Το πεντικιούρ με ψαράκια, που έχει γίνει τάση πλέον και στην Ελλάδα, είναι ένας τρόπος για φυσική απολέπιση που μπορεί όμως να κρύβει κινδύνους. Η ιδέα κατάγεται από την Τουρκία και δεν προτείνεται μόνο για καλλωπιστικούς λόγους και πεντικιούρ αλλά και για την αντιμετώπιση ασθενειών όπως η ψωρίαση.
Η διαδικασία είναι αρκετή απλή. Ο πελάτης βυθίζει τα πόδια του σε μια δεξαμενή με νερό και τα μικροσκοπικά ψαράκια αναλαμβάνουν να απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα και το γερασμένο εξωτερικό φλοιό του δέρματος. Πρόσφατα έπιασα τον εαυτό μου να επιθυμεί έντονα να δοκιμάσει αυτή την εναλλακτική μέθοδο και αποφάσισα να ψάξω τα θετικά και τα αρνητικά. Όπως και εγώ, έτσι και εσύ, θέλω να έχεις ξεκάθαρη εικόνα αν αποφασίσεις να το δοκιμάσεις. Ας δούμε λοιπόν μαζί ποια μπορεί να είναι τα υπέρ και τα κατά.
Γιατί να το δοκιμάσεις
Η μέθοδος αυτή είναι μια απόλυτα φυσική μέθοδος κατά την οποία δεν χρησιμοποιούνται ξυραφάκια, ψαλιδάκια και άλλα εργαλεία μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο μολύνσεων. Ταυτόχρονα ανοίγουν οι πόροι, γίνεται απολέπιση και πραγματοποιείται ένα επιδερμικό μασάζ που τονώνει την κυκλοφορία του αίματος. Διώχνει την κούραση και το στρες με ιδιαίτερα ευεργετικά αποτελέσματα. Στα θετικά αποτελέσματα του πεντικιούρ με τα ψαράκια, συμπεριλαμβάνεται και η μεγάλη διάρκεια του. Τα ψάρια μπορούν να φτάσουν σε σημεία που τα ειδικά εργαλεία δεν μπορούν προσφέροντας βαθύτερα και καλύτερα αποτελέσματα.
Στον τομέα της υγιεινής υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες που ακολουθούνται από τα πιστοποιημένα κέντρα fish Spa. Τα ψάρια μία φορά τη μέρα μένουν σε αντισηπτικό διάλυμα και μετά από κάθε χρήση οι δεξαμενές αδειάζουν και απολυμαίνονται. Εδώ καλό θα ήταν να σου τονίσω ότι αν επισκεφτείς κάποιο ινστιτούτο εξειδικευμένο στην συγκεκριμένη τεχνική, θα πρέπει να γνωρίζεις αν τα ψαράκια που χρησιμοποιούν προέρχονται από πιστοποιημένους αναπαραγωγείς με πιστοποιητικά υγείας και αυθεντικότητας όπως προβλέπεται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Παράλληλα κάτι που επισημαίνουν οι φίλοι και υπέρμαχοι του fish spa είναι ότι οι ανθρώπινες ασθένειες, δερματικές ή άλλες, δεν μεταδίδονται μέσω των ψαριών κάτι που καθιστά της μέθοδο αυτή αρκετά ασφαλή. Η χαλάρωση και η αίσθηση φρεσκάδας μετά από την βαθιά απολέπιση που προσφέρει η μέθοδος αυτή ίσως είναι αρκετή για να μας σπρώξει να την δοκιμάσουμε.
Δες επίσης: Πως να φροντίσεις τα νύχια που μεγαλώνουν στραβά!
Γιατί να το αποφύγεις
Από την αντίθετη όχθη όμως υπάρχουν και κάποιοι που συνεχίζουν να έχουν σοβαρές επιφυλάξεις. Αρχικά, όπως συμβαίνει και με πολλά πράγματα, έχει και η μέθοδος αυτή της απομιμήσεις της. Το αυθεντικό είδος ψαριού που συνίσταται για αυτή την θεραπεία είναι το Garra Rufa. Παρόμοιο είναι και το Chin-Chin το οποίο όμως φημολογείται ότι μπορεί να προκαλέσει (μικροσκοπικές) πληγές στο δέρμα, καθώς διαθέτει πιο κοφτερά δόντια.
Επίσης μπορεί να μην μεταδίδονται οι ανθρώπινες ασθένειες, μελέτες όμως έδειξαν ότι στο περιβάλλον του νερού αναπτύσσονται πολύ πιο εύκολα κάποια βακτήρια τα οποία είναι και φοβερά ανθεκτικά ακόμα και σε ισχυρά φάρμακα. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι το fish spa έχει ήδη απαγορευτεί σε κάποιες πολιτείες των ΗΠΑ και τον Καναδά, ενώ στη Γαλλία η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας απαιτεί από τις επιχειρήσεις να ενημερώνουν τους πελάτες για τους κινδύνους αυτούς . Πιο ευάλωτοι είναι οι πελάτες με διαβήτη ή ανοσοκατασταλμένα άτομα με βλάβες στο δέρμα.
Τα τελευταία χρόνια τα ινστιτούτα που προσφέρουν fish spa έχουν κατακλύσει την αγορά. Παρόλα αυτά αλλά στην χώρα μας δεν υπάρχει ακόμα επίσημη πληροφόρηση για τους φορείς που ελέγχουν τον τρόπο λειτουργίας τέτοιων επιχειρήσεων.
Πρόσφατα το CNN έγραψε για την εμπειρία μιας γυναίκας που επισκέφτηκε τον δερματολόγο της αφού τα νύχια των ποδιών της είχαν αρχίσει να αποκολλούνται από το δάχτυλο. Κατά την διάρκεια της επίσκεψης είπε στον δερματολόγο ότι 6 μήνες πριν είχε κάνει fish spa. Συνδέοντας τις πληροφορίες η γιατρός έφτασε στο συμπέρασμα ότι για την κατάσταση αυτή μπορούν να ευθύνονται τα ψαράκια διατηρώντας όμως τις επιφυλάξεις της. Για την συγκεκριμένη πάθηση, η οποία ονομάζεται ονυχομάδηση, μπορεί να υπάρχουν άλλες αιτίες όπως φαρμακευτική αγωγή, αυτοάνοσα νοσήματα και κληρονομικές ασθένειες. Παρόλα αυτά η νεαρή γυναίκα ήταν απόλυτα υγιής και δεν είχε κάποια άλλα παθολογικά αίτια συμπεραίνοντας με αρκετά μεγάλη σιγουριά ότι ευθύνεται το πεντικιούρ. Συνέστησε επίσης σε συναδέλφους δερματολόγους αλλά και ασθενείς να έχουν το νου τους καθώς οι μολύνσεις καθυστερούν πολύ να εμφανίσουν συμπτώματα.
Ενημερώσου εδώ για τις ασθένειες των νυχιών: 7 Σημάδια στα νύχια που μαρτυρούν ασθένειες!
Πηγή:https://edition.cnn.com/2018/07/03/health/fish-pedicure-toenail-study/index.html
Κλείνοντας θα ήθελα να σου πω κάτι ακόμα που μπορεί να το θεωρήσεις υπερβολικό, μπορεί όμως και όχι. Τα ψαράκια Garra Rufa στο φυσικό τους περιβάλλον τρέφονται με μικροοργανισμούς, πλαγκτόν και φύκια. Μόνο σε σημείο λιμοκτονίας θα “αναγκαστούν” να φάνε τα νεκρά κύτταρα. Ήδη αρκετές φιλοζωικές οργανώσεις έχουν κινήσει διαδικασίες ώστε να θεωρηθεί το fish spa μια ακόμα μορφή βαναυσότητας απέναντι στα ζώα.
Το fish spa έχει την άσπρη, έχει και τη μαύρη του πλευρά. Είναι μια απολύτως φυσική μέθοδος απολέπισης που υπόσχεται αίσθηση βαθιάς χαλάρωσης και ανανέωσης που ίσως από την άλλη να κρύβει κάποιους κινδύνους μολύνσεων. Προσπάθησα να βρω όσα περισσότερα στοιχεία μπορούσα ώστε να σου δώσω μια εικόνα των υπέρ και των κατά αυτής της μεθόδου. Μπορείς να επιλέξεις αν θα το δοκιμάσεις ή όχι αλλά θυμήσου ότι και αν αποφασίσεις, το Α και το Ω είναι να βρεις ένα πιστοποιημένο ινστιτούτο ώστε να ακολουθεί τους κανόνες που προαναφέραμε και να σε ενημερώσει σωστά για την διαδικασία που ακολουθείται.
The post Αθώο ή επικίνδυνο το πεντικιούρ με ψαράκια; appeared first on ediva.gr.
Κοινοποιήστε: