Kliktv.gr
  • Αρχική
  • Ελλαδα
  • Κοσμος
  • Περιβαλλον
  • Αθλητικα
  • Lifestyle
  • Υγεια
  • Γυναικα
  • Πολιτισμός
    • Βιβλιο
    • Θέατρο
    • Μουσική
  • Τεχνολογια
  • Auto-Moto
  • Διαφορα
    • Survivor
    • Οι Προδότες
    • Θέατρο
    • Κοινωνικά
    • Συνταγές
☰
Kliktv.gr
Home > Συνταγές
139 views 3 secs 0 Comment

Χοιρινό σε αμπελόφυλλα!

katerina - 8 Αυγούστου 2023

Κοινοποιήστε:

  • Facebook
  • X

Μια παραλλαγή του γνωστού πιάτου «του αμπελουργού», που παραδοσιακά γίνεται με αρνί. Εδώ κυριαρχούν τα αρώματα και οι γεύσεις του καλοκαιριού.

Υλικά

  • 200γρ. αμπελόφυλλα, ζεματισμένα και στραγγισμένα καλά (αν είναι από κονσέρβα, τα ξεβγάζετε καλά με κρύο νερό)

Για τη γέμιση

  • 1½ κιλό χοιρινό λαιμό χωρίς κόκαλο, σε μικρούς κύβους
  • 150γρ. γραβιέρα Τήνου, σε κυβάκια
  • 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • ½ φλιτζάνι ντομάτες λιαστές, σε λεπτές λωρίδες
  • 1 κουτ. σούπας θυμάρι αποξηραμένο
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • αλάτι, πιπέρι

Για τη σάλτσα γιαουρτιού

  • 220γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 κουτ. σούπας αλεύρι
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • 1 κρόκο αβγού
  • 1 φλιτζάνι ζωμό από το ταψί που ψήθηκε το φαγητό

Διαδικασία

Βήμα 1

Αναμειγνύετε σε μεγάλο μπολ όλα τα υλικά της γέμισης και χωρίζετε το μίγμα στα δύο.

Βήμα 2

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Χωρίζετε και τα αμπελόφυλλα στα δύο. Στρώνετε στον πάγκο ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο διαστάσεων 30×40εκ. και από πάνω στρώνετε ένα κομμάτι λαδόκολλα στο ίδιο μέγεθος. Απλώνετε στη λαδόκολλα τα μισά αμπελόφυλλα με τη γυαλιστερή πλευρά προς τα κάτω έτσι ώστε να σκεπάζονται λίγο οι άκρες και να σχηματίζουν ένα τετράγωνο κομμάτι χωρίς κενά.

Βήμα 3

Απλώνετε τη μισή γέμιση στην κάτω πλευρά των φύλλων αφήνοντας περίπου 4εκ. περιθώριο από τις πλαϊνές άκρες. Με τη βοήθεια του αλουμινόχαρτου ανασηκώνετε λίγο την κάτω πλευρά και αρχίζετε να διπλώνετε τα φύλλα γύρω από τη γέμιση, σε ρολό. Στη μέση του διπλώματος φέρνετε τις άκρες προς τα μέσα για να σκεπαστεί η γέμιση και συνεχίζετε το δίπλωμα μέχρι το τέλος. Τέλος, διπλώνετε το ρολό πρώτα με τη λαδόκολλα και μετά με το αλουμινόχαρτο και το τοποθετείτε σε μακρόστενο ταψί. Συνεχίζετε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα υλικά φτιάχνοντας ένα δεύτερο ρολό.

Βήμα 4

Προσθέτετε τρία φλιτζάνια νερό ή ζωμό κρέατος στο ταψί, σκεπάζετε το φαγητό με αλουμινόχαρτο και το ψήνετε στο φούρνο περίπου για 1 ώρα. Αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και ψήνετε για άλλα 30 λεπτά. Ελέγχετε τα υγρά στο ταψί γιατί πρέπει να μείνει ένα φλιτζάνι ζωμός για τη σάλτσα. Αν χρειαστεί, προσθέτετε νερό κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Αφήνετε να κρυώσουν τα ρολά καλά και αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και τη λαδόκολλα.

Βήμα 5

Ετοιμάζετε και τη σάλτσα: διαλύετε το αλεύρι στο λεμόνι και το ανακατεύετε με τα υπόλοιπα υλικά. Τα βάζετε όλα μαζί σε κατσαρολάκι και ζεσταίνετε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να αρχίζει να βράζει η σάλτσα. Αφήνετε λίγο να πήξει και την κατεβάζετε από τη φωτιά πριν κόψει.

Βήμα 6

Τοποθετείτε τα ρολά σε μεγάλη στενόμακρη πιατέλα και τα περιχύνετε με λίγη σάλτσα. Τα κόβετε σε φέτες και τις σερβίρετε στα πιάτα. Την υπόλοιπη σάλτσα τη σερβίρετε ξεχωριστά σε μπολ.

ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΟΦΙΝΑ

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος, Food Styling: Elena Jeffrey

Πηγή: olivemagazine.gr

PREVIOUS

Σφουγγάτο ή φουρτάλια; Και τα δυο!

NEXT

Κοτόπουλο πανέ βήμα-βήμα σε 30 λεπτά!
Related Post
23 Μαρτίου 2023
Κεμπάπ γαλοπούλας σε αραβικές πίτες!
9 Ιουνίου 2023
Εξωτικό daiquiri με μπανάνα!
8 Οκτωβρίου 2023
Κόκορας στη γάστρα al pastor με κρητικά βότανα και πατάτες στη λαδόκολλα!
4 Ιουλίου 2023
Πατάτες τηγανητές με τον τρόπο της Κρήτης!
Comments are closed.

Follow me on Blogarama

klikTv.gr

Το kliktv.gr δεν ελέγχει τη διαθεσιμότητα, το περιεχόμενο, την πολιτική προστασίας των προσωπικών δεδομένων, την ποιότητα και την πληρότητα των υπηρεσιών άλλων web sites και σελίδων στα οποία παραπέμπει μέσω “δεσμών”, hyperlinks ή διαφημιστικών banners. Συνεπώς, για οποιοδήποτε πρόβλημα παρουσιασθεί κατά την επίσκεψη/χρήση τους, ο χρήστης οφείλει να απευθυνθεί απευθείας στα αντίστοιχα web sites και σελίδες, τα οποία και φέρουν ακέραια τη σχετική ευθύνη για την παροχή των υπηρεσιών τους. Το kliktv.gr σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι ενστερνίζεται ή αποδέχεται το περιεχόμενο ή τις υπηρεσίες των web sites και των σελίδων στα οποία παραπέμπει ή ότι συνδέεται με αυτά κατά οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Διαβάστε περισσότερα στους ΟΡΟΥΣ ΧΡΗΣΗΣ

Contact us: info@kliktv.gr
  • KlikTv
  • Privacy
  • Contact
Contact us: info@kliktv.gr © Copyright 2013-2023 - Kliktv.gr. All Rights Reserved