Η επαυξημένη πραγματικότητα είναι κάτι που έχουμε γνωρίσει εδώ και δεκαετίες στα video games και είναι μια τεχνολογία που ξεκίνησε από τα Head-Up Displays των μαχητικών αεροσκαφών. Πλέον με την ανάπτυξη της ρομποτικής, δηλαδή των αισθητήρων και του λογισμικού τους, η τεχνολογία της επαυξημένης πραγματικότητας μπαίνει στην ζωή μας μέσω του αυτοκινήτου και υπόσχεται να βελτιώσει την αντίληψη του οδηγού. Εν προκειμένω η Honda παρουσίασε 2 πατέντες που εμπλέκουν την χρήση ακτίνων Χ στο “παιχνίδι” της ανίχνευσης του χώρου.
Η πρώτη πατέντα αφορά την ανίχνευση πεζών. Υπάρχουν ήδη αντίστοιχα συστήματα, αλλά η Honda πάει ένα βήμα παραπέρα και αντί να φρενάρει απλώς όταν κάποιος μπει μπροστά στο όχημα, ανιχνεύει και απεικονίζει στο Head-Up Display (HUD) όλους τους πεζούς γύρω από το όχημα, ακόμη και αυτούς που ίσως δεν φαίνονται γιατί είναι πίσω από κάποιο εμπόδιο. Κλασσική περίπτωση, είναι οι πεζοί που πετάγονται μπροστά σου ενώ μόλις έχουν κατέβει από λεωφορείο, ή γενικώς διασχίζουν τον δρόμο μπροστά από κάποιο μεγάλο όχημα που δεν σου επιτρέπει να έχεις ευρύ πεδίο θέασης.
Η δεύτερη πατέντα έχει να κάνει με την επικοινωνία μεταξύ οχημάτων στην κίνηση (Vehicle to Vehicle, V2V). Η Honda δίνει ένα παράδειγμα με 3 αυτοκίνητα για να το καταλάβουμε. Έστω ότι έχουμε 3 αυτοκίνητα στην κίνηση το ένα πίσω από το άλλο. Το καθένα μεταφέρει δεδομένα στο άλλο και έτσι ο οδηγός του τρίτου οχήματος για παράδειγμα “βλέπει” στο HUD τι κάνει το πρώτο όχημα και έτσι είναι προετοιμασμένος καλύτερα, αυτός ή τα αυτόματα συστήματα για δυνατό φρενάρισμα, αποφυγή εμποδίου ή έστω οικονομικότερη οδήγηση. Η τακτική της παρακολούθησης των αυτοκινήτων πέραν του μπροστινού σου, είναι κάτι που βελτιώνει σημαντικά την λήψη αποφάσεων κατά την οδήγηση και είναι κάτι που συνιστάται γενικώς, το σύστημα της Honda απλά το κάνει πλέον πολύ ευκολότερο.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Honda ασχολείται με την ανίχνευση πεζών, στην προηγούμενη προσπάθειά της είχε αναπτύξει ένα σύστημα που επικοινωνούσε με τα κινητά τηλέφωνα των πεζών για να τους ανιχνεύει εκεί που δεν μπορούσαν οι αισθητήρες. Επίσης η Honda, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής μοτοσυκλετών, ασχολείται με την επικοινωνία V2V και για τα δίτροχα, όπου εκεί τα περιθώρια βελτίωσης της ασφάλειας είναι ακόμη μεγαλύτερα, μάλλον εξαιτίας της διαφοράς ρυθμού/ταχύτητας με την οποία κινούνται οι μοτοσυκλέτες σε σχέση με τα αυτοκίνητα, με αποτέλεσμα πολλές φορές να βρίσκονται εκεί που δεν τις περιμένουν οι οδηγοί αυτοκινήτων. Όπως και να έχει η κινητικότητα στον χώρο της επαυξημένης πραγματικότητας είναι μεγάλη και η ενασχόληση με αυτή τόσο μεγάλων κατασκευαστών δείχνει πως η εμπορική της εφαρμογή είναι κοντά.
Κοινοποιήστε: