Πολλές εξηγήσεις έχουν προταθεί για να εξηγήσουμε γιατί φαίνεται να είμαστε μόνοι στο τεράστιο σύμπαν. Κανείς δεν ήταν 100% πειστικός, και οι άνθρωποι συνεχίζουν να παίζουν το παζλ για μια λύση.
Ο ρωσικός φυσικός Αλέξανδρος Μπερεζίν, από το Εθνικό Ερευνητικό Πανεπιστήμιο Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας (ΜΙΕΤ), έχει μια άλλη ιδέα. Την αποκαλεί η λύση “Πρώτοι μέσα, τελευταίοι έξω” του Fermi Paradox. Προτείνει ότι μόλις ένας πολιτισμός φθάσει στις δυνατότητες της εξάπλωσής του στα αστέρια, θα εξαλείψει αναπόφευκτα όλους τους άλλους πολιτισμούς.
Η ζοφερή λύση δεν υποθέτει μια αναγκαστικά κακή εξωγήινη φυλή. Απλά, μπορεί να μην μας παρατηρήσουν και η εκθετική επέκτασή τους στον γαλαξία μπορεί να είναι πιο σημαντική γι ‘αυτούς από ό, τι θα συμβεί σε εμάς.
“Απλά δεν θα παρατηρήσουν, με τον ίδιο τρόπο που ένα συνεργείο κατασκευών κατεδαφίζει έναν μυρμηγκοφωλιά για να χτίσει ακίνητη περιουσία, επειδή δεν έχει κίνητρο να την προστατεύσει”, γράφει στην εφημερίδα , η οποία είναι διαθέσιμη σε προ-εκτύπωση και ακόμη έχει αξιολογηθεί από ομότιμους .
Ενώ η εικόνα που ζωγραφίζει είναι αρκετά ζοφερή, υπάρχει μια ακόμη πιο χαρούμενη όψη. Προτείνει ότι ο λόγος που είμαστε ακόμα εδώ είναι ότι δεν είμαστε πιθανόν να είμαστε τα μυρμήγκια. Είμαστε οι μελλοντικοί καταστροφείς των αμέτρητων πολιτισμών.
“Αν υποθέσουμε ότι η παραπάνω υπόθεση είναι σωστή, τι σημαίνει αυτό για το μέλλον μας;” Η μόνη εξήγηση είναι η επίκληση της ανθρωπικής αρχής, είμαστε οι πρώτοι που φτάνουμε στο [διαστρικό] στάδιο”, εξήγησε ο Μπερεζίν.
Η λύση του Berezin για το παράδοξο προέρχεται από πολλές απλοποιήσεις των υποθέσεων. Για παράδειγμα, ο ορισμός της ζωής μας εξαρτάται από επτά παραμέτρους, αλλά για τον Berezin, υπάρχει μόνο ένας που έχει σημασία: η ανάπτυξη. Η ανάπτυξη είναι η ώθηση για επέκταση πέρα από τον πλανήτη προέλευσης και αν η ώθηση στην επέκταση γίνει η κυρίαρχη δύναμη, θα καταπατήσει οποιαδήποτε άλλη υπάρχουσα ζωή στο σύμπαν. Ο αποικισμός και ο καπιταλισμός είναι δύο ιστορικά παραδείγματα τέτοιων δυνάμεων.
Έτσι, είναι αυτό; Πρέπει είτε να πάμε εκεί και να κατακτηθεί είτε να καταστραφεί; Λοιπόν, ο Berezin ελπίζει ότι έχει κάνει λάθος. Μια άλλη απαίτηση της λύσης του είναι ότι η ζωή μπορεί να βρεθεί μόνο όταν είναι πολύ κοντά και όχι σε απόσταση. Έτσι, η εξεύρεση εξωγήινης ζωής προτού βρεθούμε στο δρόμο καταστροφής θα μπορούσε απλώς να μας κάνει έναν αξιοπρεπή πολιτισμό.
Πηγή: kavalarissa.eu
Κοινοποιήστε: