Με την ελληνική οικονομία να βρίσκεται σε μεγαλύτερη του αναμενομένου ύφεση, η προσπάθεια της κυβέρνησης να προετοιμάσει το έδαφος για τη δεύτερη αξιολόγηση, με τη συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες οι Ε. Τσακαλώτος και Γ. Σταθάκης με τον επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί, έφερε στην επιφάνεια τα σοβαρά προβλήματα που σκιάζουν ήδη τις διαπραγματεύσεις. Προβλήματα που εντοπίστηκαν εν πολλοίς και στη συνεδρίαση του Euroworking Group το βράδυ της Δευτέρας.
Με το «καλημέρα» μάλιστα άρχισαν οι «παρεξηγήσεις» σχετικά με την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ, που απομένει από την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Λόγω των δεδομένων καθυστερήσεων, που εντοπίστηκαν και στη συνάντηση με τον κ. Μοσκοβισί, ο κ. Τσακαλώτος έκανε αρχικά λόγο για καθυστέρηση στην καταβολή της για να ανασκευάσουν στη συνέχεια κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, διευκρινίζοντας ότι θα πρόκειται για μία καθυστέρηση μία δύο ημερών για τεχνικούς λόγους και όχι ουσίας. Ωστόσο η κοινή διαπίστωση για την ύπαρξη των καθυστερήσεων και η αναγνώριση για τη γρήγορη υλοποίηση των εκκρεμοτήτων, αναγκάζει την κυβέρνηση να κινηθεί με ρυθμούς που δεν έχει συνηθίσει το επόμενο διάστημα – εξ ου και οι καθυστερήσεις για περίπου 15 προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης. Τσακαλώτος, Σταθάκης και Μοσκοβισί συμφώνησαν να επιταχυνθεί και η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ώστε να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος, αλλά τίποτα δεν επιβεβαιώνει ότι η όλη διαδικασία θα είναι μία εύκολη υπόθεση και πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να δεχθεί τις απαιτήσεις των δανειστών για τα εργασιακά.
Γι’ αυτό και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να υπάρξει ουσιαστικά μία αυξημένη και άμεση επιτήρηση από τις Βρυξέλλες, να δημιουργηθεί, όπως ειπώθηκε, ένα «κόκκινο τηλέφωνο» για… crisis management, που στην πραγματικότητα δεν θα είναι τίποτα περισσότερο από την άμεση διαβίβαση των οδηγιών από τους δανειστές για τις κινήσεις τις Αθήνας. Έτσι θα επιλύονται άμεσα τυχόν θέματα που ανακύπτουν, όπως σημειώθηκε, αλλά είναι σαφές ότι με τον τρόπο αυτό θα αυξηθεί η πίεση προς την κυβέρνηση και συγκεκριμένους υπουργούς να προχωρούν γρήγορα τα θέματα.
Εφόσον και μόνο σημειωθεί πρόοδος με τα παραπάνω θα υπάρξει μέχρι το τέλος του χρόνου εξειδίκευση όλων των μέτρων αναδιάρθρωσης του χρέους, που πάντως πρέπει να περιμένουν κι άλλο για να εφαρμοστούν στην πράξη. Η εξειδίκευση αυτή θα λειτουργήσει περισσότερο ως μήνυμα στις αγορές για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, παρά ως πρακτική παρέμβαση στην ελάφρυνσή του.
Η ελληνική πλευρά εμφανιζόταν το βράδυ της Δευτέρας ικανοποιημένη και μάλλον ανακουφισμένη διότι στη συνάντηση των Τσακαλώτου κα Σταθάκη με τον κ. Μοσκοβισί δεν τέθηκε το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ και της δίωξης στον πρώην επικεφαλής της Α. Γεωργίου.
Ωστόσο σε καμία περίπτωση η υπόθεση δεν σκιάζει τις σχέσεις και δεν θα επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις. Αφενός το θέμα είχε τεθεί επισήμως και δημοσίως λίγες ώρες νωρίτερα με τις δηλώσεις που έκανε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, επιμένοντας στη σχετική επιστολή δυσφορίας της Επιτροπής προς την ελληνική κυβέρνηση. Και αφετέρου το θέμα συζητήθηκε λίγο μετά τη συνάντηση, στη συνεδρίαση του Euroworking Group, επιβεβαιώνοντας την ενόχληση των κοινοτικών αξιωματούχων για την αμφισβήτηση ουσιαστικά των στοιχείων του 2010 με βάση άλλωστε τα οποία ξεκίνησαν και τα προγράμματα που υλοποιούνται μέχρι τώρα για την ελληνική οικονομία.
Κοινοποιήστε: