25.8 C
Αθήνα
21 Σεπτεμβρίου 2021
Kliktv.gr
Ελλαδα

Τσίπρας για πυρκαγιές: Πρόταση επτά σημείων για εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης

aleksis tsipras pyrkagia

«Σε συνθήκες σχετικά χαμηλής έντασης ανέμων, κόντεψαν να καούν τα μισά Βόρεια προάστεια. Η Ηλεία, η Μάνη και η Αρκαδία, δοκιμάστηκαν σκληρά. Ενώ η Βόρεια Εύβοια αφέθηκε στο έλεος της καταστροφής»

Σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Τρίτης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μίλησε για τις καταστροφικές πυρκαγιές που άφησαν πίσω τους αποκαΐδια σε Εύβοια, Αττική, Πελοπόννησο και άλλες περιοχές.

Όπως σημείωσε, η χώρα μας βιώνει μία μεγάλη καταστροφή και οι ώρες της συμφοράς που ζούμε είναι ώρες αλήθειας. «Οφείλουμε όλοι μας, και πρώτα η κυβέρνηση, να δούμε κατάματα την τραγωδία και να αναμετρηθούμε με τις αιτίες της», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για βαρύτατη και εγκληματική ευθύνη της κυβέρνησης κυβέρνησης Μητσοτάκη. «Το μεγάλο και κρίσιμο ερώτημα είναι να δούμε τι κάνουμε τώρα. Πως επουλώνουμε τις βαθιές πληγές. Πως αντιμετωπίζουμε το αύριο», τόνισε.

«Η έγνοια μας σήμερα είναι να μην κρυφτούμε πίσω από επικοινωνιακά τεχνάσματα, προσχηματικές και ανέξοδες συγνώμες», σημείωσε κάνοντας έμμεση αναφορά στις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, η κλιματική αλλαγή είναι μια ζώσα και άκρως επικίνδυνη πραγματικότητα, δεν μπορεί όμως να αποτελεί δικαιολογία. «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δε μπορεί να την επικαλείται ως δικαιολογία. Γιατί αγνόησε τις προειδοποιήσεις μας, όπως και τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων. Ακόμα χειρότερα, αγνόησε τα σχέδια που της παραδώσαμε. Κι αυτή είναι ίσως η πιο σοβαρή και εγκληματική ευθύνη, που πρέπει να της καταλογιστεί», είπε χαρακτηριστικά.

«Σε συνθήκες σχετικά χαμηλής έντασης ανέμων, κόντεψαν να καούν τα μισά Βόρεια προάστεια. Η Ηλεία, η Μάνη και η Αρκαδία, δοκιμάστηκαν σκληρά. Ενώ η Βόρεια Εύβοια αφέθηκε στο έλεος της καταστροφής», συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι κάτοικοι της Εύβοιας έμειναν για μια βδομάδα να παλεύουν σχεδόν αβοήθητοι με τη φωτιά. Αφού η παρέμβαση τόσο επίγειων, όσο και εναέριων μονάδων ήταν, σύμφωνα με την καθολική τους μαρτυρία, από ελλιπής έως ανύπαρκτη. Οι ευθύνες, λοιπόν, της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι αυτονόητες και απαράγραπτες. Και έγιναν ακόμη μεγαλύτερες από την απαράδεκτη επικοινωνιακή διαχείριση της καταστροφής. Από τη προσπάθεια να κρύψουν ή να ωραιοποιήσουν τη πραγματικότητα. Ακόμη ηχούν στα αυτιά όλων μας οι δηλώσεις για το πόσο υποδειγματικά λειτούργησε ο κρατικός μηχανισμός ενώ καιγόταν η μισή Ελλάδα», συνέχισε και κατέθεσε πρόταση επτά σημείων προς τον ελληνικό λαό και την κυβέρνηση.

1) Να κηρυχθούν άμεσα αναδασωτέες όλες οι καμένες εκτάσεις, να απαγορευτεί κάθε αλλαγή χρήσης γης μέχρι να ολοκληρωθεί κατά προτεραιότητα ο χωρικός και πολεοδομικός σχεδιασμός στις περιοχές αυτές (τοπικά χωρικά σχέδια, δασικοί χάρτες, κτηματολόγιο). Να αποτρέψουμε κάθε είδος παρασιτικής λογικής.

2) Να εκπονηθεί σε συνεργασία με όλα τα κόμματα και επιστημονικούς φορείς Εθνικό Σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και των συνεπειών των φυσικών καταστροφών.
Το σχέδιο αυτό πρέπει να ενσωματώνει τη σύγχρονη επιστημονική γνώση και γι’ αυτό θα πρέπει να υπάρχει συνεχής συνεργασία και αλληλοτροφοδότηση με τα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Ινστιτούτα της χώρας αλλά και διεθνώς, να έχει ορίζοντα δεκαετίας, να αξιολογείται σε τακτά χρονικά διαστήματα, και να αναθεωρείται εφόσον χρειάζεται.

3) Να αξιοποιηθεί έστω και τώρα το πόρισμα Γκολντάμερ για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών με έμφαση στην πρόληψη και τη διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων με την ενεργό συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών.

4) Να υιοθετηθεί η ολοκληρωμένη πρόταση Νόμου που καταθέσαμε από το 19 για την ίδρυση Εθνικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας και Ανθεκτικότητας που θα την στελεχώσουν πρόσωπα κοινής αποδοχής με συμφωνία να παραμείνουν τα ίδια ανεξαρτήτως κυβέρνησης.

5) Να εκπονηθούν Τοπικά Αναπτυξιακά Σχέδια για την Ανασυγκρότηση και Ανάπτυξη των περιοχών που έχουν πληγεί, με ιδιαίτερη έμφαση στο τοπικό παραγωγικό μοντέλο και ειδική μέριμνα για τη συγκράτηση του πληθυσμού και ιδιαίτερα των νέων στις περιοχές αυτές.

6) Να ανασχεδιασθεί η κατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το Εθνικό Σχέδιο Αντιμετώπισης της Κλιματικής Αλλαγής και τα Τοπικά Σχέδια ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας και των άλλων περιοχών που έχουν πληγεί.

7) Να εκπονηθεί άμεσα σχέδιο για αποζημιώσεις αλλά και για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας των πληττόμενων περιοχών.

Διαβάστε ακόμα: Καιρός: 42άρια και βροχές – Τι καιρό θα κάνει τον Δεκαπενταύγουστο

Το Διαβάσαμε Τσίπρας για πυρκαγιές: Πρόταση επτά σημείων για εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης

Related posts

ΟΑΕΔ: Παράταση αιτήσεων για συμπληρωματικές θέσεις φιλοξενίας βρεφών-νηπίων

rularulina_xo0ks4zq

Αφγανιστάν: Ταλιμπάν διασκεδάζουν πάνω σε θαλάσσια ποδήλατα μαζί με τα όπλα τους [φωτο]

rularulina_xo0ks4zq

Σταϊκούρας: Δυνατότητα καταβολής των δύο πρώτων δόσεων του ΕΝΦΙΑ στο τέλος του Οκτωβρίου

rularulina_xo0ks4zq