Το BBQ, το παιδικό πάρτυ των ενηλίκων, αγαπά κάθε λογής κρέας, που εδώ βουτά σε πλούσιες μαρινάδες και μπαχαρικά του κόσμου και ψήνεται πανεύκολα και ιδιαιτέρως νόστιμα.
Xοιρινά ribs με μαρινάδα western
30 Λεπτά + 2 ώρες αναμονή | Εύκολο | Για 4 άτομα
Υλικά
2-3 κομμάτια μεσαίου μεγέθους χοιρινά ribs
Για τη μαρινάδα western
4 κουτ. σούπας κέτσαπ
2 κουτ. σούπας σάλτσα ντομάτας με βασιλικό του εμπορίου
1 κουτ. γλυκού πελτέ ντομάτας
1 κουτ. γλυκού μείγμα μπαχαρικών BBQ σπιτικό ή του εμπορίου
1 κουτ. γλυκού θυμάρι αποξηραμένο
1 κουτ. γλυκού μέλι
1 κουτ. γλυκού μουστάρδα απαλή
1 κουτ. γλυκού βαλσαμικό ξίδι
1 κουτ. γλυκού σκόνη σκόρδου (ή φρέσκο ψιλοκομμένο σκόρδο)
αλάτι, μαύρο πιπέρι
Για το σπιτικό μείγμα μπαχαρικών BBQ
½ φλιτζ. καστανή ζάχαρη
½ φλιτζ. πάπρικα γλυκιά
1 κουτ. σούπας τσίλι σε σκόνη
1 κουτ. σούπας σκόρδο σε σκόνη
1 κουτ. σούπας κρεμμύδι σε σκόνη
1 κουτ. σούπας αλάτι
1 κουτ. σούπας μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
1 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν (προαιρετικά)
Διαδικασία
Μείγμα μπαχαρικών BBQ: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί. Αφήνουμε στην άκρη.
Μαρινάδα: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη μαρινάδα. Προετοιμάζουμε τα χοιρινά ribs. Ξεκινάμε αφαιρώντας το τυχόν περιττό λίπος με ένα μαχαίρι. Τοποθετούμε τα χοιρινά ribs σε ένα ταψί, τα περιχύνουμε με τη μαρινάδα μας και τα αλείφουμε καλά με τα χέρια μας ώστε να πάει η μαρινάδα παντού.
Τα αφήνουμε να ξεκουραστούν στο ψυγείο για 2 ώρες για να μαριναριστεί καλά το κρέας. Όταν τα κάρβουνά μας είναι έτοιμα στο BBQ, τοποθετούμε τη σχάρα όσο πιο ψηλά γίνεται και ψήνουμε τα χοιρινά ribs για περίπου 20′, αναποδογυρίζοντάς τα συχνά. Σερβίρουμε με φρέσκια πράσινη σαλάτα εποχής.
Πικάντικες φτερούγες κοτόπουλου με σάλτσα σόγιας και μέλι
40 Λεπτά | Εύκολο | Για 4 άτομα
Υλικά
Για τη σάλτσα
60γρ. μέλι
45 γρ. σάλτσα σόγιας γλυκιά
45 ml σάλτσα σόγιας αλμυρή
6 γρ. τζίντζερ σκόνη
5 γρ. μπούκοβο ή 10 γρ. φρέσκο
1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένη
1 λάιμ, ξύσμα και χυμό
30 γρ. κέτσαπ
15 ml ε.π. ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας σουσάμι λευκό
Για τις φτερούγες κοτόπουλου
2 κιλά φτερούγες
αλάτι, μαύρο πιπέρι
Διαδικασία
Μαρινάδα: Σε κατσαρολάκι ρίχνουμε όλα τα υλικά και το βάζουμε σε μέτρια θερμοκρασία. Μόλις δούμε ότι αρχίζει να βγάζει φουσκάλες, χαμηλώνουμε ελαφρώς τη θερμοκρασία και σιγοβράζουμε μέχρι η σάλτσα αρχίζει να πήζει, περίπου για 8-13′ . Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Με ένα μαχαίρι αφαιρούμε τις άκρες από τις φτερούγες και κόβουμε στην κλείδωση, έτσι ώστε να διαχωρίσουμε τα 2 μεγαλύτερα κομμάτια, και στη συνέχεια στεγνώνουμε πολύ καλά με χαρτί κουζίνας. Τις αλατοπιπερώνουμε.
Απλώνουμε τις φτερούγες σε ταψί και τις αλείφουμε με τη μαρινάδα. Τις ψήνουμε στο BBQ για 20-25′ αναποδογυρίζοντας τες συχνά, μέχρι να κολλάνε. Πασπαλίζουμε με σουσάμι και σερβίρουμε αμέσως.
Μοσχαρίσιες σπαλομπριζόλες σε ασιατική μαρινάδα
35 Λεπτά + 60 λεπτά αναμονή | Εύκολο | Για 4 άτομα
Υλικά
4 μοσχαρίσιες σπαλομπριζόλες
Για την ασιατική μαρινάδα
4 κρεμμυδάκια φρέσκα
1 μίσχο λεμονόχορτο
1 ματσάκι σχοινόπρασο
1 κουτ. γλυκού τζίντζερ φρέσκο
1 σκελίδα σκόρδο, όλα ψιλοκομμένα
5 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
4 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας
αλάτι, μαύρο πιπέρι
Διαδικασία
Μαρινάδα: Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά. Βάζουμε τις μοσχαρίσιες σπαλομπριζόλες μας σε ένα ταψί και στη συνέχεια τις περιχύνουμε με τη μαρινάδα, αλείφοντας καλά με τα χέρια μας ή με τη βοήθεια ενός πινέλου. Στη συνέχεια σκεπάζουμε το ταψί μας με μία πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε τις σπαλομπριζόλες να μαριναριστούν στο ψυγείο για 1 ώρα.
Μόλις είναι έτοιμο το BBQ, τοποθετούμε τις σπαλομπριζόλες στη σχάρα και ψήνουμε για 10′ έως 15′ ή μέχρι να ψηθούν όπως επιθυμούμε. Τις αναποδογυρίζουμε ανά διαστήματα και τις αλείφουμε με την υπόλοιπη μαρινάδα. Σταματάμε το άλειμμα 5΄ προτού τις αφαιρέσουμε από τη φωτιά. Τις σερβίρουμε με πράσινη σαλάτα ή ψητά λαχανικά.
Αρνίσια παϊδάκια jerk
20 Λεπτά + 1 μέρα αναμονή | Εύκολο | Για 4 άτομα
Υλικά
1,5 κιλό παϊδάκια αρνίσια
Για την τζαμαϊκανή μαρινάδα jerk (για περίπου 250 ml)
4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
6 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
2 κόκκινες καυτερές πιπεριές τσίλι, ψιλοκομμένες
½ ματσάκι θυμάρι, χοντροκομμένο
2-3 κουτ. σούπας μπαχάρι σκόνη
2 κουτ. σούπας αλάτι
2 κουτ. γλυκού μαύρο πιπέρι
2 κουτ. σούπας μέλι
1 λεμόνι, τον χυμό
125 ml ε.π. ελαιόλαδο
1 σφηνάκι ρούμι
Διαδικασία
Μαρινάδα jerk: Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ, προσθέτουμε 100 ml νερό και χτυπάμε με το μπλέντερ σε μια παχιά πάστα. Αφήνουμε στην άκρη. Σε ένα ταψί βάζουμε τα παϊδάκια και τα αλείφουμε καλά με τη μαρινάδα (δεν τη χρησιμοποιούμε όλη γιατί θα χρειαστούμε κάποια ποσότητα για να αλείφουμε το κρέας όσο το ψήνουμε).
Μαρινάρουμε στο ψυγείο για 24 ώρες. Την επομένη, όταν το BBQ είναι έτοιμο ψήνουμε τα παϊδάκια στη σχάρα γυρίζοντάς τα κάθε 5΄ και αλείφοντάς τα με την υπόλοιπη μαρινάδα με ένα πινέλο, μέχρι να γίνουν τραγανά. Περίπου 2-3΄πριν τα βγάλουμε από τη φωτιά σταματάμε να τα αλείφουμε με τη μαρινάδα. Σερβίρουμε με τηγανητές πατάτες και σαλάτα εποχής.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Styling: Κατερίνα Λυκουρέση – Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης – Φωτογραφίες: Studio LM
Πηγή: olivemagazine.gr
Κοινοποιήστε: