Kliktv.gr
  • Αρχική
  • Ελλαδα
  • Κοσμος
  • Περιβαλλον
  • Αθλητικα
  • Lifestyle
  • Υγεια
  • Γυναικα
  • Πολιτισμός
    • Βιβλιο
    • Θέατρο
    • Μουσική
  • Auto-Moto
  • Διαφορα
    • Κοινωνικά
    • Συνταγές
  • Αστρολογία
☰
Kliktv.gr
Home > Ελλαδα
208 views 2 sec 0 Comment

Ακίνητα: Αυξήθηκαν οι τιμές πώλησης έως και 34% το 2023

rularulina_xo0ks4zq - 11 Ιανουαρίου 2024

Κοινοποιήστε:

  • Πατήστε για κοινοποίηση στο Facebook(Ανοίγει σε νέο παράθυρο) Facebook
  • Click to share on X(Ανοίγει σε νέο παράθυρο) X
Ακίνητα:-Αυξήθηκαν-οι-τιμές-πώλησης-έως-και-34%-το-2023

Έως και 34% αυξήθηκαν οι τιμές πώλησης ακινήτων το 2023 – Η τάση θα συνεχισθεί και το 2024

Με ισχυρή άνοδο έως 34% στις τιμές ακινήτων και έως 27,1% στα ενοίκια, έκλεισε το 2023, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο». Σε όλη την επικράτεια, η αγορά ακινήτου έγινε περί τα 10,9% ακριβότερη σε σχέση με το 2022, ενώ τα ενοίκια ανέβηκαν λίγο περισσότερο από 7%.

Τα στοιχεία αγγελιών του 4ου τριμήνου δείχνουν ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων αναμένουν πως το ράλι στις τιμές θα έχει συνέχεια και στο 2024. Αν και οι ειδικοί προειδοποιούν ότι μέσα στην επόμενη τριετία, η αγορά θα φτάσει σε σημείο ισορροπίας και θα απομακρυνθεί από τις μεγάλες διακυμάνσεις τιμών, αυτό δεν φάνηκε μέσα στο προηγούμενο έτος, όπου την αγορά την κέρδισαν οι πωλητές. Σύμφωνα με τα στοιχεία του δείκτη SPI της σελίδας αγγελιών Spitogatos, το «πάρτι» στο ελληνικό Real Estate φαίνεται να συνεχίζεται.

Οι μεταβολές

Στην Αττική η μέση αύξηση στις τιμές πώλησης φτάνει το 14,9%, ενώ τα ενοίκια σκαρφάλωσαν σχεδόν 10%. Στη Θεσσαλονίκη η άνοδος στις τιμές πώλησης ξεπέρασε το 10,7% στον δήμο και το 13,4% στα προάστια.

Στο μεγαλύτερο πληθυσμιακό κέντρο της χώρας, τον Νομό Αττικής, βλέπουμε ότι τα σκήπτρα των αυξήσεων έχει ο Πειραιάς. Τα ακίνητα εντός του δήμου έχουν ακριβύνει κατά 23,2%, ενώ στα προάστια κατά 25,6%. Στην Αθήνα, τη μεγαλύτερη άνοδο έχουν τα δυτικά προάστια με 18,7% και 1.875 ευρώ ανά τ.μ., ενώ η μικρότερη είναι στα βόρεια προάστια, με 8,4% και μέση τιμή 2.950 ευρώ ανά τετραγωνικό. Η ανάπτυξη συνεχίζεται στα νότια προάστια, με αποτέλεσμα οι τιμές να ανέβουν κατά 11,5% στα 3.636 ευρώ, ενώ στο κέντρο της Αθήνας οι τιμές αυξήθηκαν κατά 14,8% στα 2.037 ευρώ ανά τετραγωνικό. Κοντά στο μέσο όρο των αυξήσεων κινήθηκαν οι τιμές στα ανατολικά προάστια με άνοδο 11,1% και μέση τιμή στις 2.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Μισθώσεις

Στα ενοίκια, τα πρωτεία έχει ξανά ο Πειραιάς όπου η τεράστια ζήτηση έφερε άνοδο τιμών 17,4% στα 9,6 ευρώ το τετραγωνικό, την ώρα που στα προάστια του δήμου η άνοδος ήταν πιο συγκρατημένη στο 9,7% και η μέση ζητούμενη τιμή έκλεισε το 2023 στα 7,83 ευρώ. Στο κέντρο της Αθήνας η μέση τιμή ήταν 10 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, με άνοδο 10,6%, που μετά τον Πειραιά ήταν και η δεύτερη μεγαλύτερη στην Αττική. Ακολουθούν τα νότια προάστια με άνοδο 10,5% και τιμή 12 ευρώ ανά τ.μ. και τα ανατολικά με αύξηση 9,9% και ζητούμενη τιμή 8,24 ευρώ το τετραγωνικό. Ακριβά παραμένουν τα ενοίκια στα βόρεια της Αθήνας, με άνοδο 7,7% και μέση τιμή τα 10,77 ευρώ, αλλά τα ακριβότερα προάστια, ήταν όπως αναμενόταν τα νότια, με 12 ευρώ ανά τετραγωνικό ως μέση τιμή και άνοδο για το τέλος του 2023 περί το 10,5%. Η φθηνότερη επιλογή, παραμένουν τα δυτικά προάστια στα 8,24 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, όπου σημειώθηκε άνοδος 9,2%.

Επικράτεια

Στη μεγάλη εικόνα της χώρας, τη μεγαλύτερη αύξηση τιμών πώλησης βλέπουμε στην Ευρυτανία με 34% για το δ΄ τρίμηνο του 2023 και τιμές κοντά στα 1.273 ευρώ ανά τετραγωνικό. Η μεγαλύτερη μείωση ήταν στην Καστοριά, όπου οι τιμές υποχώρησαν κατά 15,4% στα 588 ευρώ ανά τετραγωνικό. Ενδιαφέρον είναι ότι την ώρα που η Καστοριά είχε το ρεκόρ μείωσης τιμών για πώληση, είχε και το ρεκόρ ανόδου τιμών για ενοικίαση. Τα ζητούμενα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 27,1% σε 5,4 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Δεύτερες στην άνοδο των ενοικίων ήταν οι Σέρρες με 22,7% στα 5,56 ευρώ το τετραγωνικό. Οι μεγαλύτερες μειώσεις ενοικίων ήταν στη Χαλκιδική με 10%, όμως παρά την πτώση παραμένει η ακριβότερη περιοχή της χώρας για ενοικίαση με 30 ευρώ το τ.μ.. Σε κάθε περίπτωση, η άνοδος των τιμών συνεχίστηκε και στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς, με τους μεσίτες να εκτιμούν πως το 2024 θα δούμε την τάση να συνεχίζεται.

Πηγή

PREVIOUS

Γάζα: Θάνατος και απελπισία καθώς πλησιάζει το ορόσημο των 100 ημερών από την έναρξη του πολέμου

NEXT

«Μπαίνει στο κόλπο για Μασούρα η Τραμπζονσπόρ»
Related Post
Ολυμπιακοί-Αγώνες-2024:-Γαλλίδα-αθλήτρια-έσπασε-ρεκόρ-και-στη-συνέχεια-έκανε-πρόταση-γάμου
8 Αυγούστου 2024
Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Γαλλίδα αθλήτρια έσπασε ρεκόρ και στη συνέχεια έκανε πρόταση γάμου
Βραβεία-Ιδρύματος-Μποδοσάκη:-Οι-4-νέοι-Έλληνες-επιστήμονες-που-πρωτοπορούν-διεθνώς
18 Ιουνίου 2025
Βραβεία Ιδρύματος Μποδοσάκη: Οι 4 νέοι Έλληνες επιστήμονες που πρωτοπορούν διεθνώς
Πορτογαλία:-Κρυμμένα-σε-τοίχο-400.000-ευρώ-–-«Μάχη»-για-την-ιδιοκτησία
29 Ιανουαρίου 2025
Πορτογαλία: Κρυμμένα σε τοίχο 400.000 ευρώ – «Μάχη» για την ιδιοκτησία
Μεταναστευτικό-–-Σαμαράς:-Επιχείρηση-να-πέσουν-οι-τόνοι-στη-ΝΔ
20 Δεκεμβρίου 2023
Μεταναστευτικό – Σαμαράς: Επιχείρηση να πέσουν οι τόνοι στη ΝΔ
Comments are closed.

Follow me on Blogarama

klikTv.gr

Το kliktv.gr δεν ελέγχει τη διαθεσιμότητα, το περιεχόμενο, την πολιτική προστασίας των προσωπικών δεδομένων, την ποιότητα και την πληρότητα των υπηρεσιών άλλων web sites και σελίδων στα οποία παραπέμπει μέσω “δεσμών”, hyperlinks ή διαφημιστικών banners. Συνεπώς, για οποιοδήποτε πρόβλημα παρουσιασθεί κατά την επίσκεψη/χρήση τους, ο χρήστης οφείλει να απευθυνθεί απευθείας στα αντίστοιχα web sites και σελίδες, τα οποία και φέρουν ακέραια τη σχετική ευθύνη για την παροχή των υπηρεσιών τους. Το kliktv.gr σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι ενστερνίζεται ή αποδέχεται το περιεχόμενο ή τις υπηρεσίες των web sites και των σελίδων στα οποία παραπέμπει ή ότι συνδέεται με αυτά κατά οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Διαβάστε περισσότερα στους ΟΡΟΥΣ ΧΡΗΣΗΣ

Contact us: info@kliktv.gr
  • KlikTv
  • Privacy
  • Contact
Contact us: info@kliktv.gr © Copyright 2013-2023 - Kliktv.gr. All Rights Reserved