19.7 C
Αθήνα
8 Οκτωβρίου 2022
Kliktv.gr
Διαφορα

Το υπουργείο Εσωτερικών της Τυνησίας αναφέρει ότι υπάρχουν απειλές για τη ζωή του προέδρου

Οι αρχηγοί ασφαλείας στην Τυνησία αποκάλυψαν σχέδια για τη δολοφονία του προέδρου Κάις Σαΐντ εν μέσω ανησυχιών για μια αυξανόμενη πολιτική κρίση, δήλωσαν την Παρασκευή.

Οι απειλές αποκαλύφθηκαν καθώς ένας δράστης που είχε φυλακιστεί στο παρελθόν για τρομοκρατικές κατηγορίες και αφέθηκε ελεύθερος το 2021, προσπάθησε να μαχαιρώσει δύο αστυνομικούς που φρουρούσαν μια συναγωγή στο κέντρο της Τύνιδας.

«Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες και έρευνες που βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, ο πρόεδρος της δημοκρατίας και η προεδρία ως θεσμός αποτελούν στόχο σοβαρών απειλών», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Fadhila Khelifi.

«Υπάρχει ένα σχέδιο από ομάδες τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό για να στοχεύσουν την ασφάλεια του προέδρου» και «να βλάψουν την κρατική ασφάλεια και να δημιουργήσουν χάος», είπε.

Στην Τύνιδα, ο άνδρας οπλισμένος με μαχαίρι επιτέθηκε στους αστυνομικούς που είχαν αναπτυχθεί για τη φύλαξη της Μεγάλης Συναγωγής στο κέντρο της πόλης, τραυματίζοντας δύο αστυνομικούς προτού κατατροπωθεί. Το υπουργείο είπε ότι διενεργείται έρευνα.

Πριν από την ανεξαρτησία της από τη Γαλλία το 1956, η Τυνησία φιλοξενούσε πάνω από 100.000 Εβραίους, αλλά η μετανάστευση μείωσε τον αριθμό τους σε περίπου 1.000.

Από τη λεγόμενη επανάσταση της «Αραβικής Άνοιξης» που ανέτρεψε τον δικτάτορα Ζιν Ελ-Αμπιντίν μπεν Αλί το 2011, μια σειρά από επιθέσεις τζιχαντιστών στην Τυνησία έχουν σκοτώσει δεκάδες ανθρώπους.

Η τελευταία επίθεση έρχεται εν μέσω μιας βαθιάς οικονομικής και πολιτικής κρίσης σχεδόν ένα χρόνο από τότε που ο Saied ανέλαβε την πλήρη εξουσία τον Ιούλιο του 2021. Οι αντίπαλοι του προέδρου τον κατηγορούν για πραξικόπημα επειδή κυβερνούσε με διάταγμα και προετοιμάζει ένα νέο σύνταγμα που σκοπεύει να θέσει σε δημοψήφισμα τον επόμενο μήνα .

Η αντίθεση στον Saied έχει διευρυνθεί τους τελευταίους μήνες καθώς σχεδόν όλα τα μεγάλα πολιτικά κόμματα και το ισχυρό εργατικό συνδικάτο έχουν αντιταχθεί στα σχέδιά του, διοργανώνοντας διαδηλώσεις στους δρόμους εναντίον του.

Ωστόσο, ενώ οι επικριτές του προέδρου λένε ότι οι κινήσεις του έχουν εγείρει ανησυχίες για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες που κέρδισαν στην επανάσταση του 2011, δεν υπήρξε εκτεταμένη καταστολή της αντιπολίτευσης.

Ο Σάιεντ λέει ότι οι κινήσεις του είναι νόμιμες και χρειάζονταν για να σωθεί η Τυνησία από χρόνια πολιτικά
παράλυση, οικονομική στασιμότητα και κακή επιρροή ισλαμιστικών ομάδων.

Ο Ahmed Nejib Chebbi, ένας εξέχων αριστερός πολιτικός και αντίπαλος του Saied, αμφισβήτησε τους ισχυρισμούς περί σχεδίου δολοφονίας του προέδρου. «Αυτό είναι απλώς για να δικαιολογήσει νέες συλλήψεις και να εκδικηθεί τους αντιπάλους του», είπε ο Chebbi. «Ο πρόεδρος είναι πολιτικά απομονωμένος και προσπαθεί να προκαλέσει τη συμπάθεια του κοινού».

Το Ennahdha, το ισλαμιστικό κόμμα που είχε κυριαρχήσει στην πολιτική της Τυνησίας πριν πάρει την εξουσία ο Saied, απέρριψε τις απειλές ως «θέατρο».

Πηγή: arabnews.com

Ακολουθήστε το Sahiel.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Το Διαβάσαμε Το υπουργείο Εσωτερικών της Τυνησίας αναφέρει ότι υπάρχουν απειλές για τη ζωή του προέδρου

Related posts

Nord Stream: Δική της έρευνα για το σαμποτάζ στους αγωγούς θα κάνει η Ρωσία

rularulina_xo0ks4zq

Έρευνα: Πώς τα Ω3 επηρεάζουν την γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου;

rularulina_xo0ks4zq

Εύγε μάγκες της ΔΙ.ΑΣ.: Διέσχισαν όλη την Αθήνα σε 6.5 λεπτά για να σώσουν συνάνθρωπό μας (vid)

rularulina_xo0ks4zq
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com