
Ο καιρός την νηστείας δεν πέρασε και ψάχνεις καθημερινά συνταγές που θα σε βοηθήσουν να μείνεις σε αυτό το κλίμα χωρίς να στερηθείς απολαύσεις. Ευτυχώς, η νηστίσιμη κουζίνα είναι γεμάτη με γεύσεις που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τις πιο πλούσιες συνταγές. Αν θες κάτι γρήγορο δοκίμασε σαλάτες είτε με όσπρια είτε με κινόα. Είναι εκπληκτικές! Δες επίσης: 5 Νηστίσιμα φαγητά που πρέπει να δοκιμάσεις!
Όσες όμως φίλες μου έχουν χρόνο και όρεξη μπορούν αν δοκιμάσουν και πιο challenging συνταγές. Είναι ευκαιρία να ανακαλύψεις νέες γεύσεις και συνταγές που θα μπορείς να τις κάνεις και μετά την νηστεία. Για αυτό έχω να σου προτείνω μια πανεύκολη και νόστιμη συνταγή που θα ξετρελάνει φίλους και οικογένεια. Δοκίμασε να κάνεις την πιο εύκολη και εντυπωσιακή νηστίσιμη μανιταρόπιτα.
Βήματα για να κάνεις την πιο νόστιμη νηστίσιμη μανιταρόπιτα
1. Για την ζύμη
Αρχικά ξεκίνα να φτιάχνεις την ζύμη. Για την ζύμη βάλε μισό κιλό αλεύρι κοσκινισμένο σε ένα μπολ. Πρόσθεσε μια κουταλιά του γλυκού αλάτι, μια κουταλιά της σούπας λάδι και και λίγο ξύδι. Το ξύδι θα βοηθήσει την ζύμη να γίνει πιο τραγανή. Στην συνέχεις βάλε 250ml νερό σε ένα ποτήρι και πρόσθεσε το σιγά σιγά ανακατεύοντας με το χέρι τα υλικά.
Προσοχή! Μην ρίξεις απευθείας όλο το νερό γιατί μπορεί να χρειαστεί λιγότερη ή περισσότερη ποσότητα. Όταν η ζύμη δεν θα κολλάει πια στα χέρια σου είναι έτοιμη! Αν θες μπορείς να την αφήσεις ένα βράδυ στο ψυγείο να ξεκουραστεί και να ανοίξεις το φύλλο την επόμενη μέρα. Πριν το ανοίξεις βγάλε το μια ώρα πριν για να πάρει θερμοκρασία δωματίου. Δες επίσης: Νόστιμα νηστίσιμα πιάτα για την Μεγάλη Εβδομάδα!
2. Για την γέμιση
Η γέμιση είναι πιο εύκολη διαδικασία. Ξεκίνα καθαρίζοντας περίπου ένα κιλό μανιτάρια. Μπορεί να σου φανούν πολλά αλλά έχε στο νου σου ότι με το που ψηθούν να πέσουν. Κόψε σε λωρίδες μια πιπεριά και ένα κρεμμυδάκι. Βάλε λίγο ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σόταρε το κρεμμύδι με τις πιπεριές.
Πρόσθεσε τα μανιτάρια και ανακάτεψέ τα καλά μέχρι να ψηθούν και να μην έχει πολύ υγρασία. Πρόσθεσε 1 και 1/2 της κουταλιάς του γλυκού αλάτι και λίγο πιπέρι. Απέσυρε το από την φωτιά και άσε το να κρυώσει. Αν θες μπορείς να βάλεις και κάποιο μυρωδικό όπως άνηθο. Τιπ: Τα μανιτάρια όσο ψήνονται θα δεις ότι θα βγάζουν ζουμιά. Αν θες τα μην έχει τόσο πολύ θα μπορούσες στο τέλος να βάλεις και λίγη τριμμένη φρυγανιά για να τα απορροφήσει.
3. Φτιάξε την πίτα
Το τελευταίο βήμα είναι το άνοιγμα του φύλλου. Λάδωσε ένα ταψί βαθύ με τις διαστάσεις που προτιμάς. Η δοσολογία που αναφέρω είναι για διαστάσεις περίπου 60 x 80. Κόψε την ζύμη σε 8 κομμάτια και άνοιξε για αρχή 4 φύλλα για κάτω. Στο άνοιγμα κάθε φύλλου χρησιμοποίησε νισεστέ και πριν βάλεις το επόμενο φύλλο στο ταψί βάλε λίγο λάδι στο προηγούμενο για να κολλήσει. Αφού ανοίξεις και το τέταρτο βάλε την γέμιση και κάνε την ίδια διαδικασία με τα άλλα 4 πάνω.
Μόλις το ολοκληρώσεις βάλε τα πλαϊνά φύλλα προεξέχουν πάνω για να κλείσεις την πίτα και βάλε λίγο λάδι και λίγο νεράκι με την χούφτα σου. Προθέρμανε τον φούρνο σου στους 180 βαθμούς με αέρα και βάλε την πίτα να ψήνεται για 45 λεπτά. Βγάλε την από τον φούρνο και αν θες το φύλλο να βγει πιο μαλακό αντί για τραγανό βάλε μια βρεγμένη πετσέτα από πάνω για κανένα μισάωρο. Δες επίσης:5 Σαρακοστιανά φαγητά που πρέπει να δοκιμάσεις!
Η συνταγή είναι εύκολη! Μέσα σε τρία βήματα μπορείς να φτιάξεις από τις πιο νόστιμες πίτες. Δοκίμασε την νηστίσιμη μανιταρόπιτα και θα με θυμηθείς. Θα την λατρέψεις και θα την φτιάχνεις όλη την ώρα. Τρέλανε μικρούς και μεγάλους με αυτήν την χορταστική πίτα. Επιπλέον, όσοι απλά νηστεύουν στο κρέας και είναι πιο ευέλικτοι με τα γαλακτοκομικά μπορούν αν βάλουν και λίγη φέτα στην γέμιση. Καλή επιτυχία!
Κοινοποιήστε: