25 April, 2019
Home / Διαφορα  / «Τσοβόλα δώστα όλα»…

«Τσοβόλα δώστα όλα»…

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών επί κυβέρνησης Παπανδρέου και ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Τσοβόλας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο του News 24/7 με αφορμή την ομιλία Τσίπρα στη Βουλή, αποκάλυψε πώς…
βγήκε το σύνθημα «δώστα όλα». «Το ΠΑΣΟΚ ήταν τότε προοδευτικό, τη λιτότητα την έφερε η ΝΔ», τόνισε.

Με αφορμή την ατάκα του πρωθυπουργού στη Βουλή («Και μας κατηγορείτε ότι εφαρμόζουμε το “Τσοβόλα δώστα όλα” και ψηφίζετε το “Τσοβόλα δώστα όλα”»), ο κ. Τσοβόλας ανέφερε πως την εποχή του ’89 είχε τεράστια δημοφιλία και εκείνος και το ΠΑΣΟΚ, «λόγω της προοδευτικής και κοινωνικής πολιτικής του» και πως το «δώστα όλα» δεν είχε να κάνει με τις οικονομικές παροχές, για τις οποίες «αδίκως κατηγορείται η κυβέρνηση Παπανδρέου».

«Εγώ στη Βουλή είχα νομοσχέδιο τότε. Ο κόσμος από την προηγούμενη βδομάδα που είχε πάει ο Παπανδρέου στο Περιστέρι, με είδαν και με σήκωσαν στα χέρια και διέκοψαν την ομιλία του Παπανδρέου. Οι φωτογράφοι πουλούσαν φωτογραφίες και δικές μου και του Ανδρέα. Ο κόσμος φώναζε “Τσοβόλα, Τσοβόλα” και ο Παπανδρέου που συνήθιζε να κάνει διάλογο με τον λαό είπε το “Τσοβόλα δώστα όλα”, δεν το εννοούσε όμως οικονομικά», δήλωσε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

«Είχα απορρίψει νομοσχέδια και μετά ο Σαμαράς με τον Μητσοτάκη έκαναν τις παροχές και κατηγορούσαν εμένα. Ήταν άθλιοι. Γι’ αυτό αποφάσισα να αποσυρθώ από την πολιτική. Αυτοί πρέπει να λογοδοτήσουν. Παρέλαβαν 19,5 δισ. χρέος το ’89 και παρότι τα πήραν όλα από τον λαό και μείωσαν το κράτος, πήγαν το χρέος στα 340 δισ.. Αυτά τα λεφτά πήγαν στους τραπεζίτες, στις πολυεθνικές, στην Ευρώπη. Εμείς εφαρμόζαμε την πολιτική της σταθεροποίησης αλλά όχι μέσα από παρατεταμένη ύφεση, ανεργία και φτωχοποίηση του λαού. Όχι με συσσώρευση κεφαλαίων στις πολυεθνικές, αλλά με κοινωνικό κράτος. Αποδείξαμε στην πράξη πως αυτή η πρόταση είναι εφικτή. Το ΠΑΣΟΚ ήταν τότε προοδευτικό, τη λιτότητα την έφερε η ΝΔ».

Στη συνέχεια, κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να παρουσιάσει στοιχεία για το χρέος που «άφησε» το ΠΑΣΟΚ. «Ας έρθει κάποιος να κυκλοφορήσει μαζί μου οι κυβερνώντες και οι αντιπολιτευόμενοι να δουν τι πιστεύει ο λαός για μένα. Εγώ δεν έχω συνοδεία και ασφάλεια. Ο λαός θυμάται και ξέρει τι κάναμε τότε. Να έρθει ο Μητσοτάκης με τα αγαπητά του κανάλια να παρουσιάσουμε έγγραφα, τις αποδείξεις. Είναι ψεύδη όσα λένε για μένα για να δικαιολογήσουν τη δική τους αντιλαϊκή πολιτική, δεν αντέχουν στον διάλογο. Για εμάς η ανεργία ήταν η μεγαλύτερη κοινωνική αδικία, γι αυτό δίναμε μάχη. Οι άνθρωποι αυτοί εφαρμόζουν πολιτική που εξυπηρετούν τους τραπεζίτες. Που πήγαν τα 320 δις που αύξησαν το χρέος από το ’89 μέχρι σήμερα; Να δώσουν στοιχεία. Θέλουν να αγιοποιήσουν τον μακαρίτη τον Μητσοτάκη».

«Η στροφή του ΠΑΣΟΚ που το οδήγησε στο 5% ξεκίνησε από τον Σημίτη», σημείωσε, χαρακτηρίζοντάς τον «δεξιά στροφή για το ΠΑΣΟΚ». «Ο κ. Σημίτης και ο Πάγκαλος έβγαλαν το κοινό ανακοινωθέν της Μαδρίτης που για πρώτη φορά η Ελλάδα αναγνώριζε ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο και έλεγε πως καμία χώρα δεν μπορεί να κάνει χρήση των δικαιωμάτων αν δεν συμφωνήσει και η δεύτερη χώρα», είπε για τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και κατέληξε, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με μια πιθανή επαναδραστηριοποίησή του, την οποία δεν αποκλείει:

«Αν έρθουν νέοι άνθρωποι και αποφασισμένη νεολαία να βγει μπροστά, θα τη βοηθήσω με χέρια και πόδια γιατί η χώρα έχει κινδύνους. Φοβάμαι την Τουρκία και αυτή τη φορά δεν κάνει πλάκα. Θέλει να προωθήσει τις μακροχρόνιες διεκδικήσεις τους που είναι συνεκμετάλλευση του Αιγαίου. Είναι επιθετική η πολιτική της και θα παραμείνει για να μην πάει στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης για να οριοθετηθεί η υφαλοκρηπίδα»…

Πηγή «Τσοβόλα δώστα όλα»…