
Χρόνια πολλά Ελλάδα, χρόνια καλά Έλληνες
Η 25η Μαρτίου αποτελεί ημέρα αργίας, η οποία έχει διπλή σημασία για τους Έλληνες, καθώς είναι θρησκευτική και εθνική εορτή.
Σήμερα εορτάζεται ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, μία από τις μεγαλύτερες γιορτές του Χριστιανισμού. Η ημέρα του Ευαγγελισμού ήταν η μέρα που η Παναγία έμαθε την χαρμόσυνη είδηση ότι πρόκειται να γεννήσει τον Χριστό, τον υιό του Θεού από τον Αρχάγγελο Γαβριήλ.
Αυτός είναι και ο λόγος που αυτή η ημερομηνία συνδέθηκε και με τον εορτασμό της Επανάστασης του 1821.
Η 25η Μαρτίου ως ημέρα έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης καθιερώθηκε στις 15 Μαρτίου 1838 από τον βασιλιά Όθωνα, ενώ ήταν και επιθυμία του αρχηγού της Φιλικής Εταιρείας Αλέξανδρου Υψηλάντη για να οριστεί «ως ευαγγελιζομένη την πολιτικήν λύτρωσιν του ελληνικού έθνους».
Η αλήθεια είναι πως η Ελληνική Επανάσταση δεν ξεκίνησε στις 25 Μαρτίου 1821, αλλά λίγες μέρες νωρίτερα στην Πελοπόννησο, μία περιοχή με συμπαγείς ελληνικούς πληθυσμούς και μικρή στρατιωτική παρουσία των Τούρκων.
Όσον αφορά στο θέμα των παρελάσεων, η πρώτη μαθητική παρέλαση έγινε το 1899. Τα σχολεία είχαν παραταχθεί και κατά τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου του 1924, όταν ανακηρύχθηκε η Δημοκρατία. Τα επόμενα χρόνια την παρέλαση του στρατού πλαισίωναν και πρόσκοποι και μαθητές στρατιωτικών σχολών.
Το 1932 τα σχολεία της Αθήνας παρέλασαν μπροστά από επισήμους στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη μαζί με τους προσκόπους, τη «φρουρά της πόλης» και τις «εθνικιστικές οργανώσεις». Από το 1936 η μαθητική παρέλαση, που έγινε μπροστά από τον βασιλιά Γεώργιο και τον Μεταξά, πήρε επίσημο χαρακτήρα.
Την περίοδο της δικτατορίας του Μεταξά οι παρελάσεις μαθητών και φαλαγγιτών (μελών της ΕΟΝ) προσέλαβαν μεγάλη σημασία και συνδέθηκαν με τη στρατιωτική παρέλαση. Η πρακτική των μαθητικών παρελάσεων εξακολούθησε κατά την εμφυλιοπολεμική περίοδο και έπειτα έως και μετά τη μεταπολίτευση.
«Η πιο στοιχειώδης λογική αντιστάθηκε στην άγια τούτη παραφροσύνη. Πώς μια φούχτα άνθρωποι ξαρμάτωτοι, πεινασμένοι, ανοργάνωτοι μέσα σε μια Ευρώπη λυσσαλέα αντιδραστική, μπόρεσαν να σηκώσουν κεφάλι και να ελπίσουν ελευθερία;», έγραψε για την Επανάσταση του 1821 ο Νίκος Καζαντζάκης.
Διαβάστε επίσης: 25η Μαρτίου 1821: To doodle για την Επέτειο του 1821 από τη Google
Το Διαβάσαμε 25η Μαρτίου: Η πιο σημαντική ημερομηνία στην ιστορία της Νεότερης Ελλάδας
Κοινοποιήστε: