Άκρως ευρηματικοί αποδεικνύονται τελευταία οι επίδοξοι διαρρήκτες που, σύμφωνα με νέα στοιχεία-πληροφορίες αλλά και καταγγελίες, φαίνεται να “μαρκάρουν” με διάφορους τρόπους τα
άδεια σπίτια που βάζουν στο στόχαστρο, ώστε να τα “χτυπήσουν” την κατάλληλη ώρα και στιγμή.
Τις ημέρες που διανύουμε, τα αστικά κέντρα της Κρήτης είναι… άδεια, καθώς οι συμπολίτες μας αναχωρούν για τα χωριά τους ή για άλλους προορισμούς, προκειμένου να απολαύσουν τις διακοπές τους. Δυστυχώς, η αθρόα έξοδος των κατοίκων από τις πόλεις αποτελεί πάγιο “πλεονέκτημα” των κάθε λογής επιτηδείων, οι οποίοι βρίσκουν – διαχρονικά – αυτές τις μέρες την ευκαιρία να “τρυπώσουν” στα άδεια σπίτια και να αφαιρέσουν ό,τι πολύτιμο υπάρχει στο εσωτερικό τους.
Σύμφωνα με καταγγελίες θυμάτων αλλά και στοιχεία που έχουν φτάσει στις αστυνομικές Αρχές, οι διαρρήκτες το τελευταίο διάστημα έχουν εξελίξει τις μεθόδους τους: Πλησιάζουν την αυλή ή το μπαλκόνι σπιτιών και πετάνε μια σακούλα με σκουπίδια για να “μαρκάρουν” τον επόμενο στόχο τους!
Με αυτόν τον τρόπο, και αφού ξαναπεράσουν μετά από μερικές ώρες ή μέρες, μπορούν να διαπιστώσουν ποιες σακούλες έχουν μαζευτεί και ποιες όχι, κι έτσι μπορούν να καταλάβουν ποια σπίτια είναι άδεια και ποια όχι, ώστε να τα… επισκεφτούν για να τα ξαφρίσουν. Και όλα αυτά εκμεταλλευόμενοι τις καλοκαιρινές άδειες των ανθρώπων, που χωρίς να ψυλλιάζονται τίποτα θα λείψουν μερικές ημέρες από το σπίτι τους, το οποίο επιστρέφοντας διαπιστώνουν ότι οι επίδοξοι διαρρήκτες το έχουν κάνει “φύλλο και φτερό” αναζητώντας χρήματα ή οτιδήποτε άλλο πολύτιμο αντικείμενο ή ηλεκτρική συσκευή θα τους επέφερε κέρδος.
Συνεπώς, αν δείτε έναν περαστικό στη γειτονιά σας να πετάει σακούλα με σκουπίδια στην αυλή ή το μπαλκόνι σπιτιού, ειδοποιήστε αμέσως τους ενοίκους της πολυκατοικίας και την Αστυνομία. Κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για επίδοξους διαρρήκτες!
Τέτοια περιστατικά έχουν ήδη πέσει στην αντίληψη των Αρχών να συμβαίνουν στην Αττική, οπότε και υπό τον φόβο τα κρούσματα αυτά να επεκταθούν, γίνονται γνωστές οι νέες μέθοδοι που χρησιμοποιούν τα διάφορα κακοποιά στοιχεία που κυκλοφορούν ανάμεσά μας, ώστε ο κόσμος να γνωρίζει και να προφυλάσσεται όσο μπορεί. Και αυτό γιατί οι εποχές, όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε, έχουν αλλάξει, οι ληστές χρησιμοποιούν δικούς τους κώδικες επικοινωνίας για να ληστεύουν σπίτια, οπότε και με τη μικροεγκληματικότητα να καλπάζει και τον κόσμο να νιώθει ανυπεράσπιστος, κάθε πληροφορία που βγαίνει προς τα έξω είναι πολύτιμη.
Τα σύμβολα
Σε άλλες πάλι περιπτώσεις, οι επίδοξοι διαρρήκτες χρησιμοποιούν διάφορα σύμβολα ως σημάδι για να ξεχωρίζουν τα σπίτια που πρόκειται να χτυπήσουν. Έτσι, αν δείτε κάποιο περίεργο σύμβολο ζωγραφισμένο στους τοίχους τού σπιτιού σας, καλό θα είναι να μην το περάσετε αψήφιστα, καθώς αυτό μπορεί να σημαίνει πως οι διαρρήκτες σάς έχουν βάλει στο… μάτι.
Η συγκεκριμένη τακτική των ληστών, να σημαδεύουν τα σπίτια που πρόκειται να “χτυπήσουν”, έρχεται από τη Βρετανία, όπου οι ληστές είχαν ελάχιστο χρόνο στη διάθεσή τους, λόγω των αυξημένων περιπολιών που έκαναν οι αστυνομικοί. Εξελίχθηκε λόγω των μεγάλων μετακινήσεων μεταναστών από την πρώην Σοβιετική Ένωση και σήμερα εφαρμόζεται και στη χώρα μας, αναγκάζοντας τους πολίτες να γίνουν ντετέκτιβ στο ίδιο τους το σπίτι, αναζητώντας σημάδια αλλά και σακούλες σκουπιδιών, τις οποίες καθόλου τυχαία άφησαν εκείνοι που θα επιστρέψουν για να επιτύχουν τον στόχο τους.
ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ
Οι συνέπειες της παραβίασης της ιδιωτικής μας κατοικίας από τους διαρρήκτες είναι σίγουρα οδυνηρές. Ωστόσο, ενδεχόμενη συνάντηση στο σπίτι μας με κάποιον κακοποιό αποτελεί ομολογουμένως πολύ πιο δυσάρεστη εμπειρία. Για τις περιπτώσεις αυτές, η ΕΛ.ΑΣ. έχει εκδώσει μια σειρά συμβουλών, τις οποίες ενδείκνυται να ακολουθήσουν οι πολίτες, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα.
Σε περίπτωση, λοιπόν, που αντιληφθούμε ότι κάποιος άγνωστος έχει εισβάλει στο σπίτι μας, πρέπει να παραμείνουμε ήρεμοι. Η Αστυνομία συμβουλεύει τον κόσμο να “θωρακιστεί” στην κρεβατοκάμαρα και, αν είναι δυνατόν, να προσποιηθεί ότι κοιμάται. Στη συνέχεια θα πρέπει να καλέσουμε την Αστυνομία και να προσπαθήσουμε να αφήσουμε ανοικτή την τηλεφωνική γραμμή.
Μερικές από τις οδηγίες των Αρχών που δίδονται προκειμένου να προστατεύσετε το σπίτι σας από κλοπές είναι οι εξής:
– Τοποθετήστε στην κύρια είσοδο της πολυκατοικίας μηχανισμό αυτόματου κλεισίματος πόρτας.
– Κλειδώνετε την κύρια πόρτα/τις κύριες πόρτες του διαμερίσματος µε κλειδαριά ασφαλείας.
– Κλειδώνετε πάντα όταν φεύγετε, ακόμα κι αν πρόκειται να απουσιάσετε για μικρό χρονικό διάστημα.
– Μην αφήνετε ποτέ την κύρια είσοδο ανοιχτή µε στηρίγματα και προσέχετε ιδιαίτερα αν σας ακολουθήσει κάποιος μέσα στο κτήριο.
– Τα συστήματα ασφαλείας της κύριας εισόδου (θυροτηλέφωνο µε οπτική εικόνα) θα πρέπει να σας επιτρέπουν να αναγνωρίζετε και να ελέγχετε τους επισκέπτες σας.
– Μην ανοίγετε ποτέ την πόρτα χωρίς να βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τον επισκέπτη.
– Μην αφήνετε ποτέ τις πόρτες των εξόδων κινδύνου ανοιχτές µε στηρίγματα.
– Μην αφήνετε ποτέ ξεκλείδωτες ή ανοιχτές τις πόρτες και τα παράθυρα των μπαλκονιών.
– Αποφεύγετε να δίνετε τα κλειδιά του σπιτιού σας σε τρίτους.
– Όταν μετακομίζετε να αλλάζετε τις κλειδαριές και τα κλειδιά. Μην αφήνετε δεύτερα κλειδιά της οικίας σας κάτω από γλάστρες ή χαλάκια.
– Μην αφήνετε ποτέ μεγάλα χρηματικά ποσά ή αντικείμενα αξίας στο σπίτι σας και μη γνωστοποιείτε στον κοινωνικό και επαγγελματικό σας περίγυρο τα περιουσιακά στοιχεία που φυλάσσεται στην οικία σας.
– Τα γκαράζ και οι αποθηκευτικοί χώροι είναι στόχος.
– Μια καλή λύση θα ήταν, εφόσον υπάρχει η οικονομική δυνατότητα, να εγκαταστήσετε ένα σύστημα συναγερμού-ασφαλείας σε εμφανές σημείο.
Η εισβολή και κατ’ επέκταση η ληστεία μέσα σε οικίες είναι πιθανώς ένα από τα πιο τραυματικά εγκλήματα, διότι εμπλέκονται άμεσα όχι μόνο η ιδιοκτησία, αλλά και ο θύτης με το θύμα. Η ΕΛ.ΑΣ. επισημαίνει ότι οι κεντρικές και δευτερεύουσες θύρες σε οποιοδήποτε όροφο και ειδικότερα σε μονοκατοικίες θα πρέπει να είναι πάντα ασφαλισμένες. Περισσότερο από το 40% των εισβολών σε οικίες γίνονται χωρίς τη χρήση βίας. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί άνθρωποι αφήνουν ανασφάλιστες τις εισόδους των οικιών τους.
Θα πρέπει, επίσης, να αποφεύγεται το άνοιγμα της πόρτας εισόδου ή/και εξώπορτας χωρίς την επιβεβαίωση της ταυτότητας του προσώπου που θέλει να εισέλθει. Η ΕΛΑ.Σ., επίσης, προτείνει τη χρήση εξώπορτας ασφαλείας, όπου δε θα μπορεί ο ληστής να σπάσει την πόρτα ή να διαρρήξει την κλειδαριά, και χρήση διπλής ασφάλειας στα παράθυρα, για να μην μπορούν εύκολα οι ληστές να τα ανοίξουν.
neakriti.grΠηγή Έτσι σημαδεύουν τα σπίτια οι διαρρήκτες
Κοινοποιήστε: