Ένα μόριο – κλειδί παράγωγο δημοφιλών λιπαρών οξέων θα μπορούσε να αντιστρέψει την αθηροσκλήρωση και τη φλεγμονή προστατεύοντας τα αγγεία και χαρίζοντας καλύτερη ποιότητα ζωής σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα
Νέες θεραπευτικές οδοί για την αντιμετώπιση της αθηροσκλήρωσης στη ρευματοειδή αρθρίτιδα θα μπορούσαν να «ξεκλειδώσουν» μετά τα νέα ερευνητικά αποτελέσματα των ερευνητών από το Ερευνητικό Ινστιτούτο William Harvey του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου.
Πιο συγκεκριμένα, τα πειράματά τους σε ποντίκια αποκάλυψαν ότι θα μπορούσαν να ενισχύσουν την άμυνα του οργανισμού με φυσικό τρόπο, με το μόριο RvT4, ένα είδος ρεσολβίνης, μιας ουσίας που προέρχεται από τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα. Το μόριο αυτό ενισχύει τη φυσική άμυνα του οργανισμού κατά της αθηροσκλήρωσης και δρα βελτιώνοντας τη λειτουργία των μακροφάγων. Αυτά με τη σειρά τους μειώνουν την τοπική φλεγμονή και καταπολεμούν τις στενώσεις στα αιμοφόρα αγγεία.
Η σημαντική αυτή ανακάλυψη, που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications, θα μπορούσε να οδηγήσει σε καλύτερες θεραπείες για άτομα που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα και τα οποία διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.
Περίπου 10.000 άτομα λαμβάνουν διάγνωση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μαζί με τα ευρύτερα γνωστά συμπτώματα της φλεγμονής των αρθρώσεων, τα άτομα με την πάθηση έχουν επίσης διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν ασθένεια των αιμοφόρων αγγείων. Η αθηροσκλήρωση είναι η ασθένεια που εμφανίζεται συχνότερα, η οποία προκαλεί στένωση των αρτηριών, αυξάνοντας τον κίνδυνο για καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια.
Ο ρόλος των μακροφάγων
Για να κατανοήσουν καλύτερα τις αιτίες της νόσου των αιμοφόρων αγγείων σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα, οι ερευνητές διερεύνησαν τον ρόλο μιας ομάδας μορίων που ονομάζονται ρεσολβίνες της σειράς 13 (RvTs). Στην πειραματική αρθρίτιδα τα επίπεδα ενός από αυτά τα μόρια, του RvT4, είναι αισθητά μειωμένα, φαινόμενο που σχετίζεται με υψηλότερο βαθμό νόσου των αιμοφόρων αγγείων. Η παρούσα μελέτη σχεδιάστηκε για να διερευνήσει γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό.
Όπως διαπιστώθηκε, η θεραπεία μείωσε τη φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων, επαναπρογραμματίζοντας τα μακροφάγα – μια ομάδα λευκών αιμοσφαιρίων που συσσωρεύονται στα αγγεία – ώστε να απελευθερώσουν τα αποθηκευμένα λιπίδια. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι αυτά τα λιπίδια εμπόδιζαν τα μακροφάγα να επιτελέσουν το συνηθισμένο έργο τους, δηλαδή να καθαρίσουν τα νεκρά κύτταρα και να μειώσουν την τοπική φλεγμονή στα αιμοφόρα αγγεία.
Επιπλέον, η μελέτη διαπίστωσε ότι η χορήγηση του μορίου RvT4 σε ποντίκια που κατασκευάστηκαν για να αναπτύξουν χαρακτηριστικά μεταβολικής δυσλειτουργίας, προχωρημένης αθηροσκλήρωσης και αρθρίτιδας οδήγησε σε συνολική μείωση της χοληστερόλης που σχετίζεται με τις λιποπρωτεΐνες στο πλάσμα και σε αύξηση του ποσοστού της χοληστερόλης που σχετίζεται με την HDL ως προς τη ολική χοληστερόλη.
Η απορρύθμιση των μακροφάγων από τη διάσπαση των λιπιδίων παρατηρείται και σε άλλες παθήσεις όπως η παχυσαρκία. Φάρμακα που προέρχονται ή έχουν βάση το μόριο RvT4 μπορεί να οδηγήσουν σε νέες θεραπείες και για αυτές τις παθήσεις.
Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα
Τα λιπαρά ψάρια, όπως οι σαρδέλες, ο τόνος και ο σολομός, περιέχουν σημαντικές ποσότητες ωμέγα- 3 λιπαρών οξέων. Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA), συνιστώνται δύο μερίδες τέτοιων ψαριών την εβδομάδα, για την προστασία της καρδιάς. Εκτός όμως από τις ζωικές πηγές των ωμέγα -3, πλούσιες πηγές αποτελούν και φυτικά τρόφιμα, όπως οι ξηροί καρποί και συγκεκριμένα τα καρύδια, οι σπόροι chia και ο λιναρόσπορος.
Πηγή: ygeiamou.gr
Κοινοποιήστε: