Η ένθερμη υποστήριξη των ΗΠΑ στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα πιθανότατα έπληξε τη δημοτικότητά της, σύμφωνα με νέα έρευνα
Φθίνει η δημοτικότητα των ΗΠΑ ως παγκόσμια υπερδύναμη, ιδιαίτερα στις χώρες με έντονο το μουσουλμανικό στοιχείο, σύμφωνα με τον Δείκτη Αντίληψης για τη Δημοκρατία για το 2024 που δημοσιεύτηκε σήμερα (8/5)
Η έρευνα που διεξήχθη σε 63.000 ερωτηθέντες σε 53 χώρες συνοψίζει τη στάση των χωρών απέναντι στη δημοκρατία, τη γεωπολιτική και τους παγκόσμιους παράγοντες ισχύος. Η διεθνής φήμη της Αμερικής έχει πληγεί από τις αρχές του 2023, ιδιαίτερα στις μουσουλμανικές χώρες όπου η ακλόνητη υποστήριξη της Ουάσιγκτον προς το Ισραήλ στον πόλεμο στη Γάζα έχει αποδειχθεί έντονα
Τώρα, η Ευρώπη εντάσσεται στην τάση. «Για πρώτη φορά από την έναρξη της διακυβέρνησης Μπάιντεν, πολλές χώρες της Δυτικής Ευρώπης επέστρεψαν σε καθαρές αρνητικές αντιλήψεις για τις ΗΠΑ. Αυτή η άνοδος και η πτώση, από αρνητικές στάσεις σε θετικές [και] τούμπαλιν, είναι ιδιαίτερα έντονη στη Γερμανία και την Αυστρία, την Ιρλανδία, το Βέλγιο και την Ελβετία», δήλωσε ο Frederick DeVeaux, ανώτερος ερευνητής για την εταιρεία ερευνών Latana που συνέταξε το ερωτηματολόγιο για τον Δείκτη.
Την ίδια στιγμή, η θετική στάση απέναντι σε Κίνα, Βόρεια Αφρική, Μέση Ανατολή και Λατινική Αμερική συνεχίζουν να αυξάνεται, δημιουργώντας μια αντίληψη για το Πεκίνο καθαρά θετική, παρά τον συνεχιζόμενο ευρωπαϊκό σκεπτικισμό απέναντί του. Η Ρωσία, που μάχεται με αρνητικές αντιλήψεις σε όλο τον κόσμο στον απόηχο της εισβολής στην Ουκρανία, φαίνεται επίσης να βρίσκεται στο δρόμο για την αποκατάσταση της εικόνας στις περισσότερες περιοχές της έρευνας, με εξαίρεση την ευρωπαϊκή Ήπειρο.
Η παραπαίουσα δημοτικότητα της Αμερικής, σε συνδυασμό με τη βελτιωμένη κατάταξη της Ρωσίας και της Κίνας, σημαίνει ότι οι τελευταίες αντιμετωπίζονται πλέον τόσο θετικά όσο οι ΗΠΑ στις περισσότερες χώρες της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής και της Ασίας που συμμετείχαν στην έρευνα.
Εκτός όμως από έναν απλό διεθνή διαγωνισμό δημοτικότητας, οι τάσεις αντίληψης που παρουσιάζονται στον δείκτη, μπορούν επίσης να επηρεάσουν την ικανότητα των κυβερνήσεων να αποτρέψουν ή να αντιδράσουν στην επιθετικότητα των παγκοσμίων δυνάμεων. Στη Γερμανία, για παράδειγμα, η εγχώρια δυσαρέσκεια που σχετίζεται με την αύξηση των τιμών της ενέργειας πυροδότησε διαμαρτυρίες και αντίθεση για τα ανώτατα όρια εξαγωγών στο ρωσικό πετρέλαιο μετά την επίθεση της Μόσχας τον Φεβρουάριο του 2022 στην Ουκρανία.
Χάσμα επίσης προέκυψε μεταξύ του Βορρά και του Νότου, όταν ο κόσμος ρωτήθηκε αν η χώρα τους θα έπρεπε να διακόψει τους οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία και αν θα έπρεπε να κάνουν το ίδιο εάν η Κίνα εισέβαλε στην Ταϊβάν. Ενώ οι ΗΠΑ παραμένουν σε γενικές γραμμές η κορυφαία δύναμη όσον αφορά το κοινό στην παγκόσμια σκηνή, οι ρωγμές αρχίζουν να εμφανίζονται στους πληθυσμούς των άλλοτε σταθερών συμμάχων της Δυτικής Ευρώπης, ενώ η Ρωσία και η Κίνα κερδίζουν δημοτικότητα σε άλλες περιοχές, καταλήγει η έρευνα.
Κοινοποιήστε: