11.7 C
Αθήνα
27 Φεβρουαρίου 2021
Kliktv.gr
Ελλαδα

Τσουνάμι στη Σάμο: Ήταν το μεγαλύτερο των τελευταίων 65 ετών

tsounami samos megalo

Το ύψος του κύματος έφτασε τα 3,3 μέτρα

Νέα έρευνα δείχνει πως «το μεγαλύτερο τσουνάμι των τελευταίων 65 ετών στον Ελλαδικό χώρο ήταν αυτό που επακολούθησε του φονικού σεισμού 7 ρίχτερ στην Σάμο στις 30 Οκτώβρη».

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η ΕΡΤ, στην έρευνα συμμετείχαν ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας και συνεργάτες του από τον Τομέα Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του ΕΚΠΑ (Μ. Γώγου, Σ. Μαυρούλης, Ι. Τριανταφύλλου), ο δρ Γεράσιμος Παπαδόπουλος, επιστημονικός συνεργάτης της ΕΕ και της UNESCO για θέματα τσουνάμι, και ο Μ. Θράβαλος, φοιτητής Φυσικής.

Το ύψος του τσουνάμι έφτασε τα 3,35 μέτρα στον παραθαλάσσιο οικισμό του Αγίου Νικολάου που απέχει 5 χλμ από την πόλη του Καρλοβάσου και μέσα στο Καρλόβασι έφτασε στο 1,80 , ενώ στο Βαθύ το κύμα κατέκλυσε μια περιοχή μήκους δύο χιλιομέτρων και βάθους μεγαλύτερου των 100 μέτρων.

Ο δρ. Παπαδόπουλος αναφέρει πως η ζημιά που προκλήθηκε δεν ήταν τόσο μεγάλη συγκριτικά με το μέγεθος του τσουνάμι καθώς η ανύψωση της Σάμου κατά 15-25 εκατοστά από τον Βορρά ως τον Νότο, η οποία καταγράφηκε, προφύλαξε το νησί από μεγαλύτερες καταστροφές. Παρ’ όλα αυτά επλήγησαν πάρα πολλά παράκτια καταστήματα, λόμπι ξενοδοχείων, καφετέριες και αυτοκίνητα.

«Το μεγαλύτερο ύψος του τσουνάμι που παρατηρήθηκε στη Σάμο ήταν 3,35 μέτρα και κατεγράφη στο βόρειο τμήμα του νησιού, και συγκεκριμένα στον Άγιο Νικόλαο, δηλαδή στο κοντινότερο σημείο από το επίκεντρο των 7 ρίχτερ», λέει, μιλώντας στα «ΝΕΑ», ο δρ Παπαδόπουλος. «Χρειάστηκαν μόλις τέσσερα λεπτά για να σχηματιστεί. Πρόκειται για πάρα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα· μέχρι να προλάβει κάποιος να συνειδητοποιήσει τον σεισμό, ακολούθησε το τσουνάμι.

Η εξέλιξή του, όπως αποτυπώνεται σε ένα βίντεο που καταγράφει δευτερόλεπτο προς δευτερόλεπτο όλη την άνοδο της στάθμης της θάλασσας στην περιοχή, ήταν εντυπωσιακή. Το ευτυχές είναι ότι στο συγκεκριμένο σημείο δεν συναντάται πυκνή δόμηση, υπάρχουν λίγες εξοχικές κατοικίες και έτσι αποφεύχθηκαν οι μεγάλες καταστροφές. Αντιθέτως στον όρμο του Βαθέος. Το κύμα έφτασε σε μέγιστο ύψος τα 2 μέτρα και, όπως διαπιστώσαμε, προχώρησε στην ακτή σε βάθος 100-110 μέτρων, δηλαδή εισέβαλε στους κάθετους δρόμους προκαλώντας σημαντικές βλάβες».

«Στο Βαθύ το τσουνάμι ήρθε σε δύο κύματα», σημειώνει ο δρ Παπαδόπουλος. «Το πρώτο έφτασε στις 14.04, δηλαδή 13 λεπτά μετά τον σεισμό, και είχε ύψος περίπου 1,5 μέτρο, ενώ 25 λεπτά μετά τη σεισμική δόνηση έφτασε δεύτερο και μεγαλύτερο κύμα ύψους 2 μέτρων. Αυτό συμβαίνει συχνά», επισημαίνει. «Ενώ έχει προκληθεί το πρώτο τσουνάμι και ο κόσμος θεωρεί ότι είναι ασφαλής, έρχεται το δεύτερο με πολύ αρνητικά αποτελέσματα. Στο Καρλόβασι το ύψος του κύματος υπολογίστηκε στα 1,8 μέτρα, ενώ στα τουρκικά παράλια έφτασε τα 2 μέτρα».

Διαβάστε ακόμα: Βίντεο: Η στιγμή που το μικρό τσουνάμι χτυπά το Βαθύ Σάμου

Το Διαβάσαμε Τσουνάμι στη Σάμο: Ήταν το μεγαλύτερο των τελευταίων 65 ετών

Related posts

Όσα περισσότερα φυτά έχει μία φυλακή, τόσο χαμηλότερα είναι τα επίπεδα βίας

rularulina_xo0ks4zq

Κατά 30,9% μειώθηκαν τα οδικά τροχαία ατυχήματα τον Δεκέμβριο του 2020

rularulina_xo0ks4zq

Βεβαιώσεις μετακίνησης: Όλα όσα αλλάζουν από τη Δευτέρα 1η Μαρτίου

rularulina_xo0ks4zq