Μετράμε πλέον αντίστροφα για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά και έχει έρθει η ώρα να καταρτίσουμε τις λίστες για τα ψώνια μας, να αποφασίσουμε τι θα μαγειρέψουμε για τα γιορτινά καλέσματα αλλά και να υπολογίσουμε και πόσα θα ξοδέψουμε για τις μέρες που έρχονται. Εμείς παρακάτω σας προτείνουμε ένα πλήρες μενού για τα τραπέζια σας -με 6 πιάτα- και το έχουμε κοστολογήσει κιόλας.
Δείτε παρακάτω το πλήρες μενού -με τις εναλλακτικές του- όπως το ετοίμασε για σας η Εύα Μονοχάρη.
MENOY
Κόστος για 6 άτομα: €76 ή €93, ανάλογα με το κυρίως που θα
επιλέξετε
Ορεκτικό: Αλμυρή γαλατόπιτα
Σούπα: Πικάντικη σούπα με γαρίδες
Σαλάτα: Γιορτινή γεμιστή σελινόριζα (ζεστή)
Πρώτο: Μανιτάρια με κρασί, λιαστή ντομάτα, σπανάκι, σε κρεμώδη σάλτσα
Κυρίως: 1. Κοτόπουλο γεμιστό με σταφίδες, μανιτάρια και λιαστή ντομάτα
2. Μοσχαρίσια μάγουλα φρικασέ με σέσκουλα και σέλερι
Συνοδευτικό: Μπρόκολο και λαχανάκια Βρυξελλών ψητά με σκόρδο και τυρί Σαν Μιχάλη
Γιορτινή αλμυρή γαλατόπιτα
2,40€ το άτομο
2 Ώρες και 10′ | Μέτρια εύκολο | Για 6 άτομα
Υλικά
Για το φύλλο
½ κουτ. γλυκού μαγιά στιγμής
1 κουτ. γλυκού μέλι ή ζάχαρη
160 ml νερό, χλιαρό
220 γρ. αλεύρι σκληρό
1 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι
Για τη γέμιση
1.250 ml γάλα
50 γρ. κορν φλάουρ
100 γρ. αλεύρι
½ μοσχοκάρυδο
½ λευκό πιπέρι
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 αυγά, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
60 γρ. βούτυρο
300 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
200 γρ. γραβιέρα Νάξου, τριμμένη
100 γρ. Μετσοβόνε, τριμμένο
Επιπλέον, θα χρειαστούμε
κορν φλάουρ, για τα φύλλα
ε.π. ελαιόλαδο, για την επάλειψη
30 γρ. βούτυρο, κομμένο σε κυβάκια
θυμάρι, για το σερβίρισμα
Διαδικασία
Φύλλο: Σε ένα μπολ βάζουμε τη μαγιά, το μέλι, το νερό και 2 κ.σ. από το αλεύρι. Αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 10′. Προσθέτουμε στο μπολ το αλεύρι, το ελαιόλαδο, λίγο αλάτι και ζυμώνουμε για 5′. Πασπαλίζουμε τη ζύμη με λίγο κορν φλάουρ, σκεπάζουμε και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε. Γέμιση: Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, το κορν φλάουρ, το αλεύρι, το μοσχοκάρυδο, λίγο αλάτι, τα πιπέρια και ανακατεύουμε πολύ καλά με σύρμα.
Πικάντικη σούπα Bloody Mary με ντομάτα & γαρίδες
2€ το άτομο
35 Λεπτά | Εύκολο | Για 6 άτομα
Υλικά
1 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 μεγάλο στικ σέλερι, χοντροκομμένο
400 γρ. ντοματίνια
600 γρ. ντοματοχυμό, καλής ποιότητας
3 κουτ. σούπας σάλτσα Worcester
18 γαρίδες μετρίου μεγέθους, καθαρισμένες
½ κουτ. γλυκού μπούκοβο
50 γρ. βότκα
2 κουτ. σούπας βούτυρο
αλάτι, μαύρο πιπέρι
μπούκοβο, για το σερβίρισμα
φρέσκο θυμάρι, για το σερβίρισμα
Διαδικασία
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σέλερι για 3′. Προσθέτουμε τα ντοματίνια, τον χυμό, τη σάλτσα Worcester, αλάτι, πιπέρι και μαγειρεύουμε για 20′. Πολτοποιούμε τη σούπα σε μπλέντερ να γίνει βελουτέ και την επαναφέρουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε τις γαρίδες και μαγειρεύουμε για 5′.
Αποσύρουμε, προσθέτουμε τη βότκα, το βούτυρο, το μπούκοβο και ανακατεύουμε. Η σούπα σερβίρεται με επιπλέον μπούκοβο και θυμάρι, ζεστή ή ελαφρώς δροσερή.
Γεμιστή σελινόριζα με τυριά & ξερά φρούτα
2,40€ το άτομο
2 Ώρες | Εύκολο | Για 6 άτομα
Υλικά
Για τη σελινόριζα
2 μέτριες σελινόριζες, καθαρισμένες
4 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι
Για τη γέμιση
150 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
100 γρ. μπλε τυρί, θρυμματισμένο
50 γρ. γάλα
50 γρ. καρύδια, χοντροκομμένα
150 γρ. διάφορα ξερά φρούτα, ψιλοκομμένα
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1/2 λευκό πιπέρι
1 κουτ. γλυκού εστραγκόν αποξηραμένο
αλάτι, μαύρο πιπέρι
Επιπλέον χρειαζόμαστε
1 κουτ. σούπας μέλι
2 κουτ. σούπας σκληρό τυρί, τριμμένο
ε.π. ελαιόλαδο, για την επάλειψη
Για το σερβίρισμα
4 κουτ. σούπας σπόρους ροδιού
2 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Διαδικασία
Σελινόριζα: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C. Αλείφουμε τις σελινόριζες με ελαιόλαδο, τις αλατοπιπερώνουμε και τις ψήνουμε στους για περίπου 1,5 ώρα να μαλακώσουν πολύ καλά, τυλιγμένες σε λαδόκολλα.
Γέμιση: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης. Βγάζουμε τις σελινόριζες από τον φούρνο και με ένα κουτάλι τις αδειάζουμε όσο καλύτερα μπορούμε, χωρίς να σπάσουμε τα τοιχώματα και να τρυπήσουμε τον πάτο. Τις γεμίζουμε, τις αλείφουμε με το μέλι, τις πασπαλίζουμε με το σκληρό τυρί και τις ψήνουμε για περίπου 20′. Τις σερβίρουμε ολόκληρες, ζεστές, με σπόρους ροδιού και μαϊντανό.
Μανιτάρια με κρασί, λιαστή ντομάτα & σπανάκι, σε κρεμώδη σάλτσα
1,80€ το άτομο
35 Λεπτά | Εύκολο | Για 6 άτομα
Υλικά
500 γρ. μανιτάρια μικρά καφέ, κομμένα σε φέτες
100 γρ. λιαστές ντομάτες, ψιλοκομμένες
150 γρ. τρυφερά φύλλα σπανάκι
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένα
1 πράσο, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, σε φέτες
1 κουτ. σούπας μουστάρδα απαλή
1 κουτ. σούπας κόκκινο πιπέρι γλυκό
½ κουτ. γλυκού θυμάρι
1-2 φύλλα φασκόμηλο
1 κουτ. σούπας βούτυρο
3 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
80 γρ. γλυκό κρασί ή λευκό
350 γρ. ζεστό ζωμό μανιταριών ή
ζεστό νερό
200 γρ. τυρί κρέμα
150 γρ. γάλα
αλάτι, μαύρο πιπέρι
Για το σερβίρισμα
πράσινο πιπέρι
μαϊντανό ψιλοκομμένο
Διαδικασία
Σε μεγάλο και ευρύχωρο τηγάνι σοτάρουμε με το ελαιόλαδο τα μανιτάρια, τα οποία αλατίζουμε, για να βγάλουν τα υγρά τους, για 10′. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το πράσο, το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2′ ακόμη.
Προσθέτουμε τις λιαστές ντομάτες, το κόκκινο πιπέρι, το φασκόμηλο και το θυμάρι και αμέσως σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε τον ζωμό, τη μουστάρδα, αλάτι, μαύρο πιπέρι και μαγειρεύουμε για 15′, μέχρι να αρχίσει να δένει η σάλτσα, χωρίς να στεγνώσει.
Στο μπλέντερ χτυπάμε το γάλα και το τυρί κρέμα, και τα προσθέτουμε στο τηγάνι μαζί με το σπανάκι. Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 8-10′, αποσύρουμε και προσθέτουμε το βούτυρο. Σερβίρουμε τα μανιτάρια ζεστά με φρεσκοτριμμένο πράσινο πιπέρι και μαϊντανό.
Tip
Αν μας αρέσουν οι πικάντικες γεύσεις μπορούμε να εμπλουτίσουμε το πιάτο αυτό με μπούκοβο.
Κοτόπουλο γεμιστό με σταφίδες, μανιτάρια & λιαστή ντομάτα
2,50€ το άτομο
2 Ώρες και 10′ | Εύκολο | Για 6 άτομα
Υλικά
Για το κοτόπουλο
1 μεγάλο κοτόπουλο
1 κουτ. γλυκού μουστάρδα απαλή
1 κουτ. σούπας μέλι
50 γρ. βούτυρο
ε.π. ελαιόλαδο
θυμάρι
αλάτι, μαύρο πιπέρι
Για τη γέμιση
2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
150 γρ. μανιτάρια της επιλογής μας,
ψιλοκομμένα σαν κιμάς
1 πράσο, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένη
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
100 ml χυμό πορτοκάλι
½ κουτ. γλυκού μπαχάρι, τριμμένο
½ κουτ. γλυκού κόλιανδρο, τριμμένο
50 γρ. λιαστές ντομάτες, ψιλοκομμένες
1 κουτ. σούπας κουκουνάρι
2 κουτ. σούπας καρυδόψιχα
2 κουτ. σούπας μαύρες σταφίδες
αλάτι, μαύρο πιπέρι
Επιπλέον χρειαζόμαστε
2 κουτ. σούπας σκληρό τυρί, τριμμένο
1 κουτ. σούπας μέλι
ε.π. ελαιόλαδο για την επάλειψη
Διαδικασία
Γέμιση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C. Σε μεγάλο και ευρύχωρο τηγάνι σοτάρουμε με το ελαιόλαδο τα μανιτάρια, τα οποία αλατίζουμε, για 3-4′ σε δυνατή φωτιά να βγάλουν τα υγρά τους. Προσθέτουμε το πράσο, το σκόρδο και το κρεμμύδι συνεχίζοντας το σοτάρισμα για 2′ ακόμη.
Σβήνουμε με τον χυμό, προσθέτουμε τα μπαχαρικά, τις λιαστές ντομάτες, το κουκουνάρι, αλάτι, πιπέρι και μαγειρεύουμε μέχρι να στεγνώσει η γέμιση. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την καρυδόψιχα και τις σταφίδες. Αλατοπιπερώνουμε το κοτόπουλο, το γεμίζουμε με τη γέμιση, το δένουμε με σπάγκο μαγειρικής και το τοποθετούμε σε στενή γάστρα με καπάκι. Λαδώνουμε τα χέρια μας και κάνουμε καλό μασάζ, εξωτερικά με αλάτι, πιπέρι και θυμάρι.
Ψήνουμε στη χαμηλή θέση του φούρνου στους 180° C για 1 ώρα, κατόπιν το ξεσκεπάζουμε. Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε τη μουστάρδα, το μέλι και το λιωμένο βούτυρο, και όσο ψήνεται, το αλείφουμε αρκετές φορές με πινέλο. Σερβίρουμε το κοτόπουλο με τη γέμισή του, φύλλα φασκόμηλου και φέτες πορτοκάλι.
Μοσχαρίσια μάγουλα φρικασέ, με σέσκουλα & σέλερι
5,40€ το άτομο
4 Ώρες και 40′ | Μέτρια εύκολο | Για 6 άτομα
Υλικά
6 μερίδες μάγουλα μοσχαρίσια (περίπου 1.500 γρ.)
100 ml ε.π. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
140 ml λευκό ξηρό κρασί
ζεστό νερό ή ζωμό, 1 λίτρο και όσο επιπλέον χρειαστεί
1 κιλό σέλερι, πλυμένο και χοντροκομμένο (φύλλα και μίσχους)
3 κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα
3-4 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
3 πράσα, ψιλοκομμένο
1 κιλό σέσκουλα, χοντροκομμένα
1-2 λεμόνια, τον χυμό τους
αλάτι, μαύρο πιπέρι
Διαδικασία
Σε μια πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό από το ελαιόλαδο και σε μέτρια-δυνατή φωτιά ροδίζουμε τα μάγουλα από όλες τις πλευρές, πολύ προσεκτικά να ώστε να μην «καεί» το λάδι. Προσθέτουμε το ξερό κρεμμύδι, αλατοπιπερώνουμε και σβήνουμε με το κρασί.
Προσθέτουμε 600 γρ. ζεστό νερό ή ζωμό και μαγειρεύουμε το κρέας, σε χαμηλή φωτιά, με κλειστό καπάκι για περίπου 3 ώρες. Όσο μαγειρεύεται το κρέας φροντίζουμε να συμπληρώνουμε με νερό ζεστό. Μόλις το κρέας αρχίζει να μαλακώνει, ζεματάμε σε άφθονο καυτό νερό το σέλερι για 10′ και κατόπιν το στραγγίζουμε.
Σε ένα βαθύ τηγάνι σοτάρουμε όλα τα κρεμμύδια και το πράσο για 5′. Προσθέσουμε στην κατσαρόλα με το κρέας όλα τα λαχανικά, τα χόρτα, αλάτι, πιπέρι, 300-400 ml νερό ή ζωμό, αλάτι, πιπέρι και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 40′ περίπου, χωρίς να ανακατεύουμε και συμπληρώνοντας όσο επιπλέον νερό χρειάζεται. Το φρικασέ πρέπει να μείνει με τα ζουμάκια του. Σερβίρουμε το φρικασέ ζεστό με μπόλικο πιπέρι και όσο λεμόνι θέλουμε.
Μπρόκολο & λαχανάκια Βρυξελλών ψητά με σκόρδο & Σαν Μιχάλη
1,50€ το άτομο
45 Λεπτά | Εύκολο | Για 6 άτομα
Υλικά
500 γρ. μπρόκολο, κομμένο σε μπουκετάκια
300 γρ. λαχανάκια Βρυξελλών, καθαρισμένα
2-3 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένο
200 γρ. κρέμα γάλακτος
1 κουτ. σούπας μουστάρδα Dijon
40 γρ. ε.π. ελαιόλαδο
150 γρ. τυρί Σαν Μιχάλη, τριμμένο
αλάτι, μαύρο πιπέρι
Για το σερβίρισμα
ροζ πιπέρι
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C. Σε μεγάλο και ευρύχωρο τηγάνι αχνίζουμε για 2′ το μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών με λίγο νερό και τα μεταφέρουμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος ή ταψί όπου θα χωράνε σε μια στρώση. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και ψήνουμε για 25′ στους 180°C.
Σε μπολ ανακατεύουμε την κρέμα γάλακτος, τη μουστάρδα και το σκόρδο, περιχύνουμε τα λαχανικά και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 10′ ακόμη. Σερβίρουμε τα λαχανικά μας ζεστά πασπαλίζοντας με χοντροσπασμένο ροζ πιπέρι.
Σημείωση: Οι τιμές στις συνταγές αναφέρονται ανά άτομο και έχουν υπολογιστεί με βάση τις μέσες τρέχουσες τιμές των προϊόντων τον μήνα Νοέμβριο.
Styling: Κατερίνα Λυκουρέση- Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης- Φωτογραφίες: STUDIO LM
Πηγή: olivemagazine.gr
Κοινοποιήστε: