Η παλιά βιομηχανική ζώνη του Κατάρ έχει αναδειχθεί σε κύρια εστία μετάδοσης του κορονοϊού στο κράτος του Περσικού Κόλπου, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή πολλών μεταναστών εργατών, που ζουν κι εργάζονται στην περιοχή με τις αντιπροσωπείες και συνεργεία αυτοκινήτων, αποθήκες και μικρομάγαζα.
Στο μικροσκοπικό, αλλά πλούσιο κράτος, του οποίου ο πληθυσμός στην πλειονότητά του είναι ξένοι υπήκοοι, έχει καταγράψει ήδη 452 κρούσματα, αριθμός που είναι ο μεγαλύτερος στην περιοχή, όπου όλα μαζί τα έξι κράτη του Κόλπου έχουν ανακοινώσει συνολικά παραπάνω από 1.200.
Η σημαντική σε παραγωγή ενέργειας χώρα, που βρίσκεται σε κατασκευαστικό οργασμό ενόψει της ανάληψης της διεξαγωγής του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου του 2022, βασίζεται στα περίπου 2 εκατ. ξένους εργάτες, κυρίως από χώρες της Ασίας, όπως το Νεπάλ, η Ινδία και οι Φιλιππίνες.
Την Τρίτη οι καταριανές αρχές είχαν ανακοινώσει το κλείσιμο πολλών τετραγωνικών χλμ της βιομηχανικής ζώνης έξω από την πρωτεύουσα Ντόχα, εντός της οποίας βρίσκονται οι καταυλισμοί των εργατών κι άλλες οικιστικές μονάδες. «Η πλειονότητα των κρουσμάτων στο Κατάρ μέχρι σήμερα εντοπίζονται στη βιομηχανική ζώνη», ανακοίνωσε το Γραφείο Πληροφόρησης της κυβέρνησης, σε σημερινή του αναφορά, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του πρακτορείου Reuters.
“Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποτραπεί η μετάδοση της νόσου στο Κατάρ και να προστατευθούν όλα τα μέλη του πληθυσμού. Συνεπεία αυτού, ορισμένες περιοχές του Κατάρ έχουν αποκλεισθεί για να περιορισθεί ο ιός», προστίθεται στην ίδια απάντηση, χωρίς να δίνονται άλλες λεπτομέρειες –όπως ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που εγκλωβίσθηκαν εντός της βιομηχανικής ζώνης, ο αριθμός των ξένων εργατών που έχουν διαγνωσθεί θετικοί στον ιό, τις εθνικότητές τους, ή ο αριθμός όσων βρίσκονται σε καραντίνα και σε ποιες τοποθεσίες.
Το Γραφείο ενημερώνει επίσης πως οι αρχές είναι σε συνεννόηση με τους εργοδότες ώστε να εξασφαλίζεται η μισθοδοσία και η διανομή φαγητού, νερού και οι προστατευτικές μάσκες και τονίζει πως όσοι έχουν τεθεί σε καραντίνα εξετάζονται και παρακολουθούνται από γιατρούς.
Το Κατάρ βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τη μεγάλη γείτονα Σαουδική Αραβία και τις συμμάχους της και αντιμετωπίζει από το 2017 το εμπάργκο που της έχουν επιβάλει. Από την ημέρα που ανέλαβε τη διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου, η χώρα δέχεται σφοδρές επικρίσεις από διεθνείς ΜΚΟ για τις συνθήκες υπό τις οποίες εργάζονται οι ξένοι μετανάστες. Απαντώντας οι αρχές της χώρας έχουν επιβάλει ένα πρόγραμμα μεταρρύθμισης των εργασιακών συνθηκών, ώστε να βελτιώσουν την εικόνα της στο εξωτερικό.
Η οργανωτική επιτροπή του Παγκοσμίου Κυπέλλου δεν απάντησε άμεσα στην ερώτηση του Reuters εάν μετρώνται κρούσματα μεταξύ των εργατών στις υποδομές των αγώνων, αλλά προτίμησε να αποκριθεί πως συνεργάζεται με την κυβέρνηση και τους εργολάβους ώστε να εγγυηθεί την υγεία και την ασφάλεια όσων εμπλέκονται στα έργα. Όπως τόνισε, δε, οι προετοιμασίες για το Παγκόσμιο Κύπελλο συνεχίζονται προς το παρόν κανονικά.
ΑΠΕ-ΜΠΕ – Με πληροφορίες από: defence-point.gr
Το Διαβάσαμε Ανησυχία και στο Κατάρ για τον κορονοϊό… οι “είλωτες” εκδικούνται
Κοινοποιήστε: