Μια συνταγή με ρίζες από την ανατολική Μεσόγειο που ζωντανεύει τη γεύση του κρέατος από το έντονο άρωμα των μπαχαρικών και του κόκκινου κρασιού.
Υλικά
Μερίδες: 8-12
- 1 κιλό κιμά (500 γρ. μοσχάρι, 200 γρ. χοιρινό, 300 γρ. αρνί)
- 100 γρ. ψίχα ψωμιού που έχουμε μουλιάσει σε νερό
- 1 αυγό
- 2 κουτ. σούπας κύμινο
- 7-8 σκελίδες σκόρδο
- 100 ml κρασί κόκκινο
- 5 μεγάλες ώριμες ντομάτες (τριμμένες στον τρίφτη)
- 100 γρ. ε.π. ελαιόλαδο
- 1 ξύλο κανέλας
- 3 μοσχοκάρφια (γαρύφαλλο)
- 1 πρέζα ζάχαρη
- 100 γρ. αλεύρι
- αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε ένα μπολ τοποθετούμε τον κιμά, το ψωμί, αλάτι, πιπέρι, κύμινο, το αυγό, 5 σκελίδες σκόρδο στον τρίφτη, το μισό ελαιόλαδο και ζυμώνουμε πολύ καλά για 5′.
Πλάθουμε τον κιμά σε σουτζουκάκια, τα πουδράρουμε με αλεύρι και με το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά θωρακίζουμε τα σουτζουκάκια.
Βήμα 2
Μόλις πάρουν ωραίο χρώματα αφαιρούμε από το τηγάνι τα σουτζουκάκια και το λάδι και έπειτα σοτάρουμε τα υπόλοιπα σκόρδα με το κύμινο, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και σβήνουμε με το κρασί.
Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε την ντομάτα, τη ζάχαρη, την κανένα και το γαρύφαλλο. Καρυκεύουμε με αλάτι και πιπέρι, ρίχνουμε ένα ποτήρι νερό και αφήνουμε να βράσει για περίπου 10′.
Βήμα 3
Στη συνέχεια προσθέτουμε μέσα στη σάλτσα τα σουτζουκάκια και τα αφήνουνε να βράσουν για αλλά 10′. Μόλις είναι έτοιμα και δέσει η σάλτσα, σερβίρουμε.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΖΙΟΒΑΡΑΣ
Πηγή: olivemagazine.gr
Κοινοποιήστε: