Μοιάζει οπτικά με παστίτσιο αλλά είναι μια συνταγή με μπρόκολο, κοτόπουλο και απαλή μπεσαμέλ που θα αγαπήσετε εξίσου.
Υλικά
- 750γρ. μπρόκολο
- 1 στήθος κοτόπουλου με την πέτσα και το κόκαλο
- 75γρ. βούτυρο + λίγο επιπλέον για το ταψί και το τηγάνι
- 5 κουτ. σούπας αλεύρι
- 600ml γάλα
- 2 αβγά
- 1 κουτ. σούπας μουστάρδα
- 4 φέτες μπέικον ψιλοκομμένο
- 150γρ. γραβιέρα Νάξου τριμμένη
- 4 κουτ. σούπας φρυγανιά τριμμένη
- 4 κουτ. σούπας κεφαλοτύρι τριμμένο
- αλάτι, πιπέρι λευκό
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό βράζετε το κοτόπουλο με την πέτσα και το κόκαλό του για 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Αφήνετε να κρυώσει πριν αφαιρέσετε πέτσα και κόκαλα και κόβετε το ψαχνό σε κυβάκια.
Βήμα 2
Ζεματάτε τα μπουκετάκια του μπρόκολου σε ξεχωριστή κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που κοχλάζει για 5-7 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν λίγο. Τα σουρώνετε.
Βήμα 3
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 185οC και ετοιμάζετε μια μπεσαμέλ: Λιώνετε το βούτυρο και ρίχνετε το αλεύρι στην κατσαρόλα. Ανακατεύετε ζωηρά με σύρμα να ενωθεί με το βούτυρο και να ψηθεί λίγο και στη συνέχεια προσθέτετε το γάλα σταδιακά, ανακατεύοντας πάντα με το σύρμα. Εκτός φωτιάς ενσωματώνετε τα αβγά, μετά τη μουστάρδα και τέλος τη γραβιέρα. Δοκιμάζετε τη γεύση και αλατοπιπερώνετε ανάλογα.
Βήμα 4
Σοτάρετε σε αντικολλητικό τηγάνι το ψιλοκομμένο μπέικον με ελάχιστο βούτυρο, προσθέτετε τα κυβάκια του κοτόπουλου και ανακατεύετε για λίγο ακόμη.
Βήμα 5
Βουτυρώνετε ένα πυρίμαχο σκεύος και αδειάζετε μέσα το μπρόκολο. Μοιράζετε ενδιάμεσα το μίγμα του κοτόπουλου και σκεπάζετε με την μπεσαμέλ. Πασπαλίζετε με φρυγανιά και κεφαλοτύρι την επιφάνεια του φαγητού και ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 35 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
ΙΩΑΝΝΑ ΣΤΑΜΟΥΛΟΥ
Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη – Food styling: Αντωνία Κατή
Πηγή: olivemagazine.gr
Κοινοποιήστε: