
Αν αγαπάτε τη σοκολάτα, την καραμέλα και τα τραγανά μπισκότα, τότε αυτή η τούρτα είναι η τέλεια επιλογή για εσάς! Πρόκειται για ένα εύκολο γλυκό, χωρίς ψήσιμο, που συνδυάζει την πλούσια γεύση της σοκολάτας με την υπέροχη αλμυρή καραμέλα. Είναι ιδανική για γιορτές, γενέθλια ή απλώς όταν θέλετε να απολαύσετε κάτι ξεχωριστό. Το καλύτερο; Φτιάχνεται σε λίγα μόλις βήματα και δεν χρειάζεται φούρνο!
Τούρτα μπισκότο με σοκολάτα και καραμέλα – Υλικά (Για μια τούρτα 20-22 εκ.)
Για τη βάση:
- 250 γρ. μπισκότα digestive ή γεμιστά σοκολάτας
- 100 γρ. βούτυρο λιωμένο
Για την κρέμα σοκολάτας:
- 200 γρ. κουβερτούρα
- 200 ml κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
- 2 κ.σ. βούτυρο
- 1 βανιλίνη
Για την καραμέλα:
- 200 γρ. ζάχαρη
- 100 ml κρέμα γάλακτος
- 50 γρ. βούτυρο
- 1 πρέζα αλάτι
Τούρτα μπισκότο με σοκολάτα και καραμέλα – Διακόσμηση:
- Τριμμένα μπισκότα
- Σοκολάτα λιωμένη ή τριμμένη
- Καραμέλα σε ροή
Χρόνος παρασκευής:
Συνολικός χρόνος: 3,5 – 4 ώρες
Προετοιμασία: 30 λεπτά
Ψύξη: 3-4 ώρες
Εκτέλεση
Προετοιμασία της βάσης:
- Θρυμματίζουμε τα μπισκότα στο μούλτι μέχρι να γίνουν σκόνη.
- Ανακατεύουμε με το λιωμένο βούτυρο και πιέζουμε το μείγμα σε μια φόρμα με αποσπώμενο τσέρκι.
- Βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά, μέχρι να σφίξει.
Προετοιμασία της κρέμας σοκολάτας:
- Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος σε χαμηλή φωτιά (χωρίς να βράσει).
- Προσθέτουμε την κουβερτούρα σε κομμάτια και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει τελείως.
- Προσθέτουμε το βούτυρο και τη βανιλίνη, ανακατεύουμε καλά.
- Ρίχνουμε την κρέμα σοκολάτας πάνω από τη βάση και την αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Προετοιμασία της καραμέλας:
- Σε ένα κατσαρολάκι, λιώνουμε τη ζάχαρη σε μέτρια φωτιά, χωρίς να ανακατεύουμε, μέχρι να αποκτήσει κεχριμπαρένιο χρώμα.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε προσεκτικά την κρέμα γάλακτος, ανακατεύοντας συνεχώς.
- Προσθέτουμε το βούτυρο και το αλάτι, συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μια λεία καραμέλα.
- Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και την περιχύνουμε πάνω από την τούρτα.
Τελική διακόσμηση:
- Προσθέτουμε τριμμένα μπισκότα, λιωμένη σοκολάτα και λίγη επιπλέον καραμέλα.
- Αφήνουμε την τούρτα στο ψυγείο για άλλες 2-3 ώρες, ώστε να σταθεροποιηθεί καλά.
Διατροφική αξία (ανά μερίδα, 1/10 της τούρτας)
Στοιχείο | Ποσότητα |
---|---|
Θερμίδες | ~420 kcal |
Υδατάνθρακες | 45g |
Λίπη | 25g |
Πρωτεΐνες | 5g |
Tips
- Για πιο τραγανή βάση, ψήστε τα μπισκότα για 10 λεπτά στους 180°C πριν προσθέσετε το βούτυρο.
- Για πιο ρευστή καραμέλα, προσθέστε 1 κ.σ. μέλι ή σιρόπι γλυκόζης.
- Για πιο έντονη σοκολατένια γεύση, χρησιμοποιήστε σοκολάτα με 70% κακάο.
- Αν σας αρέσει η αλμυρή καραμέλα, προσθέστε λίγο περισσότερο αλάτι στην καραμέλα.
Παραλλαγές της βασικής συνταγής
- Με φιστίκια: Προσθέστε ψιλοκομμένα φιστίκια Αιγίνης ή καραμελωμένα αμύγδαλα πάνω από την καραμέλα.
- Με λευκή σοκολάτα: Αντικαταστήστε την κουβερτούρα με λευκή σοκολάτα για μια πιο γλυκιά εκδοχή.
- Με καφέ: Προσθέστε 1 κ.γ. στιγμιαίο καφέ στην κρέμα σοκολάτας για extra άρωμα και ένταση.
Κοινοποιήστε: