Kliktv.gr
  • Αρχική
  • Ελλαδα
  • Κοσμος
  • Περιβαλλον
  • Αθλητικα
  • Lifestyle
  • Υγεια
  • Γυναικα
  • Πολιτισμός
    • Βιβλιο
    • Θέατρο
    • Μουσική
  • Τεχνολογια
  • Auto-Moto
  • Διαφορα
    • Survivor
    • Οι Προδότες
    • Θέατρο
    • Κοινωνικά
    • Συνταγές
☰
Kliktv.gr
Home > Ελλαδα
169 views 35 sec 0 Comment

Το πλουσιότερο ναυάγιο στον κόσμο βρέθηκε: O βασιλικός θησαυρός 300 ετών με 200 τόνους χρυσού

rularulina_xo0ks4zq - 11 Ιουνίου 2025

Κοινοποιήστε:

  • Πατήστε για κοινοποίηση στο Facebook(Ανοίγει σε νέο παράθυρο) Facebook
  • Click to share on X(Ανοίγει σε νέο παράθυρο) X
Το-πλουσιότερο-ναυάγιο-στον-κόσμο-βρέθηκε:-o-βασιλικός-θησαυρός-300-ετών-με-200-τόνους-χρυσού

Τα νομίσματα που βρέθηκαν διάσπαρτα στον βυθό φέρουν σφραγίδες με τα βασιλικά σύμβολα της Καστίλης και Λεόν, τα εμβλήματα της αυτοκρατορίας της Ισπανίας

Νέες λεπτομέρειες για το διαβόητο ναυάγιο της ισπανικής γαλέρας San José, που βυθίστηκε πριν από 300 χρόνια, στα ανοιχτά των ακτών της Κολομβίας και χαρακτηρίζεται ως το πλουσιότερο στον κόσμο, λόγω του θησαυρού που μετέφερε, σημερινής αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων αποκαλύπτει μια πρωτοποριακή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Antiquity.

Το κολομβιανό ναυτικό ισχυρίστηκε ότι είχε βρει το ναυάγιο το 2015, αλλά μέχρι τώρα τα αποδεικτικά στοιχεία για την ταυτότητά του ήταν περιορισμένα.

Ο φορτίο του περιελάμβανε έως και 200 τόνους χρυσού, αργύρου και άκοπων πολύτιμων λίθων. Αυτή η τελευταία ανακάλυψη ρίχνει φως στην ιστορία του San José, το οποίο βυθίστηκε το 1708 κατά τη διάρκεια μιας σκληρής μάχης με κανόνια με βρετανικά πολεμικά πλοία.

Το ναυάγιο του Σαν Χοσέ: Ένα αρχαιολογικό χρυσωρυχείο

Η γαλέρα του Σαν Χοσέ ήταν μέρος ενός μεγαλύτερου στόλου που μετέφερε τεράστιες ποσότητες θησαυρών από τις ισπανικές αποικίες στην Αμερική στην Ευρώπη. Το φορτίο του πλοίου, το οποίο επρόκειτο να παραδοθεί από την Καρθαγένη στην Ισπανία, περιελάμβανε πολύτιμους πόρους όπως χρυσό και ασήμι. Όταν το πλοίο βυθίστηκε μετά από μια βίαιη έκρηξη, χάθηκε για πάνω από 300 χρόνια. Το 2015, η κολομβιανή κυβέρνηση εντόπισε επίσημα το ναυάγιο και έκτοτε πραγματοποιήθηκαν αρκετές υποβρύχιες αποστολές για να αποκαλυφθούν και να μελετηθούν τα αντικείμενα που εξακολουθούν να αναπαύονται σε βάθος περίπου 600 μέτρων.

An underwater robot named REMUS 6000 ? helped ID a shipwreck in Colombia with up to $17 billion worth of cargo.

The Spanish ship, San Jose, went down in 1708 — taking gold coins, ceramics and emeralds with it: pic.twitter.com/47xs4hwwQT

— AJ+ (@ajplus) May 23, 2018

Η πιο πρόσφατη έρευνα, που διεξήχθη με τη χρήση τηλεχειριζόμενων οχημάτων (ROV), αποκάλυψε την ύπαρξη πολυάριθμων χρυσών νομισμάτων διάσπαρτων στο σημείο του ναυαγίου. Αυτά τα νομίσματα, που ονομάζονται «cobs», είναι χτυπημένα με το χέρι και ακανόνιστου σχήματος, και η ανακάλυψή τους παρείχε πληθώρα ιστορικών στοιχείων για την περίοδο.

«Τα χειροποίητα, ακανόνιστου σχήματος νομίσματα – γνωστά ως cobs στα αγγλικά και macuquinas στα ισπανικά – χρησίμευσαν ως το κύριο νόμισμα στην Αμερική για περισσότερο από δύο αιώνες», δήλωσε η Daniela Vargas Ariza, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ενάλια αρχαιολόγος στη Ναυτική Σχολή Δοκίμων Almirante Padilla της Κολομβίας. Ήταν κατασκευασμένα από ράβδους χρυσού ή αργύρου και χρησιμοποιήθηκαν ευρέως σε όλες τις ισπανικές αποικίες στην Αμερική. Αυτά τα νομίσματα δεν ήταν τέλεια στρογγυλά αλλά μάλλον τραχιά, καθιστώντας τα εύκολα διακριτά από άλλους τύπους νομισμάτων που χρησιμοποιήθηκαν στον αποικιακό κόσμο.

Στην περίπτωση του Σαν Χοσέ, αυτά τα νομίσματα ήταν πιθανώς μέρος του βασιλικού θησαυρού που μεταφέρθηκε στην Ισπανία. Ο σχεδιασμός τους περιείχε περίπλοκα σύμβολα εξουσίας και αποικιακής κυριαρχίας, προσφέροντας ενδείξεις για τις φιλοδοξίες της ισπανικής μοναρχίας κατά τη διάρκεια της εποχής. Τα νομίσματα που ανακαλύφθηκαν στο σημείο του ναυαγίου αποκάλυψαν ένα σχέδιο στη μία πλευρά ενός σταυρού της Ιερουσαλήμ που περιβάλλεται από τέσσερις μικρότερους σταυρούς, μια ασπίδα διακοσμημένη με κάστρα και λιοντάρια και μια αναπαράσταση των Στηλών του Ηρακλή στην πίσω πλευρά.

galera.jpg

Τα μοναδικά σχέδια των νομισμάτων

Τα ευρήματα της μελέτης έγιναν δυνατά μέσω φωτογραφιών υψηλής ανάλυσης των νομισμάτων που βρέθηκαν στο ναυάγιο. Τα χρυσά cobs έχουν διάμετρο περίπου 32,5 χιλιοστά και ζυγίζουν περίπου 27 γραμμάρια, γεγονός που συνάδει με άλλα νομίσματα της ίδιας περιόδου. Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά αυτών των νομισμάτων είναι ο σχεδιασμός τους, ο οποίος περιλαμβάνει σύμβολα που συνδέονται στενά με τις ισπανικές βασιλικές εικόνες. Ο σταυρός της Ιερουσαλήμ και η ασπίδα με κάστρα και λιοντάρια είναι ιδιαίτερα σημαντικά, καθώς αντιπροσωπεύουν το ισπανικό στέμμα και τα βασίλεια της Καστίλλης και Λεόν.

Η οπίσθια όψη των νομισμάτων σηματοδοτείται από τις στεφανωμένες στήλες του Ηρακλή, οι οποίες περιβάλλονται από κύματα της θάλασσας. Αυτά τα κύματα είναι μοναδικά για τα νομίσματα που κόπηκαν στη Λίμα του Περού, προσθέτοντας περαιτέρω στοιχεία ότι το San José μετέφερε θησαυρούς από τις ισπανικές αποικίες. Σύμφωνα με τη μελέτη, τα νομίσματα έφεραν επίσης επιγραφές από το νομισματοκοπείο της Λίμα, επιβεβαιώνοντας τον τόπο προέλευσής τους και συνδέοντάς τα με το ευρύτερο οικονομικό σύστημα της Ισπανικής Αυτοκρατορίας στις αρχές του 18ου αιώνα.

Το ιστορικό πλαίσιο: Η διαδρομή του Σαν Χοσέ

Η ανακάλυψη αυτών των χρυσών νομισμάτων όχι μόνο παρέχει μια ματιά στο καθημερινό νόμισμα των ισπανικών αποικιών, αλλά βοηθά επίσης στον εντοπισμό του ταξιδιού που έκανε το San José τη στιγμή της βύθισής του. Το San José ήταν μέρος ενός στόλου θησαυρών που διέσχιζε τη διαδρομή Tierra Firme, η οποία συνέδεε την Ισπανία με την Αντιβασιλεία του Περού. Αυτή η διαδρομή ήταν ζωτικής σημασίας για τη μεταφορά πολύτιμων μετάλλων από την Αμερική πίσω στην Ισπανία, συμβάλλοντας στον πλούτο της Ισπανικής Αυτοκρατορίας κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Τα στοιχεία από το ναυάγιο δείχνουν ότι ο θησαυρός στο πλοίο San José προοριζόταν για την Ιβηρική Χερσόνησο μετά από μια στάση στην έκθεση Portobello, ένα σημαντικό εμπορικό γεγονός στην Καραϊβική. Η βύθιση του πλοίου το 1708 συνέβη κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Ισπανικής Διαδοχής, όταν βρετανικά πολεμικά πλοία επιτέθηκαν στον ισπανικό στόλο, οδηγώντας σε τραγική έκρηξη πυρίτιδας στο San José.

Πηγή

PREVIOUS

Tα «μαζεύει» ο Έλον Μασκ: «Μετανιώνω για ορισμένες αναρτήσεις που έκανα για τον Τραμπ»

NEXT

Η Αμερική στις… φλόγες: Εθνοφρουρά στο Τέξας, απαγόρευση κυκλοφορίας στο Λος Άντζελες
Related Post
Πηγές-ΝΔ-για-το-ηχητικό-«μοντάζ»-στα-Τέμπη:-«Πότε-έλεγε-αλήθεια-ο-δημοσιογράφος;-Τότε-ή-τώρα;»
24 Μαρτίου 2024
Πηγές ΝΔ για το ηχητικό «μοντάζ» στα Τέμπη: «Πότε έλεγε αλήθεια ο δημοσιογράφος; Τότε ή τώρα;»
Καστελλόριζο:-Το-9ο-Διεθνές-Φεστιβάλ-Ντοκιμαντέρ-και-οι-παράλληλες-δράσεις
17 Αυγούστου 2024
Καστελλόριζο: Το 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ και οι παράλληλες δράσεις
Παραλίγο-να-πιαστούν-στα-χέρια-Ρίτσαρντ-Γκιρ-και-Σιλβέστερ-Σταλόνε-για-την-πριγκίπισσα-Νταΐάνα
30 Απριλίου 2025
Παραλίγο να πιαστούν στα χέρια Ρίτσαρντ Γκιρ και Σιλβέστερ Σταλόνε για την πριγκίπισσα Νταΐάνα
Ιορδανία:-Το-Αμάν-δηλώνει-ότι-η-επίθεση-κατά-των-Αμερικανών-στρατιωτών-έγινε-στη-Συρία
28 Ιανουαρίου 2024
Ιορδανία: Το Αμάν δηλώνει ότι η επίθεση κατά των Αμερικανών στρατιωτών έγινε στη Συρία
Comments are closed.

Follow me on Blogarama

klikTv.gr

Το kliktv.gr δεν ελέγχει τη διαθεσιμότητα, το περιεχόμενο, την πολιτική προστασίας των προσωπικών δεδομένων, την ποιότητα και την πληρότητα των υπηρεσιών άλλων web sites και σελίδων στα οποία παραπέμπει μέσω “δεσμών”, hyperlinks ή διαφημιστικών banners. Συνεπώς, για οποιοδήποτε πρόβλημα παρουσιασθεί κατά την επίσκεψη/χρήση τους, ο χρήστης οφείλει να απευθυνθεί απευθείας στα αντίστοιχα web sites και σελίδες, τα οποία και φέρουν ακέραια τη σχετική ευθύνη για την παροχή των υπηρεσιών τους. Το kliktv.gr σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι ενστερνίζεται ή αποδέχεται το περιεχόμενο ή τις υπηρεσίες των web sites και των σελίδων στα οποία παραπέμπει ή ότι συνδέεται με αυτά κατά οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Διαβάστε περισσότερα στους ΟΡΟΥΣ ΧΡΗΣΗΣ

Contact us: info@kliktv.gr
  • KlikTv
  • Privacy
  • Contact
Contact us: info@kliktv.gr © Copyright 2013-2023 - Kliktv.gr. All Rights Reserved