Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ.
Όσοι έχουν ανοικτές υποθέσεις με την εφορία θα πρέπει να βιαστούν, καθώς μετά από οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ εργάζονται νυχθημερόν ώστε τα «ραβασάκια» να φθάσουν έγκαιρα στους παραλήπτες τους, οι οποίοι στο παρελθόν απέκρυψαν εισοδήματα.
Συγκεκριμένα, μετά από τις σχετικές εντολές του Γιώργου Πιτσιλή, προτεραιότητα δίνεται στις εκκρεμείς υποθέσεις που αφορούν:
- Μη απόδοση ΦΠΑ
- Απόκρυψη εισοδημάτων από ακίνητα και ελευθέρια επαγγέλματα
- Αδήλωτα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις
- Εκπρόθεσμη υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών-προμηθευτών
Όσοι έλαβαν ή θα λάβουν το σχετικό «ραβασάκι» μέσα στις επόμενες μέρες, θα πρέπει να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους εντός 30 ημερών ή εναλλακτικά να ασκήσουν ενδικοφανή προσφυγή καθώς η απαγορεύεται η απευθείας προσφυγή στα δικαστήρια.
Ο κανόνας που στηρίζεται στο νόμο αναφέρει ότι αν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023 δεν έχει αποσταλεί ειδοποιητήριο προσδιορισμού φόρου για υποθέσεις του 2017, τότε η υπόθεση παραγράφεται.
Οι υποθέσεις για τις οποίες «τρέχει» η ΑΑΔΕ
Αναλυτικά, στη λίστα με τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις που μπαίνουν στο αρχείο της εφορίας στις 31 Δεκεμβρίου 2023 περιλαμβάνονται:
- Υποθέσεις του έτους 2017 (φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ), για τις οποίες έχουν υποβληθεί αρχικές εμπρόθεσμες δηλώσεις ή για τις οποίες έχουν υποβληθεί αρχικές εκπρόθεσμες δηλώσεις το αργότερο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022
- Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ της χρήσης του 2012, για τις οποίες προέκυψαν «συμπληρωματικά» στοιχεία
- Υποθέσεις ΦΠΑ της φορολογικής χρήσης του 2012 για τις οποίες δεν υποβλήθηκε εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ. Για τις υποθέσεις αυτές ισχύει 10ετής περίοδος παραγραφής που άρχισε να «τρέχει» από 1η Ιανουαρίου 2013 -δηλαδή μετά τη λήξη του έτους 2012 στο οποίο έπρεπε να υποβληθεί η εκκαθαριστική δήλωση- και λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2023
- Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος για τη χρήση του 2014, για τις οποίες υποβλήθηκαν αρχικές εκπρόθεσμες δηλώσεις εντός του 2020.
- Υποθέσεις φυσικών και νομικών προσώπων που δεν υπέβαλαν φορολογικές δηλώσεις για το 2017.
- Επιχειρήσεις που δεν υπέβαλαν δηλώσεις Ε9 έτους 2018 και απέφυγαν την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ.
- Για υποθέσεις από την 1η Ιανουαρίου 2019 και έπειτα η 5ετία μπορεί να παραταθεί για ένα έτος εφόσον μέσα στο 5ο έτος της προθεσμίας παραγραφής ο φορολογούμενος υποβάλει αρχική ή τροποποιητική δήλωση η αν περιέλθουν εν γνώσει της φορολογικής διοίκησης νέα στοιχεία τα οποία αφορούν τη συγκεκριμένη υπόθεση και από τα οποία προκύπτει οφειλή. Με βάση αυτά υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων που δεν υπέβαλαν φορολογικές δηλώσεις το 2017 ή υπέβαλαν εκπρόθεσμες το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022 κινδυνεύουν να παραγραφούν.
- Σε έκτακτες περιπτώσεις, πράξη εκτιμώμενου ή διορθωτικού προσδιορισμού φόρου μπορεί να εκδοθεί ακόμη και 10 έτη μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της τελευταίας δήλωσης στις περιπτώσεις υποθέσεων που αφορούν περισσότερες από μια δηλώσεις εάν ο φορολογούμενος δεν έχει υποβάλει καμιά δήλωση ή αν εν γνώσει των φορολογικών αρχών περιέλθουν στοιχεία για τη συγκεκριμένη υπόθεση που δεν θα μπορούσε να τα έχει στη διάθεση της εντός της 5ετίας.
- Ειδικά για τις χρήσεις 2012 και 2013 αλλά και για τα φορολογικά έτη 2014-2017 μπορεί να υπάρξει 10ετής παράταση στις περιπτώσεις φοροδιαφυγής που ξεπερνούν τα ποσά των 50.000 ευρώ για παραβάσεις ΦΠΑ και 100.000 ευρώ για άλλα είδη φόρου. Εξαιρούνται οι υποθέσεις έκδοσης πλαστών ή εικονικών τιμολογίων για τις οικονομικές χρήσεις 2012-2014 και έως τον Οκτώβριο του 2015 για τις οποίες δεν υπάρχει όριο ποσού.
Κοινοποιήστε: