26.2 C
Αθήνα
22 Ιουνίου 2021
Kliktv.gr
Lifestyle

Χαρδαλιάς: Οι 4 κρίσιμοι δείκτες – Τα μέτρα σε περίπτωση αύξησης κρουσμάτων – Ανοίγουν γυμναστήρια και υπαίθρια γήπεδα (video)

Το απόγευμα της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε ενημέρωση από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά και τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας Γκίκα Μαγιορκίνη. Στην ενημέρωση συμμετείχε και ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, ο Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσε:

«Τα επιδημιολογικά δεδομένα, νομίζω ότι είναι πασιφανές, συνεχίζουν να παρουσιάζουν βελτίωση, καθώς τόσο ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων όσο και των διασωληνωμένων συμπολιτών μας σιγά-σιγά μειώνεται. Για να παραμείνουμε όμως σε αυτή την πορεία, είναι απαραίτητο να συνεχίσουμε να τηρούμε και τους υγειονομικούς κανόνες και να παραμένουμε προσεκτικοί.
Στο πλαίσιο αυτό, από τη Δευτέρα 31 Μαΐου ενεργοποιούμε σε συνεργασία με την Επιτροπή Επιδημιολόγων του Υπουργείου Υγείας, ένα νέο εργαλείο επιδημιολογικής επιτήρησης, διαφάνειας και ενδυνάμωσης των πολιτών, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και των ξένων αρχών για την πορεία της πανδημίας, τόσο σε επίπεδο επικρατείας όσο και σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας.
Συγκεκριμένα, στην ιστοσελίδα covid-19.gov.gr, αλλά και στις ιστοσελίδες της Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ, θα μπορεί κάθε πολίτης της χώρας να παρακολουθεί 4 κρίσιμους δείκτες.
Πρώτον, το δείκτη θετικότητας, δηλαδή τα θετικά κρούσματα ως προς τα τεστ που διενεργούνται σε κάθε περιοχή.
Δεύτερον, τον αριθμό των κρουσμάτων ανά 100.000 σε 7ημερη κυλιόμενη βάση.
Τρίτον, την ανοδική, καθοδική, σταθερή τάση των κρουσμάτων σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Και τέλος, το επίπεδο εμβολιασμού του πληθυσμού στην κάθε περιοχή της χώρας, με τουλάχιστον μια δόση.
Οι παραπάνω δείκτες θα αποτυπώνουν μια καθαρή εικόνα για την πορεία της πανδημίας, αλλά και τα αναγκαία μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται σε περίπτωση που παρατηρείται κάποια τοπική έξαρση που αξιολογείται ως επικίνδυνη, από την ομάδα των Επιδημιολόγων και των ιχνηλατών της Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ.
Η Επιτροπή των Επιδημιολόγων συνεδριάζει σε εβδομαδιαία βάση, κάθε Τετάρτη, για τη διαμόρφωση του επιδημιολογικού χάρτη της χώρας, πάντα σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Οι βασικές παράμετροι βάσει των οποίων λαμβάνονται οι τελικές αποφάσεις δίνονται ως εξής:
• Ο 7ήμερος κινητός μέσος όρος κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους,
• Ο 14ήμερος αριθμός κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους,
• Ο δείκτης θετικότητας ελέγχων,
• Η εβδομαδιαία ποσοστιαία μεταβολή των κρουσμάτων,
• Ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων,
• Η ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων,
• Ο εβδομαδιαίος αριθμός νέων νοσηλειών ανά 100.000 κατοίκους,
• Ο εβδομαδιαίος αριθμός θανάτων ανά 100.000 κατοίκους,
• Το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης,
• Ο ενεργός αριθμός αναπαραγωγής των κρουσμάτων (Rt),
• Η πληρότητα του συστήματος Υγείας στην ευρύτερη περιοχή,
• Η ανάλυση της ιχνηλάτησης των επαφών και η στεγανοποίησή τους και
• Η ανάλυση του ρυθμού και του αριθμού των μεταλλάξεων στην κάθε περιοχή.
Η τελική διαμόρφωση του επιδημιολογικού χάρτη προκύπτει έπειτα από συνδυαστική αξιολόγηση όλων των ανωτέρω δεικτών και πραγματοποιείται σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας και Δήμου ανά την επικράτεια.
Τα μέτρα που θα λαμβάνονται σε περίπτωση που παρατηρείται σημαντική αύξηση κρουσμάτων είναι τα ακόλουθα:
• Απαγόρευση κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα μέχρι και τις 6 το πρωί.
• Η λειτουργία όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος θα περιορίζεται αποκλειστικά σε ανοιχτό υπαίθριο χώρο, με φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών και απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το 24ωρο και υπό τους κάτωθι υγειονομικούς όρους: Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια, τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι και υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό και τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής.
• Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτι, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές, συναυλίες.
• Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
• Στους χώρους εστίασης θα επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι ως 4 άτομα, εκτός αν πρόκειται για οικογένεια, οπότε θα επιτρέπεται έως 6 άτομα.
• Αναστολή των οικοδομικών εργασιών.
• Αναστολή θρησκευτικών τελετών με εξαίρεση τις κηδείες, με την παρουσία ως 9 ατόμων και τέλεση λειτουργιών μόνο από τους λειτουργούς.
Πιστεύουμε ότι με όπλο μας τον εμβολιασμό, τα πολλά τεστ και την διαφάνεια γύρω από τα στοιχεία, θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε με ακόμη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και ετοιμότητα το φετινό καλοκαίρι, ώστε να υποδεχτούμε τους τουρίστες μας με ασφάλεια αλλά και με υπευθυνότητα. Έτσι ώστε τόσο οι κάτοικοι όσο και οι επισκέπτες της χώρας να αισθάνονται αλλά και κυρίως να είναι ασφαλείς.
Στην συνέχεια θα ήθελα να σας ενημερώσω για κάποιες από τις αποφάσεις που έλαβε κατά την σημερινή της συνεδρίαση η επιτροπή των επιδημιολόγων μας.
Αποφασίστηκε η χρήση των γηπέδων 5Χ5 και γηπέδων μπάσκετ σε υπαίθριους χώρους από τη Δευτέρα 31/5, από ερασιτέχνες αθλούμενους και μόνο, με τις προϋποθέσεις που ισχύουν για τους επαγγελματίες αθλητές και ειδικότερα με εβδομαδιαίο self-test, τήρηση περιορισμών χωρητικότητας, καταλόγου εισερχομένων και όλων των υγειονομικών μέτρων.
Δεύτερον, αποφασίστηκε οι αθλητικές διοργανώσεις εκτός σταδίων, εκτός οργανωμένων αθλητικών εγκαταστάσεων δηλαδή, με προϋποθέσεις:
• Μέχρι 300 άτομα με μπλοκ ανά 50 άτομα.
• Με rapid test ή PCR.
• Ηλεκτρονικές εγγραφές.
• Χωρίς απονομές, χωρίς θεατές, με χρήση μάσκας πριν την εκκίνηση και μετά τον τερματισμό από την 1/6/2021.
Επίσης, όπως γνωρίζετε, αποφασίστηκε η επαναλειτουργία των γυμναστηρίων με το εγκεκριμένο υγειονομικό πρωτόκολλο από 31/5. Θα ανακοινωθούν βέβαια κάποιες αλλαγές τις επόμενες ώρες στο πρωτόκολλο, σε σχέση με συγκεκριμένους τύπους ασκήσεων κατά τις οποίες δεν είναι δυνατή η χρήση μάσκας.
Περαιτέρω, τα μέλη της Επιτροπής μετά από διαλογική συζήτηση εισηγήθηκαν και αποφασίστηκε οι εκλογές, καθώς και οι εκλογοαπολογιστικές Συνελεύσεις αιρετών εκπροσώπων, να διενεργούνται δια ζώσης, σύμφωνα με το πρωτόκολλο των συνεδρίων, εφόσον τα εγγεγραμμένα μέλη δεν υπερβαίνουν τα 150. Στις περιπτώσεις που τα μέλη είναι 150 και άνω, τόσο οι εκλογές, όσο και οι εκλογοαπολογιστικές Συνελεύσεις, θα γίνονται με ψηφιακά μέσα.
Επιπλέον, η Επιτροπή των Επιδημιολόγων εισηγήθηκε την εξαίρεση από την παρούσα, των εκλογικών διαδικασιών που ήδη έχουν εκκινήσει με φυσική επιστολική ψήφο και έχουν υποβληθεί και εγκριθεί βέβαια τα σχετικά πρωτόκολλα ασφαλείας.
Περαιτέρω, αποφασίστηκε να επιτρέπεται η διενέργεια μαθημάτων θεωρητικής εκπαίδευσης όλων των κατηγοριών και περιοδικής κατάρτισης Πιστοποιητικού Επαγγελματικής Ικανότητας (Π.Ε.Ι.) μεταφοράς εμπορευμάτων/επιβατών, καθώς και να επιτρέπεται η διενέργεια θεωρητικών εξετάσεων όλων των κατηγοριών για την απόκτηση Π.Ε.Ι. και της ειδικής θεωρητικής εξέτασης για την ειδική άδεια, υπό την προϋπόθεση διενέργειας αυτοδιαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορονοϊό έως και 24 ώρες πριν την εξέταση για τους εκπαιδευόμενους, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα για τους εξεταστές, με τήρηση των αποστάσεων, της χωρητικότητας 50% και των υγειονομικών μέτρων.
Για περαιτέρω ζητήματα, θέματα που αφορούν σε πρωτόκολλα των Υπουργείων Ανάπτυξης και Ναυτιλίας, θα υπάρξει ενημέρωση από τα αρμόδια Υπουργεία.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να επισημάνω ότι αν και η συνολική επιδημιολογική εικόνα της χώρας είναι καλή και όλοι οι επιδημιολογικοί δείκτες δείχνουν ότι το τρίτο κύμα της πανδημίας βρίσκεται σε ύφεση, υπάρχουν κάποιες περιοχές που μας προβληματίζουν, καθώς τα τοπικά επιδημιολογικά στοιχεία κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση.
Δηλαδή, δείχνουν αύξηση και όχι μείωση του ιικού φορτίου, είτε μικρή, είτε μεγάλη αύξηση. Πιο συγκεκριμένα, τις τελευταίες πέντε μέρες τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί στο Δήμο Ρόδου κατά 43%, στο Δήμο Μυτιλήνης κατά 36%, στην Περιφερειακή Ενότητα Σύρου κατά 50%. Το ίδιο χρονικό διάστημα, δηλαδή το τελευταίο πενθήμερο εκθετική αύξηση του ιικού φορτίου παρατηρείται και στο Δήμο Τροιζηνίας, όπου παρά τον μικρό αριθμό τους, τα ενεργά κρούσματα έχουν υπερτριπλασιαστεί. Τέλος, στο Δήμο Χανίων αυτή τη στιγμή έχουμε 213 ενεργά κρούσματα, όταν στις 20 Μαΐου είχαμε 169, δηλαδή έχουμε μία αύξηση καταγεγραμμένη τα τελευταία 24ωρα της τάξης του 26%.
Απευθύνουμε έκκληση, θερμή παράκληση στους κατοίκους της Ρόδου, της Μυτιλήνης, της Τροιζηνίας, των Χανίων και της Σύρου, να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί και συνεπείς όσον αφορά στην εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων και πρωτοκόλλων, ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω διασπορά του ιού στην κοινότητα.
Συνεπείς όμως ως προς την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και κανόνων, πρέπει να είμαστε όλοι μας. Δεν πρέπει να παρασυρθούμε από τη βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας και να θεωρήσουμε εσφαλμένα ότι η πανδημία έχει τελειώσει.
Η βελτίωση αυτή έχει επιτευχθεί χάρη στο πρόγραμμα εμβολιασμού που προχωρά σε όλη τη χώρα, αλλά και στην τήρηση των μέτρων. Και έτσι πρέπει να διατηρηθεί.
Γιατί μέχρι να ολοκληρωθεί το τείχος ανοσίας μέσω του εμβολιασμού, τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τα μέτρα ατομικής προστασίας αποτελούν την απόλυτη, μοναδική ασπίδα μας απέναντι στον ιό.»
Δείτε στο βίντεο ολόκληρη την ενημέρωση.

Το Διαβάσαμε Χαρδαλιάς: Οι 4 κρίσιμοι δείκτες – Τα μέτρα σε περίπτωση αύξησης κρουσμάτων – Ανοίγουν γυμναστήρια και υπαίθρια γήπεδα (video)

Related posts

Η κόρη της Ελένης Χατζίδου «λιώνει» το Instagram – «Πώς μάκρυνε έτσι το μαλλί σου;» (video)

rularulina_xo0ks4zq

Survivor: Έβγαλε στον… τάκο τον Σάκη Κατσούλη (videos)

rularulina_xo0ks4zq

Οι παρενέργειες του εμβολίου άγχωσαν τη Βασιλική Μιλλούση: «Τρίτη μέρα με πυρετό» (photo)

rularulina_xo0ks4zq