Περπατώντας στην πόλη…
Η οδός Αχαρνών είναι κεντρική αρτηρία της Αθήνας, που διασχίζει αρκετές συνοικίες. Έχει μήκος περίπου 5 χιλιόμετρα, ξεκινάει από το κέντρο της πόλης και φτάνει στις αρχαίες Αχαρνές που σήμερα ονομάζονται Μενίδι.
«Βαδίζει» πάνω στην…
αρχαία χάραξη και αποτελεί μια πολυσύχναστη αρτηρία με πολλές και διαφορετικές πολιτιστικές εικόνες. Η οδός Αχαρνών τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια υπήρξε περιοχή με χρήση κατοικίας κυρίως μεσαίων κοινωνικά στρωμάτων της Αθήνας. Ήταν η πρώτη περιοχή της Αθήνας στην οποία εμφανίστηκε μαζικά το φαινόμενο της πολυκατοικίας. Τα πιο εύπορα στρώματα της αθηναϊκής κοινωνίας αγόρασαν ή νοίκιασαν τα διαμερίσματα που προσφέρονταν αφειδώς λόγω της αντιπαροχής, ενώ τα φτωχότερα κατοίκησαν στις δυτικές συνοικίες (Βοτανικός, Μεταξουργείο, Πετράλωνα, Ρουφ). Αργότερα, στη δεκαετία 1950-1960, στο τμήμα της οδού Αχαρνών από την αρχή της μέχρι και τον Άγιο Παντελεήμονα εμφανίστηκαν κέντρα διασκέδασης που έδωσαν στην περιοχή ένα ξεχωριστό χρώμα. Γνωστοί καλλιτέχνες πέρασαν από τα κέντρα αυτά, από τα οποία το πιο φημισμένο ήταν του «Τζίμη του χοντρού», στο οποίο πολλά χρόνια εμφανίζονταν ο Πάνος Γαβαλάς και η Ρία Κούρτη, ενώ παλιότερα η Σωτηρία Μπέλλου. Τέλος, στη διασταύρωση της Αχαρνών με την Ηπείρου λειτούργησε το γνωστό κέντρο «Κύτταρο», όπου εμφανιζόταν για αρκετά χρόνια ο Διονύσης Σαββόπουλος.
Στα νεότερα χρόνια, η οδός Αχαρνών από προνομιούχο κομμάτι της αστικής Αθήνας ακολούθησε και αυτή την φθίνουσα πορεία όλων των συνοικιών του κέντρου. Πολλοί από τους κατοίκους της εγκατέλειψαν την γειτονιά λόγω της κακής ποιότητας ζωής και μεταφέρθηκαν στα προάστια. Η οδός Αχαρνών έγινε κομμάτι μιας μίζερης πόλης που προσφερόταν είτε σε φτωχούς εσωτερικούς μετανάστες είτε σε αλλοδαπούς. Η ρύπανση, η αδιαφορία των δημοτικών αρχών της Αθήνας, η ηχορρύπανση και η απουσία οποιουδήποτε έργου αναβάθμισης από το κράτος και τη δημοτική αρχή διαδραμάτισαν αρνητικό ρόλο.
Μια από τις πιο αρνητικές εξελίξεις ήταν η εισβολή ακροδεξιών ομάδων, της Χρυσής Αυγής, κυρίως στην περιοχή του Άγιου Παντελεήμονα, που στο όνομα της προστασίας των φτωχών ανθρώπων από τους ξένους διέπρατταν μια σειρά από εγκληματικές πράξεις και διεκδικούσαν κυριαρχία στην περιοχή.
Ένα από τα ιστορικά σημεία της οδού Αχαρνών είναι η διασταύρωση Αχαρνών και Χέυδεν, όπου από το 1867 εγκαταστάθηκε το Β’ Γυμνάσιο, το δεύτερο αρχαιότερο σχολείο στην Αθήνα, στο οποίο φοίτησαν γνωστοί διανοούμενοι, όπως ο ζωγράφος Αλέκος Φασιανός, ο αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, ο στιχουργός Λευτέρης Παπαδόπουλος και πολλοί άλλοι.
Άγγελος Μανταδάκης
avgi.gr
Κοινοποιήστε: