Το μοίρασμα και η διάχυση γνώσεων, πληροφόρησης, προβληματισμών καθώς και φιλοσοφικών στοχασμών, όπως αυτά αναδύθηκαν στο 3ήμερο της Πανελλαδικής Γιορτής Οικολογικής Γεωργίας και
χειροτεχνίας. Το Σάββατο 29/9 ορίστηκε ως η Ημέρα Σπόρων και Οικολογικής Γεωργίας θέλοντας να δώσουμε το στίγμα της συγκεκριμένης Πανελλαδικής αλλά και γενικότερα του θεσμού των Γιορτών Οικολογικής Γεωργίας και χειροτεχνίας και του περιεχομένου που πρεσβεύουν. Η κεντρική θεματική των ομιλιών πραγματεύτηκε θέματα που άπτονται των Σπόρων, του Εδάφους και της Φυσικής καλλιέργειας.
Α ΄ Θεματική ενότητα: «Σπόρος και Βιολογική Γεωργία: Εξελίξεις, νέοι κανονισμοί και προοπτικές»
– «Οι νέες εξελίξεις στην Ευρώπη σχετικά με τους σπόρους», Βάσω Κανελλοπούλου, Πελίτι
– «Παρόν και μέλλον για το βιολογικό σπόρο και τις ποικιλίες στην Ευρώπη. Προοπτικές για την Ελλάδα και το κίνημα της Οικολογικής Γεωργίας», Κώστας Κουτής, Αιγίλοπας.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=iIRqaauZt_o]
Β ΄ Θεματική ενότητα: «Έδαφος: αγάπη, γνώση και δράση για έναν από τους πιο πολύτιμους φυσικούς πόρους του πλανήτη», Γεωργία Ντούσικου, Σχολείο Εδάφους και Μάριος Δεσύλλας, Εν δυνάμει. Στην ομιλία αποτείνεται η εγγενής αξία ενός πόρου που είναι από τους σημαντικότερους του πλανήτη μιας που φιλοξενεί τις περισσότερες μορφές ζωής πάνω και μέσα του. Αν τον γνωρίσουμε καλύτερα, σίγουρα θα τον αγαπήσουμε και θα κατανοήσουμε και τη σημασία της εναρμόνισης μαζί του. Και μόνο αυτό μπορεί να αποτελέσει έναυσμα για αλλαγή σε ατομικό και συνολικό επίπεδο.
Για τους καλλιεργητές ακόμα παραπάνω, το έδαφος σε καμία περίπτωση δεν πρέπει απλά να υποβιβάζεται σε ένα ευτελές άψυχο πράγμα που απλά πρέπει να “δουλευτεί” και να “ενισχυθεί” για να αποδώσει καλύτερα και μόνο σε οικονομικό επίπεδο. Στο έδαφος στηρίζεται στο κάτω κάτω η ζωή όπως την ξέρουμε και φυσικά όλη η διατροφική αλυσίδα του πλανήτη. Και οι καλλιεργητές είναι αυτοί που στηρίζουν κατά βάση τη διατροφή της ανθρωπότητας.
Στο έδαφος όμως δυστυχώς στηρίζεται και η διαστροφική και στρεβλή αντίληψη ότι η κυριαρχία στη διατροφική αλυσίδα θα επιφέρει την “ευημερία” του πλανήτη.
Για αυτό οφείλουμε να ακούσουμε καλύτερα το ίδιο το έδαφος τι έχει να μας πει….
Ακολουθεί το βίντεο της ομιλίας:
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=iSVJD_9Nsbc]
Γ ΄ Θεματική ενότητα:«Φυσική καλλιέργεια και αυτάρκεια (απάντηση στην οικονομική κρίση)», Παναγιώτης Μανίκης
Το Σάββατο, η Ημέρα Σπόρων και Οικολογικής Γεωργίας δεν θα μπορούσε να κλείσει ιδανικότερα με την ομιλία του ανθρώπου που “έφερε” το θεσμό της Γιορτής Οικολογικής Γεωργίας και χειροτεχνίας από την Ιταλία και στην Ελλάδα και που μαζί με μία ομάδα καλλιεργητών άρχισαν να την υλοποιούν στη βάση κάποιων αρχών και αξιών. Όλα αυτά συνέβησαν πριν από 25 χρόνια (έτσι για την ιστορία).Σήμερα ο θεσμός συνεχίζει προσπαθώντας να ξαναβρεί τα πατήματά του και σε αυτή την κρίσιμη στιγμή ο Παναγιώτης Μανίκης παραβρέθηκε κι αυτός σε αρκετές στιγμές του 3ημέρου για να βοηθήσει προς αυτή την νέα κατεύθυνση στις νέες δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε.Η ομιλία του με τίτλο “Φυσική καλλιέργεια και αυτάρκεια (απάντηση στην οικονομική κρίση)”, αποτέλεσε μία σύνδεση της σημερινής πραγματικότητας, της πρακτικότητας (αναφορικά με τις καλλιέργειες και όχι μόνο) και της φιλοσοφίας όπως αυτή απορρέει από τη Φυσική Καλλιέργεια.
Τι καλύτερο για το κλείσιμο αυτής της όμορφης μέρας (ακόμα και υπό αυτές τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες)….όλα για καλό που λένε.
Ας απολαύσουμε και ας εμπνευστούμε από τέτοιες ευκαιρίες.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=3tnu6Kumsro]
Κοινοποιήστε: