Αρκετοί παράγοντες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για άνοια. Τώρα, Βρετανοί επιστήμονες εντόπισαν άλλον έναν. Την κολπική μαρμαρυγή. Πώς επηρεάζει όμως αυτή;
Η κολπική μαρμαρυγή είναι η πιο συχνή αρρυθμία. Αυτή κάνει την καρδιά να μη λειτουργεί ρυθμικά. Έτσι, συστέλλεται και διαστέλλεται άρρυθμα. Αυτό προκαλείται κυρίως από τον ακανόνιστο συντονισμό στους ανώτερους θαλάμους (κόλπους) της καρδιάς, που επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο το αίμα ρέει στους κατώτερους θαλάμους (κοιλίες).
Η πιο σοβαρή επιπλοκή της είναι η δημιουργία θρόμβων στην καρδιά, οι οποίοι μπορούν τα ταξιδέψουν μέσω των αρτηριών και να προκαλέσουν απόφραξη των αγγείων στον εγκέφαλο ή άλλα όργανα.
Οι ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή διατρέχουν πενταπλάσιο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε σχέση με αυτούς που έχουν φυσιολογικό ρυθμό.
Μπορεί επίσης να αναπτύξουν καρδιακή ανεπάρκεια.
Σύμφωνα με νέα μελέτη, η κολπική μαρμαρυγή μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης.
Οι ερευνητές του University College του Λονδίνου (UCL) μελέτησαν τα ιατρικά αρχεία 233.833 ασθενών με κολπική μαρμαρυγή και 233.747 υγιών ατόμων. Αφού έλαβαν υπόψιν συννοσηρότητες και παράγοντες κινδύνου, διαπίστωσαν ότι όσοι διαγνώστηκαν πρόσφατα με κολπική μαρμαρυγή, είχαν 45% περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης ήπιας γνωστικής εξασθένησης.
«Η μελέτη μας έδειξε ότι η κολπική μαρμαρυγή σχετίζεται με 45% αύξηση του κινδύνου εμφάνισης ήπιας γνωστικής έκπτωσης και ότι οι παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου και η πολυνοσηρότητα φαίνεται να σχετίζονται με αυτό», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Ρούι Προβιντένσια, καθηγητής στο Ινστιτούτο Έρευνας Πληροφορικής της Υγείας στο UCL.
«Η εξέλιξη από την ήπια γνωστική έκπτωση στην άνοια φαίνεται να διαμεσολαβείται, τουλάχιστον εν μέρει, από τους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου και την παρουσία πολλαπλών συννοσηροτήτων», δήλωσε ο ερευνητής.
Ενώ πολλοί παράγοντες, όπως το φύλο και η κατάθλιψη, μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο εμφάνισης ήπιας γνωστικής έκπτωσης, δεν φαίνεται να επηρεάζουν τη σχέση της κολπικής μαρμαρυγής και της γνωστικής έκπτωσης.
Ένας παράγοντας που φάνηκε να παίζει μεγάλο ρόλο στη διαμεσολάβηση του κινδύνου, ήταν η φαρμακευτική αγωγή. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με κολπική μαρμαρυγή που έλαβαν θεραπεία με διγοξίνη, από του στόματος αντιπηκτική αγωγή και αγωγή με αμιωδαρόνη, δεν διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης ήπιας γνωστικής έκπτωσης σε σχέση με τα άτομα που δεν είχαν διαγνωστεί με κολπική μαρμαρυγή.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα ευρήματα αναδεικνύουν τη σημασία της διάγνωσης και της θεραπείας της κολπικής μαρμαρυγής.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό JACC: Heart Failure.Πηγή
Κοινοποιήστε: