
Ο Aμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι θα ανακοινώσει φόρο εισαγωγών 25% στο χάλυβα και το αλουμίνιο που εισέρχονται στις ΗΠΑ, μια κίνηση που θα έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στον Καναδά.
Κλιμακώνει τις εμπορικές επιθέσεις του ο Ντόναλντ Τραμπ, καθώς από σήμερα σκοπεύει να επιβάλλει πρόσθετους δασμούς 25% στον χάλυβα και το αλουμίνιο που εισάγονται στις ΗΠΑ.
Είπε επίσης ότι θα υπάρξει ανακοίνωση αργότερα μέσα στην εβδομάδα για αμοιβαίους δασμούς σε όλες τις χώρες που φορολογούν τις εισαγωγές από τις ΗΠΑ, αλλά δεν διευκρίνισε ποιες χώρες θα στοχοποιηθούν ή εάν θα υπάρξουν εξαιρέσεις. «Αν μας χρεώσουν, τους χρεώνουμε», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος. Ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για τα σχέδιά του ενώ ταξίδευε από το θέρετρο Mαρ-α-Λάγο στη Φλόριντα στο Super Bowl στη Νέα Ορλεάνη την Κυριακή.
Ο Καναδάς και το Μεξικό είναι δύο από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους χάλυβα των ΗΠΑ και ο Καναδάς είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής μετάλλου αλουμινίου στις ΗΠΑ. Κατά την πρώτη του θητεία, ο Τραμπ έθεσε δασμούς 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου από τον Καναδά, το Μεξικό και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ωστόσο, οι ΗΠΑ κατέληξαν σε συμφωνία έναν χρόνο αργότερα με τον Καναδά και το Μεξικό για τον τερματισμό αυτών των δασμών, αν και οι φόροι εισαγωγής της ΕΕ παρέμειναν σε ισχύ μέχρι το 2021. Μιλώντας στο Air Force One, ο Τραμπ είπε τη Δευτέρα ότι θα ανακοινώσει οριζόντιους δασμούς για το χάλυβα και το αλουμίνιο.
«Από όπου κι αν προέρχεται ο χάλυβας που θα εισέρχεται στις Ηνωμένες Πολιτείες θα έχει δασμούς 25%», είπε. Σε απάντηση, ο Νταγκ Φορντ, ο πρωθυπουργός της επαρχίας του Οντάριο, κατηγόρησε τον Τραμπ για «μετατόπιση στόχων και συνεχές χάος, θέτοντας την οικονομία μας σε κίνδυνο» σε μια διαδικτυακή ανάρτηση. Η παραγωγή χάλυβα του Καναδά συγκεντρώνεται στο Οντάριο.
Τα σχόλια του Τραμπ προκάλεσαν επίσης πτώση των αποθεμάτων μεγάλων νοτιοκορεατικών κατασκευαστών χάλυβα και αυτοκινήτων. Η Νότια Κορέα είναι ένας σημαντικός εξαγωγέας χάλυβα στις ΗΠΑ. Οι μετοχές της χαλυβουργικής εταιρείας POSCO υποχώρησαν έως και 3,6%, ενώ αυτές της Hyundai Steel υποχώρησαν έως και 2,9%. Οι τιμές της αυτοκινητοβιομηχανίας Kia Corp υποχώρησαν επίσης κατά 3,6% κατά τις πρώτες πρωινές συναλλαγές.
Η κίνηση του Τραμπ σηματοδοτεί άλλη μια μεγάλη κλιμάκωση στην εμπορική πολιτική του Τραμπ, η οποία έχει ήδη πυροδοτήσει αντίποινα από την Κίνα. Οι δασμοί αποτελούν κεντρικό μέρος του οικονομικού οράματος του Τραμπ – καθώς τους βλέπει ως τρόπο ανάπτυξης της οικονομίας των ΗΠΑ, προστασίας των θέσεων εργασίας και αύξησης των φορολογικών εσόδων.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, απείλησε να επιβάλει δασμούς 25% σε καναδικά και μεξικάνικα προϊόντα, αλλά αργότερα καθυστέρησε αυτό το σχέδιο για 30 ημέρες – μέχρι τις αρχές Μαρτίου – αφού μίλησε με τους ηγέτες και των δύο χωρών.
Εισήγαγε επίσης νέες αμερικανικές εισφορές 10% σε όλα τα κινεζικά προϊόντα που έρχονται στις ΗΠΑ. Το Πεκίνο αντέδρασε με δικούς του δασμούς που τέθηκαν σε ισχύ τη Δευτέρα. Ο Τραμπ είπε επίσης ότι θα ανακοινώσει περισσότερους δασμούς «την Τρίτη ή την Τετάρτη» και ότι θα τεθούν σε ισχύ «σχεδόν αμέσως» μετά την ανακοίνωση.
«Αυτοί που εκμεταλλεύονται τις Ηνωμένες Πολιτείες, θα δεχθούν αμοιβαίους δασμούς», είπε. «Θα είναι υπέροχο για όλους, συμπεριλαμβανομένων άλλων χωρών». Στο ταξίδι στη Νέα Ορλεάνη, ο Τραμπ υπέγραψε επίσης μια διακήρυξη που ορίζει την 9η Φεβρουαρίου ημέρα «Κόλπου της Αμερικής» για να γιορτάσει το διάταγμά του για τη μετονομασία του Κόλπου του Μεξικού, καθώς το αεροπλάνο του διέσχιζε το υδάτινο σώμα.
Το Μεξικό υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να αλλάξουν νομικά το όνομα του Κόλπου, επειδή οι κανόνες του ΟΗΕ υπαγορεύουν ότι το κυρίαρχο έδαφος μιας μεμονωμένης χώρας εκτείνεται μόνο έως και 12 ναυτικά μίλια από την ακτή.
Ο Τραμπ ρωτήθηκε επίσης αν είχε μιλήσει με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και απάντησε: «Δεν θέλω να μιλήσω γι’ αυτό και αν μιλάμε, δεν θέλω να σας πω για τις συνομιλίες πολύ νωρίς, αλλά πιστεύω ότι σημειώνουμε πρόοδο». «Θα φανταζόμουν ότι θα συναντούσα τον Πούτιν την κατάλληλη στιγμή… την κατάλληλη στιγμή», είπε.
Ο Τραμπ επανέλαβε επίσης τις προτάσεις του που έχουν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να καταλάβουν τον Καναδά και τη Λωρίδα της Γάζας, λέγοντας ότι ο Καναδάς θα τα πήγαινε καλύτερα ως το «51ο κράτος» και ότι «δεσμεύτηκε να αγοράσει και να κατέχει τη Γάζα».
Κοινοποιήστε: