27.8 C
Αθήνα
28 Σεπτεμβρίου 2021
Kliktv.gr
Διαφορα

3,303 οδηγούς σε 1 εβδομάδα έπιασαν οι κάμερες για κινητά τηλέφωνα στην Αυστραλία

Άρχισε η δοκιμαστική λειτουργία των καμερών που εντοπίζουν τη χρήση κινητού τηλεφώνου στο τιμόνι και έβγαλε λαυράκια από τις πρώτες κιόλας μέρες.

“Στα 60 km/h, αν κοιτάς το τηλέφωνό σου ενώ οδηγείς για 2 μόλις δευτερόλεπτα, ταξιδεύεις 33 μέτρα στα τυφλά. Είναι επικίνδυνο, βλακώδες και πρέπει να σταματήσει,” είπε ο Andrew Constance, υπουργός Μεταφορών της Αυστραλίας. Και έχει απόλυτο δίκιο.

Η εφαρμογή καμερών που εστιάζουν αποκλειστικά στη χρήση κινητού από οδηγούς δοκιμάζεται αυτόν τον καιρό πιλοτικά στην πολιτεία New South Wales της Αυστραλίας, με συσκευές που είτε έχουν τοποθετηθεί σε σταθερά, ψηλά σημεία, καθώς και κάμποσες φορητές που βρίσκονται σε ρυμουλκούμενα και κυκλοφορούν ανάμεσα στην γενική κυκλοφορία.

Πρόκειται για κάμερες υψηλής ανάλυσης που εστιάζουν στα μπροστινά καθίσματα των αυτοκινήτων και βασίζονται σε αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης για να εντοπίζουν κινητά τηλέφωνα. Όταν καταγραφεί μια τέτοια παράβαση απαιτείται η επιβεβαίωση από άνθρωπο πριν βεβαιωθεί η ποινή. Οι κάμερες αυτές είναι ικανές να πιάσουν τους παραβάτες ακόμη και τη νύχτα, ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών, ενώ δε χάνουν τον στόχο τους εφόσον κινείται με οποιαδήποτε ταχύτητα ως 300 km/h!

Σε αντίθεση με τις κάμερες ελέγχου ταχύτητας, αυτές δεν προϋποθέτουν προειδοποιητική σήμανση στην περιοχή που να προειδοποιεί τους οδηγούς.

Η δράση τους άρχισε και επίσημα την 1η Δεκεμβρίου και τα νούμερα που ανακοίνωσαν οι αρχές της πολιτείας είναι ενδεικτικά. Στην πρώτη μόλις εβδομάδα ελέγχθηκαν 773,532 οχήματα και βεβαιώθηκαν παραβάσεις για 3,303 οδηγούς!

Μερικές τέτοιες κάμερες είχαν προηγουμένως δοκιμαστεί πειραματικά από τον Ιανουάριο ως τον Ιούνιο 2019, ελέγχοντας 8.5 εκατομμύρια οχήματα και καταγράφοντας πάνω από 100,000 παραβάτες, χωρίς ωστόσο να ειδοποιηθεί κανείς αφού η διαδικασία αυτή έγινε για την αξιολόγηση του συστήματος.

Σε πρώτη φάση οι 3,303 παραβάτες της πρώτης εβδομάδας του Δεκέμβρη έλαβαν ένα προειδοποιητικό γράμμα, άνευ προστίμων, βαθμών ποινής ή άλλης τιμωρίας, καθώς οι πρώτοι τρεις μήνες λειτουργίας των καμερών ορίστηκε ως δοκιμαστική περίοδος χάριτος.

Από την 1η Μαρτίου 2020, ωστόσο, κάθε παράβαση θα μεταφράζεται σε πρόστιμο 344 δολαρίων Αυστραλίας (€213 με ισοτιμία 21/12/2019) και 5 βαθμούς ποινής στο δίπλωμα, πρόστιμο που κλιμακώνεται στα 457 δολάρια (€284) και 10 βαθμούς ποινής αν η παράβαση σημειωθεί σε σχολική ζώνη ή σε περίοδο διπλασιασμού των ποινών του point system (στην Αυστραλία αυτό ισχύει στην εορταστική περίοδο 20 Δεκεμβρίου – 1 Ιανουαρίου).

“Περίπου 500 οδηγοί πιάνονται καθημερινά από τις κάμερες να κάνουν το λάθος πράγμα. Με τους διπλούς βαθμούς ποινής να αρχίσουν από την Παρασκευή 20/12, θέλουμε να πάρουν οι δοηγοί το μήνυμα και να αφήσουν κάτω τα κινητά τους, αλλιώς ρισκάρουν να σκοτωθούν ή να σκοτώσουν κάποιον αθώο άνθρωπο στους δρόμους,” συμπλήρωσε ο Constance.

Και αυτά συμβαίνουν με την εφαρμογή του μέτρου σε μια μόνο πολιτεία της χώρας.

Πηγή

Το Διαβάσαμε 3,303 οδηγούς σε 1 εβδομάδα έπιασαν οι κάμερες για κινητά τηλέφωνα στην Αυστραλία

Related posts

Ιστορική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας: Ποιες είναι οι φρεγάτες Belh@rra και τι μπορούν να κάνουν

rularulina_xo0ks4zq

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: «Στόχος της Τουρκίας η δημιουργία τουρκικού κράτους στην Κύπρο»

rularulina_xo0ks4zq

Lamda Development: Έκθεση εναλλακτικής μετακίνησης στο Golden Hall

rularulina_xo0ks4zq