Το άρωμα αποτελεί για τον καθένα μια πολύ προσωπική υπόθεση. Είναι η ταυτότητά μας, η έκφραση των συναισθημάτων μας, οι αγαπημένες μυρωδιές της παιδικής ηλικίας που μας ωθούν, ασυναίσθητα, να διαλέξουμε αυτό που μας ταιριάζει. Αναμφίβολα, η επιλογή ενός αρώματος, είτε πρόκειται για μας είτε για τον αγαπημένο μας ή την καλύτερή μας φίλη, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Για να κάνουμε σωστή επιλογή βασιζόμαστε πάνω απ’ όλα στο ένστικτό μας. Καλό είναι όμως να γνωρίζουμε και κάποιους βασικούς κανόνες που μπορεί να μας φανούν χρήσιμοι.
ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ
Σχετική έρευνα που έγινε από αρωματοποιούς αποδεικνύει πως: Oι ξανθιές με ανοιχτή επιδερμίδα προτιμούν τα δροσερά, λουλουδάτα αρώματα. Οι ξανθιές με σταρένια επιδερμίδα διαλέγουν δροσερά, πιο περίπλοκα λουλουδάτα αρώματα, αλλά και ελαφρώς ξυλώδη και ανατολίτικα. Οι κοκκινομάλλες με ανοιχτή επιδερμίδα μπορούν να φορέσουν όλα τα ξυλώδη, τα απαλά ανατολίτικα αρώματα, αλλά και αυτά που έχουν σαν βάση λουλούδια. Οι καστανές πάλι, με σταρένια ανοιχτή επιδερμίδα προτιμούν τα αρώματα με βάση το ξύλο ή τα εσπεριδοειδή και τις ανατολίτικες μυρωδιές. Τέλος, οι μελαχρινές επιλέγουν τα πιο έντονα ξυλώδη, βαριά ανατολίτικα και περίπλοκα λουλουδάτα αρώματα.
ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΟΥΣ
Parfum: Πρόκειται για το άρωμα στην πιο καθαρή εκδοχή του (με περιεκτικότητα αρωματικών ενώσεων 20 – 40%), γι’ αυτό και είναι φυσικά πιο ακριβό και πιο έντονο. Αν επιλέξετε ένα parfum, χρησιμοποιήστε ελάχιστη ποσότητα (μία σταγόνα στο κάθε αφτί είναι αρκετή). Διαφορετικά, το αποτέλεσμα θα είναι μάλλον δυσάρεστο για τους γύρω σας.
Eau de Parfum: Είναι εξίσου έντονο, αλλά έχει λιγότερη περιεκτικότητα σε αρωματικές ύλες (12 – 20%), γι’ αυτό διαρκεί λιγότερο από το parfum.
Eau de Toilette: Η πιο δημοφιλής κατηγορία, γιατί είναι κατάλληλη για πρωινές και απογευματινές ώρες και για καθημερινή χρήση. Η περιεκτικότητά του σε άρωμα είναι 8 – 12%.
Eau de Cologne: Είναι γνωστό και ως νερό της Κολονίας ή αλλιώς κολόνια. Δημιουργήθηκε το 1806 από τον γάλλο αρωματοποιό Jean-Marie Farina και είχε τεράστια επιτυχία. Η κολόνια διαρκεί ελάχιστα (η περιεκτικότητά της σε άρωμα κυμαίνεται στο 2 – 5%), αλλά αφήνει την ωραιότερη αίσθηση καθαριότητας και δροσιάς από τα υπόλοιπα, γι’ αυτό και είναι ιδανική για το καλοκαίρι. Επίσης, είναι και η πιο οικονομική κατηγορία.
ΟΙ ΑΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ
Σύμφωνα με τους γάλλους αρωματοποιούς (Société Française des Parfumeurs), ένα άρωμα ταξινομείται σε μία από τις παρακάτω 7 οικογένειες ανάλογα με το συστατικό που κυριαρχεί.
Εσπεριδοειδή: Εδώ κυριαρχούν τα αιθέρια έλαια φρούτων, όπως το περγαμόντο, το πορτοκάλι, το μανταρίνι, το λεμόνι και το νερολί (βγαίνει από το νεράντζι). Είναι τα κύρια συστατικά των eau de colognes.
Λουλουδάτα: Εδώ έχουμε τα αιθέρια έλαια που παίρνουμε από διάφορα λουλούδια, όπως η παιωνία, το γιασεμί, το τριαντάφυλλο, η βιολέτα, τα άνθη πορτοκαλιάς, η γαρδένια κ.ά..
Φουζέρ: Πρόκειται για αρωματικές συνθέσεις με βότανα, που συνδυάζονται με μπαχαρικά (π.χ. διάφορα είδη πιπεριού, αστεροειδή γλυκάνισο), βανίλια, κεχριμπάρι κ.ά..
Chypre: Στις αρχές του 20ού αιώνα, ένας διάσημος γάλλος αρωματοποιός, ο Φρανσουά Κοτί, εμπνεύστηκε ένα άρωμα που του θύμιζε την Κύπρο. Νότες που πρωταγωνιστούν είναι το θυμάρι, το κορίανδρο, το πατσουλί, τα εξωτικά φρούτα και στοιχεία της μεσογειακής υπαίθρου.
Ξυλώδεις: Πρωταγωνιστές σε αυτή την περίπτωση είναι ο κέδρος, το πεύκο, το σανταλόξυλο, η κανέλα, η μυρτιά και άλλες ουσίες που αναδίδουν φρεσκάδα κήπου.
Δέρμα: Σε αυτήν την οικογένεια αρωμάτων ανήκουν νότες -συνήθως τεχνητές- που μιμούνται την οσμή από δέρμα, καμένα ξύλα και καπνό.
Ανατολίτικες: Κεντρικό στοιχείο ο μόσχος (musk), μια ζωική ουσία, σε συνδυασμό με ουσίες από ρητίνες (κεχριμπάρι, λιβάνι, μύρο) και άλλες κατηγορίες, όπως τα μπαχαρικά.
Q & A με τη ΜΑΡΚΕΛΛΑ ΣΙΑΡΛΗ, αισθητικό
ΑΛΗΘΕΙΑ, ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΛΕΓΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΑΡΩΜΑ ΓΙΑ ΜΑΣ;
Θα πρέπει να ξέρετε ότι ανάλογα με τα συστατικά που επικρατούν στη σύνθεσή τους, τα αρώματα ανήκουν σε κάποια «οικογένεια». Ένα άρωμα με δροσερές νότες των εσπεριδοειδών μάς χαρίζει ενεργητικότητα και ζωντάνια, μας αρωματίζει διακριτικά, αφήνοντας στο πέρασμά μας μια αύρα δροσιάς. Είναι ιδανικό για πρωινές ώρες. Για πιο δυνατές συγκινήσεις και μεθυστικό άρωμα, θα προτιμήσουμε εκείνα που αναδίδουν ευωδιές λουλουδιών, είναι αέρινα και θηλυκά. Κάποια από αυτά είναι πιο ελαφριά (με άρωμα βιολέτας ή μιγκέ), κάποια άλλα μέτρια (τριαντάφυλλο ή γιασεμί) και άλλα πιο έντονα (γαρδένια ή κρίνος). Για πιο γλυκές, ανάλαφρες μυρωδιές, θα προτιμήσουμε τα φρουτώδη αρώματα, που βασίζονται στην ευωδιά της φρέσκιας φράουλας, του μάνγκο ή του λεμονιού. Για τους άντρες προτιμούμε τα ξυλώδη αρώματα, που αναδίδουν ζεστή και πιπεράτη ευωδιά.
ΑΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕΙ ΝΑ ΞΥΠΝΑΜΕ ΤΟ ΠΑΘΟΣ ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΜΑΣ, ΤΙ ΑΡΩΜΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ;
Σ’ αυτή την περίπτωση θα πρέπει να επιλέγουμε ένα άρωμα με ευωδιές εξωτικών φρούτων (ανατολίτικο). Αυτά τα αρώματα περιέχουν, συνήθως, μυρωδιές από κεχριμπάρι, βανίλια, πατσουλί ή αρωματικά ξύλα.
ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΩΝ, ΠΩΣ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΕΝΑ ΑΡΩΜΑ;
Η επίσκεψη σ’ ένα κατάστημα καλλυντικών για την αγορά αρώματος μπορεί να γίνει πολύ κουραστική αν δεν ξεκαθαρίσαμε τι ακριβώς θέλουμε. Ψάχνουμε ένα άρωμα για όλη την ημέρα, για το γραφείο ή για τις βραδινές εξόδους; Aν περιορίσουμε λίγο τις επιλογές μας, τα πράγματα θα είναι πιο εύκολα. Καταρχάς αποφασίζουμε ποιες μυρωδιές μάς αρέσουν -οι ξυλώδεις, τα λευκά λουλούδια, τα τριαντάφυλλα ή τα μπαχαρικά- και ψάχνουμε ένα άρωμα που να τις περιέχει. Το να δοκιμάσουμε πάρα πολλά αρώματα μάλλον θα μας μπερδέψει. Αν μάλιστα είναι παρόμοια, με την ίδια αρωματική βάση, μετά από λίγο δεν θα μπορούμε να τα ξεχωρίσουμε. Περιοριζόμαστε λοιπόν σε πέντε-έξι αρώματα, όσο πιο διαφορετικά γίνεται. Ψεκάζουμε όσα αρώματα θέλουμε στα ειδικά χαρτάκια, αλλά όσα μας αρέσουν περισσότερο τα δοκιμάζουμε και στο δέρμα μας, το καθένα σε διαφορετικό σημείο. Περιμένουμε τουλάχιστον 15 λεπτά για να το μυρίσουμε και μία ώρα για να πάρει την τελική του μορφή. Το ίδιο άρωμα μυρίζει διαφορετικά από άτομο σε άτομο κι αυτό γιατί η οξύτητα του pH της επιδερμίδας είναι διαφορετική στον καθένα μας.
ΠΩΣ ΦΟΡΑΜΕ ΣΩΣΤΑ ΕΝΑ ΑΡΩΜΑ;
Το άρωμά μας δεν πρέπει να εξατμίζεται σε λίγα λεπτά αλλά ούτε και να κάνει αποπνικτική την ατμόσφαιρα που μας περιβάλλει. Με τις σωστές κινήσεις μπορούμε να μυρίζουμε όμορφα για πολλή ώρα χωρίς να ενοχλούμε τους γύρω μας. Φοράμε λοιπόν, το άρωμα αμέσως μετά το ντους και πριν ντυθούμε. Έτσι τα ρούχα μας θα πάρουν μια πιο διακριτική μυρωδιά απ’ ό,τι αν το βάλουμε όταν είμαστε ντυμένες. Αν φοράμε eau de parfum ψεκάζουμε τρεις φορές κι αν φοράμε eau de toilette ψεκάζουμε τρεις έως πέντε φορές. Αν η επιδερμίδα μας είναι λιπαρή υπολογίζουμε μικρότερη ποσότητα. Φοράμε πάντα την ίδια ποσότητα αρώματος, ακόμη κι αν μας φαίνεται ότι δεν μυρίζει έντονα. Να θυμάστε: Tο σύστημα «ψεκάζω στον αέρα και περνάω μέσα απ’ το άρωμα» δεν είναι αποτελεσματικό. Σπαταλάμε το πανάκριβο άρωμά μας χωρίς λόγο. Καλύτερα να ψεκάζουμε κατευθείαν στο δέρμα.
Κοινοποιήστε: