
Ένα σημαντικό δίλημμα που προκύπτει κάθε χρόνο για την Τσικνοπέμπτη είναι αν αξίζει περισσότερο να γιορτάσει κανείς στο σπίτι ή σε μια ταβέρνα
H Τσικνοπέμπτη που σηματοδοτεί την έναρξη των αποκριάτικων εκδηλώσεων και συνοδεύεται από κρέας, ψησταριές και γλέντι έφτασε. Ένα σημαντικό δίλημμα που προκύπτει κάθε χρόνο είναι αν αξίζει περισσότερο να γιορτάσει κανείς στο σπίτι ή σε μια ταβέρνα. Το Newsbomb.gr συγκέντρωσε όλα τα στοιχεία προκειμένου να εξετάσουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε επιλογής.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Newsbomb.gr, το κόστος ανά άτομο σε μια ταβέρνα κυμαίνεται στα 30-40 ευρώ, συμπεριλαμβάνοντας φαγητό και ποτό. Οι τιμές των επιμέρους πιάτων, όπως παϊδάκια (38€/κιλό) ή κοντοσούβλι (10€/μερίδα), αντικατοπτρίζουν το γενικό κόστος του γεύματος σε εστιατόριο.
Αντίθετα, ένα τραπέζι στο σπίτι μπορεί να κοστίσει σημαντικά λιγότερο. Για μια τετραμελή οικογένεια, η αγορά κρέατος και συνοδευτικών μπορεί να φτάσει περίπου τα 50 ευρώ συνολικά, ανάλογα με τις επιλογές. Το χοιρινό και το κοτόπουλο παραμένουν πιο προσιτές επιλογές, ενώ το μοσχάρι έχει υποστεί αύξηση 20-25% σε σχέση με πέρσι.
Ωστόσο, η ταβέρνα προσφέρει έτοιμο φαγητό, χωρίς κόπο για προετοιμασία ή καθάρισμα. Επιπλέον, η ζωντανή μουσική και η ομαδική διάθεση δημιουργούν μια ιδιαίτερη γιορτινή ατμόσφαιρα. Ωστόσο, απαιτείται κράτηση λόγω αυξημένης ζήτησης, ενώ οι χώροι μπορεί να είναι γεμάτοι και θορυβώδεις.
Αντίθετα, το σπίτι προσφέρει μεγαλύτερη ελευθερία, άνεση και οικονομία. Οικογένειες και φίλοι μπορούν να ψήσουν μαζί, να ετοιμάσουν το δικό τους μενού και να απολαύσουν τη βραδιά με πιο προσωπικό χαρακτήρα. Ωστόσο, απαιτείται χρόνος και κόπος για την προετοιμασία και το καθάρισμα.
Στην ταβέρνα, όλα είναι έτοιμα χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια, όμως απαιτείται κράτηση, και το κόστος είναι υψηλότερο. Στο σπίτι, η προετοιμασία απαιτεί χρόνο, αλλά επιτρέπει μεγαλύτερη οικονομία και έλεγχο στο μενού.
Τέλος, η επιλογή εξαρτάται από τις προτεραιότητες του καθενός.
Πόσο θα κοστίσει η Τσικνοπέμπτη στην ταβέρνα
Οι καταστηματάρχες έχουν προμυθευτεί τις πρώτες ύλες προκειμένου να γεμίσουν τα ψυγεία τους ενώ οι θαμώνες κάνουν τις κρατήσεις. Η ημέρα αυτή είναι συνδεδεμένη με το καλό φαγητό, το άφθονο κρέας και το γλέντι, κάνοντας τις ταβέρνες έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς για τους λάτρεις της παράδοσης.
Ο Δημήτρης Σπυρόπουλος, ιδιοκτήτης της ταβέρνας «Ο Λάιος» στην Πάρνηθα, μιλώντας στο Newsbomb.gr, ανέφερε ότι «οι τιμές κατά άτομο την ημέρα της Τσικνοπέμπτης είναι περίπου στα 30-40 ευρώ το άτομο, με πλήρες μενού και ποτό». Τόνισε επίσης πως «παρά τη γενική αύξηση των τιμών στα τρόφιμα, προσπαθήσαμε να κρατήσουμε τις τιμές μας προσιτές, ώστε ο κόσμος να μπορέσει να απολαύσει την ημέρα χωρίς υπερβολικό κόστος»
Όσον αφορά τις τιμές των επιμέρους πιάτων, δήλωσε:
- Κοκορέτσι μερίδα 10 ευρώ
- Κοντοσούβλι 10 ευρώ
- Λουκάνικα 8 ευρώ
- Παϊδάκια 38 ευρώ το κιλό
- Προβατίνα 28 ευρώ το κιλό
- Πατάτες 5 ευρώ
- Χωριάτικη σαλάτα 9 ευρώ
Μια ιδιαίτερη νότα στη φετινή Τσικνοπέμπτη θα δώσει η ζωντανή μουσική, που θα συνοδεύσει το γεύμα των θαμώνων. «Μαζί με ζωντανή μουσική, συνοδευτικά ορεκτικά και ποικιλία από διάφορα είδη κρεάτων, θα γίνει μια όμορφη έξοδος», σχολίασε ο Δημήτρης Σπυρόπουλος.
Η ζήτηση είναι ιδιαίτερα αυξημένη, καθώς, όπως ανέφερε «οι κρατήσεις έχουν πάρει “φωτιά” αφού είμαστε sold out από το απόγευμα της Τρίτης». Παράλληλα, υπάρχουν πολλά πακέτα τόσο για εταιρείες όσο και για σπίτια, δίνοντας τη δυνατότητα στους καταναλωτές να απολαύσουν την παράδοση και εκτός εστιατορίων.
Όπως ανέφερε πολλές εταιρείες έχουν ήδη κάνει τις παραγγελίες τους, ενώ υπάρχουν πολλά πακέτα τόσο για εταιρείες όσο και για σπίτια, δίνοντας τη δυνατότητα στους καταναλωτές να απολαύσουν την παράδοση και εκτός εστιατορίων. «Ειδικά φέτος, βλέπουμε αυξημένο ενδιαφέρον από μεγάλες παρέες και εταιρείες, που επιλέγουν να γιορτάσουν οργανωμένα με πλήρη μενού».

Ο Δημήτρης Σπυρόπουλος, ιδιοκτήτης της ταβέρνας «Ο Λάιος» στην Πάρνηθα
Πού κυμαίνονται οι τιμές των κρεάτων
Φέτος, η αγορά του κρέατος παρουσιάζει σταθερότητα αλλά και διακυμάνσεις, καθώς οι τιμές έχουν παραμείνει σταθερές σε ορισμένες κατηγορίες, ενώ σε άλλες έχουν σημειώσει αυξήσεις.
Όπως ανέφερε στο Newsbomb.gr ο Σάββας Κεσίδης, πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών «Οι τιμές σε ό,τι έχει σχέση με το χοιρινό και το κοτόπουλο δεν έχει αλλάξει καθόλου τον τελευταίο χρόνο. Οι τιμές είναι σταθερές. Ό,τι αφορά το αρνί και το κατσίκι, οι τιμές αλλάζουν κάθε εβδομάδα. Ευτυχώς, αυτή την περίοδο είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα και ίδιες σε σχέση με πέρσι», ανέφερε.
«Για το μοσχάρι, όμως, έχουμε μια αύξηση της τάξης του 20-25% σε σύγκριση με τις περσινές τιμές. Όπως ξέρετε, και όπως έχει πει και ο υπουργός, το μοσχάρι δεν είναι πλέον εύκολα διαθέσιμο στην αγορά, η προσφορά είναι περιορισμένη και η αυξημένη ζήτηση έχει ανεβάσει την τιμή», σημείωσε.
Παρά τις όποιες αυξήσεις, η κίνηση στα κρεοπωλεία είναι αυξημένη, καθώς οι καταναλωτές προετοιμάζονται για το γιορτινό τραπέζι της Τσικνοπέμπτης. «Μέχρι στιγμής υπάρχει κινητικότητα στην αγορά. Ο κόσμος ψωνίζει, αλλά δεν παρατηρούμε ιδιαίτερα μεγάλη ζήτηση για την Τσικνοπέμπτη. Συνήθως, οι καταναλωτές προτιμούν το χοιρινό, ενώ ακολουθούν το κοτόπουλο, το αρνί και το μοσχάρι», πρόσθεσε ο κ. Κεσίδης.
Όσον αφορά το κόστος ενός γιορτινού τραπεζιού, αυτό ποικίλλει ανάλογα με τις προτιμήσεις της κάθε οικογένειας. «Για παράδειγμα, αν μια τετραμελής οικογένεια επιλέξει να ψήσει σουβλάκια, μπορεί να πάρει 10-15 τεμάχια, δηλαδή περίπου ένα κιλό, που κοστίζει γύρω στα 8 ευρώ. Αν προσθέσουμε και μερικά ακόμα είδη κρέατος, το συνολικό κόστος μπορεί να φτάσει τα 50 ευρώ, ανάλογα με τις επιλογές», σημείωσε.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η τάση των τελευταίων ετών, όπου το ψήσιμο δεν περιορίζεται μόνο στα σπίτια, αλλά εξαπλώνεται και στις γειτονιές, με καφενεία και μαγαζιά να στήνουν υπαίθριες ψησταριές. «Σε πολλές γειτονιές, καφενεία και μαγαζιά στήνουν ψησταριές, δημιουργώντας μια πιο οικογενειακή και γιορτινή ατμόσφαιρα», ανέφερε.
Κοινοποιήστε: