Στο πιο αρτιστίκ και ανατρεπτικό νησί των Κυκλάδων θα χορτάσετε με φουρτάλιες και ντόπια κρέατα σε μπαλκόνια του Αιγαίου.
Εδώ θα επιστρέφετε κάθε φορά που ξεχνάτε το ωραίο και το νόστιμο. Δοκιμάστε τις καλύτερες γεύσεις της Άνδρου στα εστιατόρια και τις ταβέρνες που ακολουθούν.
Cyclades Restaurant
To εστιατόριο του ξενοδοχείου «Περράκης» είναι ένα από τα δημοφιλέστερα του νησιού. Λιτό και στιλάτο μάς υποδέχεται σε μια δροσερή βεράντα με υπέροχη θέα στη θάλασσα. Η ατμόσφαιρα πιο ανάλαφρη το μεσημέρι, γίνεται ιδιαίτερα ρομαντική τα βράδια κάτω από τα αστέρια. Δοκιμάστε ντόπιους μεζέδες όπως φουρταλοκεφτέδες, την αγαπημένη καρμπονάρα στην ανδριώτικη εκδοχή της με βολάκι και λούζα, ριζότο με λαχταριστά οστρακοειδή ή τρυφερό ψαρονέφρι με σάλτσα από ανδριώτικο κρασί. Κυπρί, τηλ.: 22820 71456, www.hotelperrakis.com, από €18 το άτομο (κεντρική φωτο)
Ενδοχώρα
Πολύ όμορφος χώρος στον κεντρικό πεζόδρομο της Χώρας με πρωτότυπα πιάτα, φτιαγμένα με τοπικά προϊόντα. Εδώ, η παραδοσιακή κουζίνα συναντά την εμπνευσμένη μοντέρνα προσέγγιση. Δοκιμάστε τη φάβα τους, τα στριφτάρια με γαρίδες και κολοκυθάκι, τη γαριδομακαρονάδα, αλλά και τις σαλάτες τους που είναι όλες πολύ νόστιμες και πρωτότυπες. Για επιδόρπιο ζητήστε το παγωτό «σουμάδα». Αγορά, Πεζόδρομος, Χώρα, τηλ.: 22820 23207, www.endochora.com, από €15 το άτομο.
Νόνας
Βρίσκεται σε μια ήσυχη γωνιά, στην άκρη της προβλήτας. Δυνατό του χαρτί τα ψάρια και τα θαλασσινά που ξεφορτώνει το καΐκι της οικογένειας. Σουπιές κρασάτες, νόστιμα σαγανάκια, πίτες, ριζότο με θαλασσινά και μύδια αχνιστά, από τα καλύτερα πιάτα του μενού. Οι φανατικοί του θαμώνες λένε πως έχει τον καλύτερο αατακό στο νησί. Πλακούρα, Χώρα, τηλ.: 22820 23577, από €18 το άτομο.
Το Μπαλκόνι του Αιγαίου
Στα τραπεζάκια του διάσημοι και μη επισκέπτες γίνονται ένα για να γευτούν τα σπιτικά μαγειρευτά του και να απολαύσουν την υπέροχη θέα του. Κόκορας κρασάτος με σπιτικά ζυμαρικά, ψητό γουρουνόπουλο σκέτο λουκούμι αλλά και φημισμένη φουρτάλια. Το ψωμί είναι δικό τους και οι σαλάτες φτιάχνονται με λαχανικά από το περιβόλι τους. Άνω Απρόβατο, τηλ: 22820 42064, από €15 το άτομο.
Ο Κόσσης
Η οικογενειακή ταβέρνα-ψησταριά του Κόσση, must στέκι για κρεατοφαγία στο νησί, βρίσκεται στον Άνω Φελό, δέκα λεπτά από το λιμάνι του Γαυρίου. Εδώ θα έρθετε για πενταντόστιμα ψητά στα κάρβουνα, κατσικάκι στη λαδόκολλα και κοκκινιστό κόκορα με μακαρόνια. Άνω Φελός, τηλ. 6972002975, από €15 το άτομο.
Στου Ζοζέφ
Η κυρία Κατερίνα μετέτρεψε το παλιό μπακάλικο-καφενείο του παππού σε ταβερνάκι με καταπράσινη αυλή. Αυθεντική κουζίνα με αγαπημένα πιάτα όπως σκορδομακάρονα, κολοκυθοκεφτέδες, ριγανάτο κατσικάκι στο φούρνο που λιώνει στο στόμα και φυσικά ανδριώτικη φρουτάλια που μοσχοβολά μαντζουράνα. Πιτροφός, τηλ.: 22820 51050, από €15 το άτομο.
Γιαννούλης
Ταβέρνα που προτιμούν κυρίως οι ντόπιοι και αυτό λέει πολλά. Για σχεδόν μισό αιώνα σερβίρει τις ντόπιες νοστιμιές όπως κοκκινιστός κόκορας με χοντρό μακαρόνι, φρουτάλια με χωριάτικα λουκάνικα που φτιάχνουν στην ταβέρνα, ντολμάδες με αμπελόφυλλα, αγκινάρες με κουκιά, αλλά και οι φημισμένες μελιτζάνες της γιαγιάς με σάλτσα και τυρί στο φούρνο. Φινάλε με γλυκό του κουταλιού περγαμόντο ή λεμόνι, εκτός αν βρείτε σπιτικό γαλακτομπούρεκο και καρυδόπιτα. Άγιος Πέτρος, τηλ: 22820 71385, από €15 το άτομο.
Τερψιχόρη
Υπεραιωνόβια ταβέρνα στις Στραπουριές, όπου θα ευχαριστηθείτε τη θέα στη Χώρα αλλά και όλες τις ντόπιες σπεσιαλιτέ. Ανάρπαστο γίνεται το γουρουνόπουλο στο φούρνο και ο κόκορας κρασάτος. Θεωρείται η παλαιότερη ταβέρνα της Ανδρου, με εξειδίκευση στη φουρτάλια. Στραπουριές, τηλ: 22820 22160, από €15 το άτομο.
Λιθοδομή
Πάνω στη παραλία στο Κόρθι, σε ένα ανακαινισμένο εκατόχρονο σπίτι θα φάτε σαν βασιλιάδες. Φρουτάλια, μελιτζανοσαλάτα με καρύδι και καλαμάρι σχάρας με γέμιση από κεφαλοτύρι οι επιλογές μας. Ολόφρεσκα και εξαιρετικά ψημένα τα ψάρια και τα θαλασσινά. Απολαύστε το δείπνο σας στο ρομαντικό πριβέ μπαλκόνι με θέα το πέλαγος. Κόρθι, τηλ: 22820-61130, από €15 το άτομο.
Ό, τι Καλό
Δίπλα στη θάλασσα, με θέα τον γραφικό κόλπο του Μπατσί, θα σας περιμένουν φρεσκομαγειρεμένα φαγητά, ψάρια και θαλασσινά, τέλεια αστακομακαρονάδα-όταν φτάνουν φρέσκοι αστακοί- και πολλοί και διαφορετικοί μεζέδες, όλοι δικοί τους παραγωγής και έμπνευσης. Από τα κυρίως, ξεχωρίσαμε το μοσχαράκι στάμνας. Για τους μερακλήδες, σερβίρεται κόκορας κρασάτος με μακαρονάδα με μπόλικη κόκκινη σάλτσα, απ’ αυτή που βάφει. Μπατσί, τηλ: 22820 41287,από €15 το άτομο.
Ασημόλευκα
Βρίσκεται σε απομακρυσμένο χωριό αλλά η κουζίνα του και η πανοραμική θέα στη Χώρα από την ευρύχωρη βεράντα του αποζημιώνουν. Στο πρώην καφενείο θα βρείτε εξαιρετικά κρεατικά όπως σπιτικά λουκάνικα, κατσίκι με φασολάκια και κόκορα κρασάτο. Η ταβέρνα λειτουργεί όλο το χρόνο. Οι λάτρεις των ψαρικών θα πρέπει να ειδοποιήσουν από την προηγούμενη τον ιδιοκτήτη για να προμηθευτεί από φίλο του ό,τι πιο φρέσκο. Υψηλού, τηλ: 22820 24150, από €15 το άτομο.
Άνδρος: Αυτές είναι οι 10+1 κορυφαίες διευθύνσεις για φαγητό!
Κοινοποιήστε: