16.5 C
Αθήνα
27 Φεβρουαρίου 2020
Kliktv.gr
Διαφορα

3 πράγματα που πρέπει να κάνεις κάθε μέρα για υγιή εγκέφαλο

Η απώλεια μνήμης και η γνωστική εξασθένηση είναι μία μάχη που κάθε άνθρωπος καλείται να αντιμετωπίσει, ειδικά καθώς γερνάει. Ωστόσο, μία σειρά από μελέτες έχουν δείξει πως η υγεία και η καλή λειτουργία του εγκεφάλου είναι εφικτή ακόμη και στα πιο βαθιά γεράματα, αρκεί να προσέξουμε κάποια πράγματα.

Οι ειδικοί επιμένουν πως οι εγκέφαλοί μας είναι ανθεκτικοί και μέσω της κατάλληλης προσοχής μπορούμε να διατηρήσουμε την καλή τους λειτουργία μέχρι το τέλος της ζωής μας. Μάλιστα, πρόσφατες έρευνες υποδεικνύουν ότι ορισμένες εκφυλιστικές αλλαγές οι οποίες πιστεύεται ότι είναι μέρος της φυσιολογικής διαδικασίας γήρανσης, ίσως οφείλονται στην πραγματικότητα σε χρόνια φλεγμονή.

Σε σχετικό άρθρο του, ο Δρ Gary Kaplan εξηγεί σχετικά, ότι η εν λόγω χρόνια φλεγμονή είναι αποτέλεσμα της διαρκούς ενεργοποίησης των μικρογλοιακων κυττάρων, τα οποία είναι επιφορτισμένα με την αφαίρεση παθογόνων και άλλων “απορριμμάτων” από τον εγκέφαλο, η οποία προκαλείται όταν το σώμα έχει υποστεί πολλές “επιθέσεις”, όπως μολύνσεις, τραύματα, χρόνιο άγχος, κακές διατροφικές συνήθειες κτλ.

Διαβάστε επίσης:

Καρκίνος: Οι τροφές που ευνοούν την εξάπλωση του

Ποιες ασθένειες δημιουργούνται από ψυχολογικές αιτίες

Σταδιακά, η χρόνια φλεγμονή προκαλεί ζημιές στους νευρώνες και μπορεί να επηρεάσει τις γνωστικές λειτουργίες και τη μνήμη. Ωστόσο, ο Δρ Gary Kaplan προτείνει τρεις συνήθειες τις οποίες μπορούμε να υιοθετήσουμε σήμερα, ώστε να θωρακίσουμε τον εγκέφαλό μας και να εξασφαλίσουμε την υγιή λειτουργία του μέχρι τα γεράματα:

Μισή ώρα αερόβιας άσκησης

Η αερόβια άσκηση αυξάνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, γεγονός που βοηθά το μυαλό να δημιουργήσει νέους νευρώνες και να βελτιώσει τις νευρικές συνδέσεις. Έρευνα του 2013 από το Πανεπιστήμιο του Maryland έδειξε ότι οι άνθρωποι που αυξάνουν τον καρδιακό τους ρυθμό μέσω καθημερινής μέτριας έντασης άσκησης έχουν βελτιωμένη απόδοση μνήμης και νευρωνικής αποδοτικότητας.

Διατροφή

Η διατροφή παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην υγεία του εγκεφάλου. Σημαντικός όγκος ερευνών επιβεβαιώνει ότι τα απαραίτητα λιπαρά οξέα, όπως τα ωμέγα-3 είναι πολύ ευεργετικά. Δεδομένου ότι το σώμα δεν είναι σε θέση να τα παράγει, θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι καταναλώνουμε τρόφιμα όπως ο σολομός, οι γαρίδες, οι σαρδέλες, τα αυγά, τα καρύδια και τα αμύγδαλα, τα οποία είναι “θησαυροί ω-3”.

Τα φρούτα και τα λαχανικά, πλούσια σε φλαβονοειδή, είναι ένας άλλος σύμμαχος της υγείας του μυαλού, καθώς προσφέρουν μία σειρά από νευροπροστατευτικές ιδιότητες και μπορούν να μειώσουν τον ρυθμό της γνωστικής εξασθένησης και ενδεχομένως να επιβραδύνουν την πρόοδο πολλών νευροεκφυλιστικών νοσημάτων, όπως η νόσος του Alzheimer.

Οι μπανάνες, τα μούρα, τα κρεμμύδια, τα μήλα, τα εσπεριδοειδή, ο μαϊντανός, το κόκκινο κρασί και η σοκολάτα είναι οι προτάσεις του Δρ Kaplan.

Διαλογισμός

Ο διαλογισμός είναι νευρο-αναγεννητικός. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Psychiatry Research: NeuroImage, έδειξε ότι ο διαλογισμός μπορεί να αυξήσει την πυκνότητα της φαιάς ουσίας σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στη μνήμη, στη μάθηση, στη ρύθμιση των συναισθημάτων του ατόμου και στην αυτογνωσία, σε διάστημα μόλις 8 εβδομάδων

Πηγή

Πηγή 3 πράγματα που πρέπει να κάνεις κάθε μέρα για υγιή εγκέφαλο

Related posts

Η παλαίωση σε βαρέλια είναι μια μαγική διαδικασία

rularulina_xo0ks4zq

24-48 δόσεις: Ποιοι αποκλείονται από τη νέα πάγια ρύθμιση – Έως δύο ευκαιρίες για επανένταξη

rularulina_xo0ks4zq

Εξοπλιστικά προγράμματα το αντίπαλο δέος της φτώχειας και της πείνας

rularulina_xo0ks4zq