Kliktv.gr
  • Αρχική
  • Ελλαδα
  • Κοσμος
  • Περιβαλλον
  • Αθλητικα
  • Lifestyle
  • Υγεια
  • Γυναικα
  • Πολιτισμός
    • Βιβλιο
    • Θέατρο
    • Μουσική
  • Τεχνολογια
  • Auto-Moto
  • Διαφορα
    • Survivor
    • Οι Προδότες
    • Θέατρο
    • Κοινωνικά
    • Συνταγές
☰
Kliktv.gr
Home > Πολιτισμός
485 views 0 sec 0 Comment

‘Γυναίκες στο ντιβάνι’ – Κριτική

iwriter - 25 Οκτωβρίου 2024

Κοινοποιήστε:

  • Πατήστε για κοινοποίηση στο Facebook(Ανοίγει σε νέο παράθυρο) Facebook
  • Click to share on X(Ανοίγει σε νέο παράθυρο) X
‘Γυναίκες-στο-ντιβάνι’-–-Κριτική

‘Γυναίκες στο ντιβάνι’ – Κριτική

25/10/2024

Τρεις γυναίκες επισκέπτονται το γραφείο ενός ψυχολόγου. Δεν το διάλεξαν, υποχρεώθηκαν από τον Νόμο να το κάνουν. Γιατί;

Η απάντηση δεν είναι απλή. Την μαθαίνουμε ακούγοντας τρεις διαφορετικές ιστορίες που όμως έχουν αρκετά κοινά. Οι γυναίκες αυτές έδωσαν, θυσίασαν, εξαπατήθηκαν κι είδαν τα όνειρα και την ζωή τους να σωριάζονται σε ερείπια. Οδηγήθηκαν σε πράξεις ξένες του χαρακτήρα τους, πράξεις που δεν γνώριζαν καν πως είναι ικανές να κάνουν.

Είναι ντροπή, εν έτει 2024 να μιλάμε για τα δικαιώματα της γυναίκας (και κάθε άλλης κοινωνικής ομάδας). Ίσως όμως η κουβέντα φέρει κάποια στιγμή την αλλαγή. Ελπίζω.

Στην παράσταση βλέπουμε μια χαρά γυναίκες που θα μπορούσαν να είναι φίλες μας, συγγενείς, συνάδελφοι, εμείς οι ίδιες, να διηγούνται από που ξεκίνησαν, πως προχώρησαν και που κατέληξαν. Ακούμε για τα στερεότυπα που όπως φαίνεται δεν ξεκουνιούνται στάλα από το κοινωνικό ασυνείδητο. Βλέπουμε τις προσπάθειες να φτιαχτεί η ευτυχία μέσα από άνιση μάχη. Νιώθουμε την απογοήτευση, την πίκρα, τον θυμό, όταν αυτή η ευτυχία αποδεικνύεται εντελώς πλαστή.

Η αφορμή για όσα έκαναν αυτές οι γυναίκες, είναι το Παιδί, τόσο ως έννοια όσο και κυριολεκτικά. Δεν είναι όλες μάνες. Αυτό δεν έχει καμιά σημασία. Η (σωματική, ψυχολογική, λεκτική) βία σε ένα παιδί είναι κάτι που καμιά γυναίκα δεν ανέχεται, είτε έχει δικό της ή όχι. Κανονικά αυτό θα έπρεπε να συμβαίνει σε όλους τους ανθρώπους, αλλά η στατιστική είναι αμείλικτη.

Οι ιστορίες αυτών των γυναικών είναι γνωστές. Τις βλέπουμε στα δελτία ειδήσεων, τις παρακολουθούμε στις εφημερίδες, τις ακούμε στα διπλανά διαμερίσματα, τις ψυχανεμιζόμαστε σε ένα κλαμένο πρόσωπο ή σε ένα μαυρισμένο μάτι. Όμως, ο συνδυασμός του κειμένου, της σκηνοθεσίας και της ερμηνείας δίνουν μια διάσταση που αξίζει να ανακαλύψετε.

Όλα τα παραπάνω προέκυψαν από την θέαση της παράστασης ‘Γυναίκες στο ντιβάνι’ σε σκηνοθεσία Σάκη Τσινιάρου. Πρόκειται για ιστορίες από το ομώνυμο βιβλίο της Βούλας Αργυροπούλου, που ερμηνεύει εξαιρετικά η Αλεξάνδρα Χαραλαμπίδου, η οποία μεταμορφώνεται πάνω στη σκηνή, κάνοντας σε να πιστέψεις πως είδες τρεις ηθοποιούς, όχι μια. Κάθε μονόλογος είναι διαφορετικός, ούτε μια ανάσα, ένα ύφος, ένας τρόπος δεν επαναλαμβάνεται. Πρόκειται για υποκριτικό άθλο.

Λιτή και λειτουργική η σκηνοθεσία του κ. Τσινιάρου, ο οποίος εμφανίζεται ως βωβό πρόσωπο κάνοντας παράλληλα αισθητή την παρουσία του. Εκμεταλλεύεται πλήρως το ταλέντο της κας Χαραλαμπίδου και συστήνει τις ηρωίδες του με τρόπο που σε κάνει να θέλεις να τις αγκαλιάσεις, να τις παρηγορήσεις, να τους πεις πως όλα είναι εντάξει, όλα θα γίνουν εντάξει. Να πάτε.

Πληροφορίες για την παράσταση εδώ.

PREVIOUS

‘Οι Φόνοι της Οδού Μοργκ’ στο Θέατρο Δρόμος

NEXT

‘Οι Οικοδόμοι της Αυτοκρατορίας’ – Κριτική
Related Post
‘Άνθρωπος-και-Τόπος-–-Σαλαμίνα’-–-Ομαδική-έκθεση-φωτογραφίας
7 Δεκεμβρίου 2024
‘Άνθρωπος και Τόπος – Σαλαμίνα’ – Ομαδική έκθεση φωτογραφίας
25 Μαΐου 2022
Poesis Quartet (το νέο μουσικό project του Gilad Atzmon) παρουσιάζει το album “Πoesis”
Ιωάννα-Καβρουλάκη-–-live-στην-Αγγλικανική-Εκκλησία-Αγ.-Παύλου
22 Ιανουαρίου 2025
Ιωάννα Καβρουλάκη – Live στην Αγγλικανική Εκκλησία Αγ. Παύλου
iasi-ensemble-–-astris
7 Μαΐου 2024
Iasi Ensemble – Astris
Leave a Reply

Πατήστε εδώ για να ακυρώσετε το σχόλιο.

Follow me on Blogarama

klikTv.gr

Το kliktv.gr δεν ελέγχει τη διαθεσιμότητα, το περιεχόμενο, την πολιτική προστασίας των προσωπικών δεδομένων, την ποιότητα και την πληρότητα των υπηρεσιών άλλων web sites και σελίδων στα οποία παραπέμπει μέσω “δεσμών”, hyperlinks ή διαφημιστικών banners. Συνεπώς, για οποιοδήποτε πρόβλημα παρουσιασθεί κατά την επίσκεψη/χρήση τους, ο χρήστης οφείλει να απευθυνθεί απευθείας στα αντίστοιχα web sites και σελίδες, τα οποία και φέρουν ακέραια τη σχετική ευθύνη για την παροχή των υπηρεσιών τους. Το kliktv.gr σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι ενστερνίζεται ή αποδέχεται το περιεχόμενο ή τις υπηρεσίες των web sites και των σελίδων στα οποία παραπέμπει ή ότι συνδέεται με αυτά κατά οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Διαβάστε περισσότερα στους ΟΡΟΥΣ ΧΡΗΣΗΣ

Contact us: info@kliktv.gr
  • KlikTv
  • Privacy
  • Contact
Contact us: info@kliktv.gr © Copyright 2013-2023 - Kliktv.gr. All Rights Reserved