Δεν είχε καλά ξημερώσει όταν, ώρα 06:00, δημοσιοποιήθηκε το τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων υπό τον τίτλο «Οι θεσμοί θεωρούν βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας και δεν μιλούν πλέον για αναβολή του μέτρου της μείωσης των συντάξεων αλλά για ακύρωσή του».
Προφανώς, ο…
συντάκτης του δημοσιεύματος δεν είδε κάποιο όνειρο. Από κάπου άντλησε τις ιδιαιτέρως αναλυτικές πληροφορίες που παρέθεσε.
Το ενδεχόμενο του λάθους, όπως σε κάθε επαγγελματικό χώρο, δεν μπορεί να αποκλειστεί. Ωστόσο το όλο πνεύμα του κειμένου εξέπεμπε τέτοια βεβαιότητα ώστε να μην κάνει λόγο απλώς για αναβολή εφαρμογής των περικοπών (πχ για ένα έτος και βλέπουμε) αλλά για πλήρη ακύρωση του μέτρου. Το ίδιο δημοσίευμα, μάλιστα, σημείωνε πως για τις διαθέσεις των «θεσμών» ενήμερα είναι και τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα.
Προς τη μέση και κάτω του τηλεγραφήματος σημειωνόταν, βεβαίως, πως οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στο Eurogroup της 5ης Νοεμβρίου. Ωστόσο απέναντι στην όλη βεβαιότητα των «πηγών», η συγκεκριμένη πρόταση έμοιαζε ότι μπήκε προκειμένου να τηρηθεί η απαραίτητη ισορροπία με τους διεθνείς πιστωτές της χώρας.
Ποιός θα μπορούσε να διανοηθεί, άλλωστε, πως η κυβέρνηση θα τροφοδοτούσε το κρατικό πρακτορείο με μία τέτοια πληροφορία, εάν δεν είχε προηγούμένως διασφαλίσει ότι όντως δεν θα περικόπτονταν οι συντάξεις; Σε διαφορετική περίπτωση, θα επρόκειτο για μία συντριπτική πολιτική και επικοινωνιακή ήττα.
Εν τέλει, δεν χρειάστηκε να περιμένουμε μέχρι την 5η Νοεμβρίου. Αρχικώς, ξεσηκώθηκε η Ν.Δ. και τα υπόλοιπα κόμματα που είχαν συναντηθεί με τους εκπροσώπους των θεσμών, υπογραμμίζοντας ότι ουδεμία πληροφόρηση είχαν για ακύρωση των περικοπών. Στη συνέχεια ήρθε ένα τηλεγράφημα του Reuters να επιβεβαιώσει πως ουδεμία συμφωνία υπάρχει. Ακολούθησε μία αυστηρή προειδοποίηση της Κομισιόν για τις συμφωνίες που πρέπει να τηρούνται.
Και, τέλος, μία αμήχανη, μετά το θόρυβο, διάψευση υψηλόβαθμου κυβερνητικού αξιωματούχου των Αθηνών, που σημείωνε πως «αυτό που έγραψε το ΑΠΕ-ΜΠΕ δεν μπορεί να είναι αλήθεια, γιατί δεν υπάρχει διαπραγμάτευση μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών στην Αθήνα, παρά μόνον συζητήσεις. Δεν θα μπορούσαν οι θεσμοί ούτε να συμφωνήσουν ούτε να διαφωνήσουν αναφορικά με τις συντάξεις, διότι δεν υπάρχει διαπραγμάτευση».
Αποτελεί κοινό μυστικό ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ επιδιώκει να ακυρώσει ή έστω να αναστείλει την περικοπή των συντάξεων καθώς εκτιμά ότι μία τέτοια εξέλιξη θα τη βοηθήσει σημαντικά στην εκλογική της προσπάθεια. Εκτιμούν, δηλαδή, ότι ακόμη και περισσότερο από τη Συμφωνία των Πρεσπών ή την καταστροφική διαχείριση της πυρκαγιάς στο Μάτι, η περικοπή των συντάξεων είναι αυτή που θα κρίνει τη μοίρα των δύο κομμάτων που κυβερνούν.
Στη ΔΕΘ, ο κ. Τσίπρας απέφυγε τη σχετική εξαγγελία, ωστόσο φάνηκε σαφώς ότι θα επιχειρήσει να εξαντλήσει κάθε σχετικό περιθώριο. Ακόμη και εάν αυτό χρειαστεί να γίνει μονομερώς, ώστε να καταστεί και αυτό ως ένα από τα θέματα στην προεκλογική κονίστρα.
Παραμένει, συνεπώς, άγνωστο ένα το σημερινό δημοσίευμα ήταν αποτέλεσμα δημοσιογραφικής αστοχίας, κυβερνητικής αδημονίας ή λανθασμένης ανάγνωσης, για πολλοστή φορά, των μηνυμάτων και των διαδικασιών που πρέπει να ακολουθηθούν ως προς τους θεσμούς. Μπορεί, βεβαίως, να σχετίζεται και με την άνοδο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Θεσσαλονίκη και τη διάθεση να ακυρωθεί η παρουσία του Κυρ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.
Κυβερνητικά στελέχη υπογράμμιζαν στο Newpost πως η διαρροή δεν προήλθε από την κυβέρνηση. Προσέθεταν, δε, – εξηγώντας και τη «διαρροή – διάψευση» – ότι η κυβέρνηση έχει ήδη κερδίσει το θέμα των περικοπών να μην αντιμετωπίζεται ως «διαρθρωτικό» αλλά ως «δημοσιονομικό». Και άρα, επιχειρηματολογούσαν, πως η Αθήνα έχει την ελευθερία να μην εφαρμόσει το μέτρο, εφόσον οι οικονομικοί στόχοι που έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς εκπληρώνονται. Αυτή, κατά τους ίδιους, είναι και η ουσία της δήλωσης της Επιτροπής περί pacta sunt servanda.
Υπό την έννοια αυτή, δεν αποκλείεται να «παγώσουν» οι περικοπές των συντάξεων. Επί του παρόντος, αυτή που σήμερα «πάγωσε» είναι η κυβέρνηση.
Το τηλεγράφημα που βγήκε στον αέρα στις 6:00 το πρωί, επέστρεψε σε λιγότερο από 10 ώρες. Ως μπούμεραγκ.
newpost.gr
Πηγή Ένα τηλεγράφημα… μπούμεραγκ…
Κοινοποιήστε: