Στην παρέμβασή του για την εκδήλωση των 50 ετών από την Μεταπολίτευση είδαμε ένα άλλο Αλέξη Τσίπρα ο οποίος δείχνει πλέον να παίρνει αποστάσεις από λάθη και επιλογές του παρελθόντος.
Τα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην εκδήλωση για τα 50 χρόνια από την Μεταπολίτευση θα πρέπει να ιδωθούν από μια διαφορετική σκοπιά με δεδομένη την απόσταση που έχει ήδη πάρει ο πρώην πρωθυπουργός από το «νέο ΣΥΡΙΖΑ» του Στέφανου Κασσελάκη… Αδειάζει στενούς συνεργάτες του και επιχειρεί να διαγράψει δικές του ευθύνες για εκείνη την εποχή, θέλοντας να υπερτονίσει ότι σε κάθε περίπτωση δεν έχει καμία σχέση με αυτό εις το οποίο μεταλλάσσεται ο ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι η πρώτη δημόσια τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα έξι μήνες μετά την παραίτησή του από το τιμόνι του ΣΥΡΙΖΑ και περιείχε ισχυρή δόση αυτοκριτικής για δύο βασικές επιλογές της κυβέρνησης που ηγήθηκε. Ο κ. Τσίπρας παραδέχθηκε ότι ήταν λάθος ο χειρισμός της υπόθεσης Novartis και των αδειών των ΜΜΕ. Ουσιαστικά αδειάζει δυο από τους τότε βασικούς συνεργάτες του, τον κ. Μίμη Παπαγγελόπουλο και το Νίκο Παππά.
Ο πρώην Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ υποστήριξε ότι «εγώ δεν έχω παρά να παραδεχθώ ότι στην υπόθεση της Novartis και στην υπόθεση της αδειοδότηση των τηλεοπτικών αδειών, η διαχείριση που κάναμε ήταν ατυχής», για να συμπληρώσει πως «πρόθεσή μας ήταν να δημιουργήσουμε ένα ευνομούμενο πλαίσιο στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και καταλήγαμε να έχουμε τα ίδια και χειρότερα». Στο ίδιο πλαίσιο, η υπόθεση της Novartis δημιούργησε εχθρούς, «σε μια περίοδο που αναζητούσαμε συμμάχους», τόνισε ο κ. Τσίπρας, αναγνωρίζοντας πως «υπήρχαν λάθη στους χειρισμούς μας».
Αδειάζει και Παυλόπουλο
Ο πρώην πρωθυπουργός άφησε αιχμές, για τον Γιάνη Βαρουφάκη και για άλλους υπουργούς του, τους οποίους δεν κατονόμασε, λέγοντας ότι δεν κατανοήσαν την κρισιμότητα των στιγμών το 2015 με το δημοψήφισμα και μίλησε για πρόσωπα που είχαν προσωπικές ατζέντες.
Πλην του κ. Βαρουφάκη, «και άλλοι στο εσωτερικό της κυβέρνησής μου. Υπήρχαν πρόσωπα και δυνάμεις που φλέρταραν ή ευθέως μιλούσαν να βγει η χώρα από το ευρώ» αποκάλυψε, ενώ για τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, «ουδέποτε απείλησε. Είπε ότι θα παραιτούμουν, αν δεν… » σε ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ, σχολίασε ο πρώην Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.
Στρεφόμενος εμμέσως προς το κόμμα του και τον Στέφανο Κασσελάκη, τόνισε: «η αδυναμία του προοδευτικού χώρου και η αδυναμίας αντιπολίτευσης να παίξει το ρόλο της μέσα στη βουλή» θα φουντώσει ένα «κύμα αντιπολιτικής», όπως είπε ο κ. Τσίπρας, δηλαδή αν «δεν καταφέρουν οι προοδευτικές δυνάμεις να γίνουν από μέρος του προβλήματος, μέρος της λύσης». «Η αριστερά έχει τις δικές της ευθύνες όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρή την Ευρώπη» υποστήριξε, για να συμπληρώσει πως «η Αριστερά οφείλει να αναστοχαστεί, γιατί οι αξίες που υπερασπίζεται, είναι κατά την άποψή μου διαχρονικές».
Αν διαβάσει κανείς προσεκτικά τον κ. Τσίπρα θα διαπιστώσει ότι οι αναφορές του δεν έχουν σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με τον ευρύτερο – όπως λέει – προοδευτικό χώρο και την αριστερά.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ότι ο κ. Τσίπρας άσκησε – για πρώτη φορά – κριτική κατά της διακυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου κάτι που έκανε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν από δυο ημέρες στο ίδιο συνέδριο!
Χαρακτήρισε ως «ανοησίες» τα περί μιμητισμού του Ανδρέα Παπανδρέου, λέγοντας ότι «δεν ήμουν οπαδός» του, αλλά «υπήρξε μια εμβληματική μορφή της ελληνικής δημοκρατίας, γιατί ολοκλήρωσε την Μεταπολίτευση». Ωστόσο, «ο άνθρωπος που μπήκε δυναμικά να χτυπήσει το κατεστημένο στο τέλος έγινε ο ίδιος κατεστημένο», τόνισε.
Με δεδομένο τον εσωτερικό σπαραγμό που βρίσκεται σε εξέλιξη στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας ενισχύει ένα νέο κεντρώο προφίλ βάζοντας μια κόκκινη γραμμή στα λάθη του παρελθόντος και παίρνοντας σαφείς αποστάσεις από αυτό που ετοιμάζει ο Στέφανος Κασσελάκης.
Ίσως, όπως λένε αρκετοί αναλυτές, ο κ. Τσίπρας με ην ηχηρή παρέμβασή του δύο ώρες πριν από το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ να μην επιζητούσε την πτώση Κασσελάκη. Ίσως ήθελε να στείλει το μήνυμα: «Εγώ είμαι κάπου.. αλλού και δεν έχω σχέση με τα όσα ευτράπελα συμβαίνουν».
Κοινοποιήστε: