Klik Web Tv Radio and News
Kliktv.gr
  • Αρχική
  • Ελλαδα
  • Κοσμος
  • Περιβαλλον
  • Αθλητικα
  • Lifestyle
  • Auto-Moto
  • Υγεια
  • Γυναικα
  • Πολιτισμός
  • Τεχνολογια
  • Διαφορα
    • Survivor
    • Μουσική
    • Θέατρο
    • Κοινωνικά
    • Συνταγές
☰
Kliktv.gr
Home > Ελλαδα
71 views 0 secs 0 Comment

Χρόνιος πόνος: Αόρατη ασθένεια με πάσχοντες που στιγματίζονται άδικα

rularulina_xo0ks4zq - 25 Δεκεμβρίου 2022

Κοινοποιήστε:

  • Twitter
  • Facebook
Χρόνιος-πόνος:-Αόρατη-ασθένεια-με-πάσχοντες-που-στιγματίζονται-άδικα

Φανταστείτε να ζείτε με πόνο κάθε μέρα για μήνες, ή και χρόνια – πόνο που είναι τόσο ενοχλητικός, που διαταράσσει κάθε μέρα της ζωής σας. Δυστυχώς, αυτή είναι η καθημερινή πραγματικότητα εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν με χρόνιο πόνο. Και πολύ συχνά, βρίσκουν την κατάστασή τους να στιγματίζεται ή ακόμη και να απορρίπτεται κατηγορηματικά.  Δεδομένου του υψηλού επιπολασμού και των πολλαπλών επιπτώσεων αυτής της ασθένειας, είναι καιρός να αρχίσουμε να εργαζόμαστε για να αλλάξουμε στάσεις και να αντιμετωπίσουμε τις προκαταλήψεις που την περιβάλλουν.

Ουσιαστικός και οξύς πόνος

Πριν συζητήσουμε για τον χρόνιο πόνο, ας ξεκινήσουμε από την αρχή. Ο πόνος είναι πάντα αρνητικό πράγμα; Φυσικά και όχι. Ο πόνος είναι απαραίτητος για τη σωστή λειτουργία μας. Λειτουργεί ως σύστημα συναγερμού για να μας προειδοποιεί για κινδύνους. Για παράδειγμα, αν κατά λάθος βάλαμε το χέρι μας σε μια καυτή εστία, ένα μήνυμα πόνου θα σταλούν στον εγκέφαλό μας. Πριν καν προλάβουμε να το σκεφτούμε, αφαιρούσαμε το χέρι μας από την καυτή επιφάνεια, αποφεύγοντας στην πορεία ένα έντονο έγκαυμα.

Αυτός ο πόνος μας παρέχει τα αντανακλαστικά που χρειαζόμαστε για να αποφύγουμε τις χειρότερες καταστάσεις. Ο πόνος μπορεί επίσης να διαρκέσει λίγο περισσότερο. Αυτό συμβαίνει, για παράδειγμα, μετά από τραυματισμό, επέμβαση ή μόλυνση. Αυτός ο πόνος συχνά υποχωρεί μόνος του μετά από έναν κανονικό κύκλο επούλωσης ή εξαφανίζεται με τη βοήθεια της θεραπείας. Αυτό ονομάζεται οξύς πόνος. Ο βραχυπρόθεσμος πόνος όπως αυτός γίνεται αντιληπτός περισσότερο ως σύμπτωμα.

Χρόνιος πόνος, μια ασθένεια με πολλαπλές επιπτώσεις

Όταν ο πόνος επιμένει πέρα από τον κανονικό χρόνο επούλωσης, δεν θεωρείται πλέον απλώς σύμπτωμα, αλλά ασθένεια από μόνη της. Αυτό ονομάζεται χρόνιος πόνος. Ως χρόνιος πόνος ορίζεται ο πόνος που επιμένει για τουλάχιστον τρεις μήνες. Ωστόσο, για τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που ζουν με αυτή την ασθένεια, ο πόνος επιμένει για αρκετά χρόνια. Σε αυτούς τους ανθρώπους, κατά κάποιο τρόπο λείπει το μήνυμα του πόνου. Δεν υπάρχει πλέον για να μας προειδοποιεί για κινδύνους, αλλά γίνεται βάρος από μόνο του.

Ο χρόνιος πόνος μπορεί να εμφανιστεί ως αποτέλεσμα καρκίνου, ατυχήματος ή μετά από χειρουργική επέμβαση. Δυστυχώς, μερικές φορές δεν μπορούμε να βρούμε την αιτία. Αυτό καθιστά δύσκολη τη θεραπεία. Αν και αυτή η ασθένεια δεν είναι ευρέως αναγνωρισμένη, εκτιμάται ότι επηρεάζει περίπου το 20 τοις εκατό του καναδικού πληθυσμού. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο πληθυσμός μας το 2022 υπολογίζεται ότι πλησιάζει τα 39 εκατομμύρια, αυτό θα σήμαινε ότι περίπου 7,5 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με χρόνιο πόνο. Για λόγους σύγκρισης, 7,5 εκατομμύρια Καναδοί ισοδυναμούν με ολόκληρο τον πληθυσμό του Κεμπέκ.

Φανταστείτε να πονάτε τόσο πολύ που μειώνει την ικανότητά σας να εργάζεστε, να παίζετε με τα παιδιά σας, να βλέπετε τους φίλους σας ή να συγκεντρώνεστε και επηρεάζει ακόμη και την ικανότητά σας να εκτελείτε καθημερινές εργασίες. Παρά την επιθυμία του ατόμου να παραμείνει ενεργό, το σώμα απλά δεν μπορεί να συμβαδίσει. Δεν είναι λοιπόν περίεργο που ακολουθούν συνέπειες όπως η κούραση, η απογοήτευση, η λύπη, το άγχος και η κατάθλιψη. Η συνεχής επικάλυψη μεταξύ σωματικών, ψυχολογικών και κοινωνικών δυσκολιών δημιουργεί βαθιά αγωνία σε αυτόν τον πληθυσμό.

Μια στιγματισμένη ασθένεια

Παρά τις σημαντικές επιπτώσεις που συνδέονται με αυτό, ο χρόνιος πόνος παραμένει σε μεγάλο βαθμό στιγματισμένος. Πράγματι, είναι ευρέως διαδεδομένες οι αρνητικές στάσεις και οι πεποιθήσεις ότι τα άτομα που ζουν με χρόνιο πόνο έχουν εξαρτηθεί από τα φάρμακά τους, ότι υπερβάλλουν τη σοβαρότητα της κατάστασής τους, είναι απλώς τεμπέληδες ή δεν θέλουν να βοηθήσουν τον εαυτό τους. Γνωρίζοντας λοιπόν τις πολλαπλές συνέπειες και την επικράτηση του χρόνιου πόνου, γιατί υπάρχει ακόμα τόση προκατάληψη και στίγμα απέναντι σε όσους υποφέρουν από αυτόν;

Το ερώτημα παραμένει αναπάντητο. Για κάποιους, αυτό που δεν μπορούμε να δούμε απλά δεν υπάρχει. Επειδή ο πόνος είναι μια εμπειρία που διαφέρει από άτομο σε άτομο, επειδή δεν έχουμε ένα συγκεκριμένο εργαλείο για την ανίχνευση του ή επειδή δεν μπορούμε απαραίτητα να τον δούμε, ο πόνος μπορεί να φαίνεται αόρατος. Δυσκολευόμαστε να νιώθουμε συμπάθεια ή κατανόηση για πράγματα που δεν μπορούν να εξηγηθούν ιατρικά με ιατρικές εξετάσεις ή ακτινογραφίες.

Έτσι, παρά τις πολλές εξηγήσεις που προσφέρουν οι ασθενείς, συχνά έχουν να αντιμετωπίσουν προκαταλήψεις από επαγγελματίες υγείας, το περιβάλλον τους ή τον γενικό πληθυσμό. Πολλοί άνθρωποι που ζουν με χρόνιο πόνο αισθάνονται ότι ο πόνος τους δεν γίνεται κατανοητός από τους φίλους, την οικογένεια, τους εργοδότες ή ακόμα και τους επαγγελματίες υγείας τους, γεγονός που ενισχύει τα αισθήματα αδυναμίας, λύπης και θυμού τους. Εκτός από την αντιμετώπιση των δυσκολιών που φέρνει ο χρόνιος πόνος, αυτά τα σχόλια επιβαρύνουν τους πάσχοντες ανεκτίμητα.

ΠΗΓΗ

PREVIOUS

Βουλγαρικό ερευνητικό σκάφος θα αποπλεύσει για την Ανταρκτική

NEXT

Φθιώτιδα: Σοβαρό τροχαίο με δύο τραυματίες– Αγωνία για τη ζωή 27χρονου
Related Post
4 Σεπτεμβρίου 2016
Γυναίκα έκλεψε 2.500 ευρώ από τσάντα στην Έδεσσα
25 Σεπτεμβρίου 2017
Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης: «Σε αβεβαιότητα οι απλήρωτοι συμβασιούχοι στους ΟΤΑ»
20 Αυγούστου 2016
Τροχαίο ατύχημα για την κόρη γνωστού πολιτικού
22 Μαΐου 2017
Mετά τον ''Αγ. Σάββα'', διαρρήκτης ''άδειασε'' και το νοσοκομείο Βόλου
Comments are closed.

Follow me on Blogarama

klikTv.gr

Το kliktv.gr δεν ελέγχει τη διαθεσιμότητα, το περιεχόμενο, την πολιτική προστασίας των προσωπικών δεδομένων, την ποιότητα και την πληρότητα των υπηρεσιών άλλων web sites και σελίδων στα οποία παραπέμπει μέσω “δεσμών”, hyperlinks ή διαφημιστικών banners. Συνεπώς, για οποιοδήποτε πρόβλημα παρουσιασθεί κατά την επίσκεψη/χρήση τους, ο χρήστης οφείλει να απευθυνθεί απευθείας στα αντίστοιχα web sites και σελίδες, τα οποία και φέρουν ακέραια τη σχετική ευθύνη για την παροχή των υπηρεσιών τους. Το kliktv.gr σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι ενστερνίζεται ή αποδέχεται το περιεχόμενο ή τις υπηρεσίες των web sites και των σελίδων στα οποία παραπέμπει ή ότι συνδέεται με αυτά κατά οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Διαβάστε περισσότερα στους ΟΡΟΥΣ ΧΡΗΣΗΣ

Contact us: info@kliktv.gr
  • KlikTv
  • Privacy
  • Contact
Contact us: info@kliktv.gr © Copyright 2013-2023 - Kliktv.gr. All Rights Reserved