
Με δεδομένο ότι δεν είναι λίγες οι φωνές στις ΗΠΑ που θεωρούν υπερβολικά κοστοβόρα την παρουσία των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στην Ευρώπη, αλλά και τη γενικότερη προσέγγιση Ρωσίας – ΗΠΑ που επιδιώκουν οι δύο ηγέτες κάτι τέτοιο φαντάζει ολοένα και λιγότερο απίθανο
Προβληματισμό και ανησυχία προκαλεί στην Ευρώπη η πιθανότητα μέρος της συμφωνίας Τραμπ-Πούτιν να είναι η απόσυρση των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ, από τις χώρες που εντάχθηκαν σε αυτό μετά το 1990.
Με δεδομένο ότι δεν είναι λίγες οι φωνές στις ΗΠΑ που θεωρούν υπερβολικά κοστοβόρα την παρουσία των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στην Ευρώπη, αλλά και τη γενικότερη προσέγγιση Ρωσίας – ΗΠΑ που επιδιώκουν οι δύο ηγέτες κάτι τέτοιο φαντάζει ολοένα και λιγότερο απίθανο.
Επικαλούμενη μάλιστα ως πηγή έναν αξιωματούχο ασφαλείας κράτους της Ανατολικής Ευρώπης η γερμανική Bild του αποδίδει πώς «σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, πρόκειται για τις απαιτήσεις του Πούτιν για το 2021, δηλαδή την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από όλα τα κράτη του ΝΑΤΟ που εντάχθηκαν στη συμμαχία μετά το 1990».
An Eastern European Official has told the German Newspaper, BILD, that discussions are ongoing in regards to the withdrawal of U.S. Troops from all Countries in Europe that joined the NATO Alliance after 1990, which is reported to have been one of the Goals of recent Negotiations… pic.twitter.com/WBy8SDx1JD
— OSINTdefender (@sentdefender) February 19, 2025
Ενώ οι Financial Times σημείωσαν: «Ο Πούτιν θέλει να αποσυρθούν τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ από ολόκληρη την πρώην σοβιετική αυτοκρατορία. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι είναι πιθανό ο Τραμπ να συμφωνήσει να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Βαλτική και ίσως δυτικότερα. Αυτό θα άφηνε την ΕΕ ανυπεράσπιστη απέναντι σε έναν ρωσικό στρατό».
- Οι χώρες οι οποίες μπήκαν στο ΝΑΤΟ μετά το 1990 είναι οι εξής:
- Σουηδία
- Πολωνία
- Εσθονία
- Λετονία
- Λιθουανία
- Τσεχία
- Ουγγαρία
- Ρουμανία
- Βουλγαρία
- Σλοβακία
- Σλοβενία
- Αλβανία
- Κροατία
- Μαυροβούνιο
- Σκόπια
BREAKING:@Bild reports that U.S.-Russia peace negotiations include discussions on withdrawing from or not deploying U.S. troops in countries that joined NATO after 1990:
?? Finland
?? Sweden
?? Poland
?? Estonia
?? Latvia
?? Lithuania
?? Czech Republic
?? Hungary
?? Romania… pic.twitter.com/1dsQljI7mr— Visegrád 24 (@visegrad24) February 19, 2025
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύει η BILD, οι μόνες βάσεις που δεν συζητούνται επί του παρόντος είναι οι αμερικανικές βάσεις στο Ράμσταϊν της Γερμανίας και οι βάσεις της πολεμικής αεροπορίας στη Μεγάλη Βρετανία. Η υπόλοιπη Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί για βαθιές αλλαγές, αν ο Τραμπ και ο Πούτιν καταλήξουν σε συμφωνία.
Ιταλία και Κοσσυφοπέδιο
Ιδιαίτερη αναφορά όμως στα δημοσιεύματα γίνεται και στον ρόλο που από ό,τι φαίνεται θα κληθεί να αναλάβει η Ιταλία στο Κοσσυφοπέδιο, μια από τις πιο «θερμές» περιοχές στην Ευρώπη. Από ό,τι φαίνεται οι Ιταλοί θα είναι αυτοί που θα αναλάβουν να «τρέξουν» την διοίκηση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ σε περίπτωση αποχώρησης των Αμερικανών. «Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι θα είναι τότε μόνοι τους στα Βαλκάνια απέναντι στον φίλο του Πούτιν, Αλεξάνταρ Βούτσιτς και τον ισχυρό σερβικό στρατό του» σημειώνει χαρακτηριστικά η Bild.
Κοινοποιήστε: