Η άνοια είναι το πιο συχνό αντικείμενο μελέτης για τους επιστήμονες παγκοσμίως. Ο αγώνας για την ανακάλυψη μιας θεραπείας τους φέρνει συνέχεια μπροστά σε νέες αποκαλύψεις για τη νόσο. Τώρα, Αμερικανοί επιστήμονες διαπίστωσαν πως οι γυναίκες που φέρνουν στον κόσμο μωρά με χαμηλό βάρος γέννησης, μπορεί να έχουν περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν προβλήματα μνήμης και σκέψης αργότερα στη ζωή τους.
Οι γυναίκες αυτές ήταν ένα έως δύο χρόνια πιο γερασμένες στις δεξιότητες μνήμης και σκέψης, σε σύγκριση με τις γυναίκες που γέννησαν φυσιολογικού βάρους μωρά, όπως έδειξαν οι σχετικές βαθμολογίες σε τεστ εγκεφάλου.
Μάλιστα, όσο περισσότερα παιδιά με χαμηλό βάρος γέννησης είχε φέρει στον κόσμο μια γυναίκα, τόσο χαμηλότερες ήταν οι βαθμολογίες στα τεστ, σύμφωνα με τα ευρήματα.
Άνοια και βάρος γέννησης μωρού
«Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που γεννιούνται με χαμηλό βάρος, αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και υψηλής αρτηριακής πίεσης», δήλωσε η μεταδιδακτορική ερευνήτρια στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ στη Βοστώνη, Diana Soria-Contreras.
«Η μελέτη μας διαπίστωσε ότι το ιστορικό γέννησης παιδιού με χαμηλό βάρος γέννησης, μπορεί επίσης να αποτελεί δείκτη φτωχότερης νόησης αργότερα στη ζωή», πρόσθεσε η Soria-Contreras.
Στη μελέτη συμμετείχαν πάνω από 15.000 γυναίκες με μέση ηλικία 62 ετών. Περίπου το 8% είχαν γεννήσει ένα μωρό με χαμηλό βάρος γέννησης, το οποίο ορίζεται ως λιγότερο από 2,5 κιλά για εγκυμοσύνες που διαρκούν περισσότερο από 20 εβδομάδες.
Οι γυναίκες συμπλήρωσαν μια σειρά από τεστ σκέψης και μνήμης, καθώς και ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με το ιστορικό της εγκυμοσύνης τους.
Κατά μέσο όρο, οι γυναίκες που γέννησαν μωρά με χαμηλό βάρος γέννησης, σημείωσαν χαμηλότερη βαθμολογία σε τεστ ταχύτητας σκέψης, προσοχής, μάθησης και μνήμης εργασίας.
Η διαφορά ήταν συγκρίσιμη με εκείνη ενός έως δύο επιπλέον ετών, ακόμη και αφού οι ερευνητές έλαβαν υπόψιν άλλους παράγοντες κινδύνου για την υγεία του εγκεφάλου, όπως η ηλικία, το κάπνισμα και η υψηλή αρτηριακή πίεση.
«Χρειάζεται μελλοντική έρευνα για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματά μας και να εξεταστεί κατά πόσον ο έλεγχος των γυναικών με ιστορικό γεννήσεων με χαμηλό βάρος γέννησης για γνωστικά ζητήματα και η λήψη μέτρων για την προαγωγή της εγκεφαλικής τους υγείας, θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη ή την καθυστέρηση της γνωστικής εξασθένησης και της άνοιας αργότερα», δήλωσε η Soria-Contreras.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Neurology.
Κοινοποιήστε: