…όσα ισχυρίζεται η Τουρκία στη συμφωνία με τη Λιβύη…
Επιθετική χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη στάση της Τουρκίας «η οποία μετά τις παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ απλώνεται και σε άλλες περιοχές της Μεσογείου» με «αιχμή ένα άκυρο κείμενο που βάφτισε συμφωνία με τη Λιβύη»
Αυτά που ισχυρίζεται η Τουρκία είναι αγεωγράφητα και ανιστόρητα και οδήγησαν την Τουρκία σε μια πρωτοφανή διπλωματική απομόνωση τόνισε ο κ. Μητσοτάκης ενημερώνοντας τη…
Βουλή για τη συνάντηση που είχε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Λονδίνο. Όπως επισήμανε «ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ, Αίγυπτος και Ισραήλ καταδίκασαν την στάση της Τουρκίας σε δύο εικοσιτετράωρα. «Ακόμα και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ που τηρούσε πάντα ίσες αποστάσεις στις διαφορές μας με Τουρκία, οι ισχυρές χώρες κατέκριναν την στάση της Τουρκίας με πρώτο τον κ. Μακρόν ο οποίος έθεσε έναν φραγμό στην επιθετικότητα των γειτόνων μας σε όλα τα βήματα».
Όσον αφορά στο μεταναστευτικό ο πρωθυπουργός είπε από το βήμα της Βουλής ότι επισήμανε στον Ταγίπ Ερντογάν ότι η Τουρκία δεν τηρεί τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την κοινή δήλωση με την ΕΕ.
Απέναντι σε αυτά τα δύο σημαντικά ζητήματα η Ελλάδα έχει πολιτική και σχέδιο, τόνισε ακόμα ο κ. Μητσοτάκης. «Η πολιτική είναι για να ασκείται και όχι να συζητείται αλλά η κινήσεις μας εξελίσσονταιο και αποδίδουν. Τα κέιμενα που επικαλείται η Τουρκία για θαλάσσιες ζώνες δεν παράγουν αποτέλεσμα και δεν θα κυρωθούν» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.
«Προετοιμαζόμαστε και εμείς για τα επόμενα βήματα μας. Μπορεί χθες να ενέκριναν στην Τουρκική Βουλή ένα χαρτί αλλά αυτό το χαρτί δεν το αναγνωρίζει κανείς και θα καταρρεύσει. Όχι μόνο γιατί είναι παράνομο αλλά γιατί δεν υπάρχει αντισυμβαλλόμενο μέρος με νομιμοποίηση για να το επικυρώσει στην Λιβύη. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μην ισχύσει αυτή η συμφωνία» διεμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Χαρακτήρισε πολύ σημαντική την επίσκεψη στην Αθήνα του προέδρου της Βουλής της Λιβύης επισημαίνοντας ότι δείχνει ότι στη χώρα αυτή δεν υφίσταται κυβέρνηση που να εκπροσωπεί ένα εθνικά αρραγές μέτωπο. «O πρέσβης της Λιβύης απελαύνεται και ο πρόεδρος της Λιβύης έρχεται στην χώρα μας καθώς ήδη έχει εκφράσει στον ΟΗΕ την κάθετη διαφωνία του για την συμφωνία που υπέγραψε ο Λιβυος πρωθυπορυγός λέγοντας ξεκάθαρα ότι η Λιβύη δεν έχει θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία και κατ’ επέκταση δεν μπορεί να υπογράφει σχετικές συμφωνίες με την Τουρκία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.
Εκτιμώ ότι η συμφωνία θα καταρρεύσει εν τη γενέσει της είπε ο κ. Μητσοτάκης ανακοινώνοντας ότι το θέμα θα τεθεί στη σύνοδο κορυφής την επόμενη Πέμπτη στις Βρυξέλλε εκφράζοντας τη σιγουριά του ότι «η Ευρώπη θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδς που υπερασπίζεται τα δίκαια κυριαρχικά της δικαιώματα».
Πέντε προτεραιότητες για το Μεταναστευτικό – Να κάνουν καλά τη δουλειά τους Τουρκία και Ευρώπη
Όσον αφορά το μεταναστευτικό ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για πέντε ξεκάθαρες προτεραιότητες:
Φύλαξη συνόρων,
ανακούφιση νησιών,
ελεγχος,
γρήγορες επιστροφές,
προστασία ασυνόδευτων παιδιών
Όπως είπε η νέα φυλασόμενη εγκατάσταση στην Σάμο θα είναι έτοιμη στους επόμενους μήνες. «Ενισχύουμε τις δυνάμεις αποτροπής με νέους συνοριοφύλακες, σύγχρονα πλωτά μέσα στο Λιμενικό ενώ από 1.1.2020 θα ισχύει το νέο νομικό πλαίσιο ασύλου για να ξεχωρίζουν όσοι δικαιοούνται προστασίας και όσοι όχι» πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη παρά την ένταση που υπάρχει στις σχέσεις με την Τουρκία «υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης στο ζήτημα του μεταναστευτικού». «Η άλλη πλευρά αναγνώρισε την πίεση που δέχεται η Ελλάδα. Κάλεσα την άλλη πλευρά να κάνει ό,τι οφείλει. Να ελέγχουν τις ακτές τους και να κάνουν ό,τι μπορούν για να ξεριζώσουν τα δίκτυα διακίνμσηης ανθρώπων και οι αρχές τους να συνεργάζονται με το ελληνικό Λιμενικό Σώμα».
«Συμπερασματικά η θέση μας είναι σαφής. Η Ελλάδα κάνει καλά την δουλειά της. Το ίδιο πρέπει να κάνει και η Τουρκία αλλά και η Ευρώπη. Εμείς είμαστε και είμαστε η σταθερή και δίκαιη γέφυρα συνεργασίας και συνεννόησης» κατέληξε τις αναφορές του στα θέματα που συζήτησε με τον Τούρκο πρόεδρο.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στη συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά και την επίτροπο εσωτερικών υποθέσεων σημειώνοντας ότι «σύντομα σε ευρωπαίκό επίπεδο θα έχουμε σημαντική πρόοδο: στην ευρωπαίκή ακτοφυλακή, πρόσθετη χρηματοδότηση, επιμερισμο προσφύγων και αναθεώρηση του Δουβλίνου».
«Το μεταναστευτικό ήρθε για να μείνει που υπερβαίνει τις δυνάμεις ενός μόνο κράτους. Η αντιμετώπιση δεν θα είναι εύκολη ούτε γρήγορνη. Απαιτείται κατανόηση και υπομονή» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης…
protothema.gr
Το Διαβάσαμε «Αγεωγράφητα και ανιστόρητα…
Κοινοποιήστε: