Το «κοκτέιλ» παραγόντων που ωθεί την τιμή του χρυσού σε επίπεδα – ρεκόρ.
Όπως έχει γράψει το Newsbomb.gr, η τιμή του χρυσού έχει «εκτοξευθεί» κατά 7% τις τελευταία εβδομάδα, κάνοντας τους μακροχρόνιους αναλυτές της αγοράς να προσπαθούν να εξηγήσουν ένα από τα πλέον περίεργα «ράλι» του κίτρινου μετάλλου.
Ωστόσο, οι αναλυτές της Wall Street υποστηρίζουν πως «πιάστηκαν» στον ύπνο, όπως γράφει η WSJ. Το πολύτιμο μέταλλο αντιμετωπίζεται παραδοσιακά ως καταφύγιο σε καιρούς αστάθειας και γεωπολιτικού ρίσκου. Αυτήν τη φορά, το «σκαρφάλωμα» της τιμής συμπίπτει με την επενδυτική αισιοδοξία αναφορικά με την αμερικανική οικονομία, η οποία έχει οδηγήσει πιο ριψοκίνδυνα στοιχεία ενεργητικού, όπως οι μετοχές, σε νέα υψηλά. Ακόμη και το Bitcoin ξεπέρασε το προηγούμενο ρεκόρ του, αφού διαπραγματεύεται πάνω από 73.000 δολάρια και έχει αυξηθεί σχεδόν 75% από την 1η Ιανουαρίου.
«Η απότομη άνοδος του χρυσού σε νέα ονομαστικά ύψη μάς εξέπληξε με την έντασή της», σχολίασαν αναλυτές της JP Morgan, την 7η Μαρτίου. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπληρωμής του χρυσού σημείωσαν κέρδη στις επτά προηγούμενες συνεδριάσεις και «έσπασαν» ρεκόρ στις προηγούμενες έξι. Ορισμένοι παράγοντες που «πυροδοτούν» αυτήν την τάση είναι ευκολότερα εξηγήσιμοι από άλλους.
Η τελευταία χρονικά άνοδος ήλθε αφότου η υποχώρηση του δείκτη καταναλωτικού κλίματος και τα στοιχεία για ήπιο πληθωρισμό «τόνωσαν» τις ελπίδες πως η Federal Reserve θα περικόψει τα επιτόκια εφέτος.
Τα χαμηλότερα επιτόκια κάνουν τον χρυσό, ο οποίος δεν παράγει έσοδα, περισσότερο ελκυστικό σε σύγκριση με στοιχεία ενεργητικού όπως οι μετοχές και τα ομόλογα, τα οποία πληρώνουν μερίσματα και τόκους.
Ο μεγαλύτερος «εχθρός» του χρυσού είναι η άνοδος των πραγκατικών αποδόσεων, που είναι τα επιτόκια προσαρμοσμένα στον πληθωρισμό. Ωστόσο, ο χρυσός έχει σημειώσει κέρδη ύψους 20% από το τέλος του 2021. Αυτό συμβαίνει παρ’ ότι στο αντίστοιχο διάστημα, η «μάχη» της Fed για το «κύμα» ανατιμήσεων οδήγησε τις πραγματικές αποδόσεις περίπου στο 1,8% από –1%, προκαλώντας ξεπούλημα των ETFs χρυσού στις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Το κλίμα θα μπορούσε άνετα να αναστραφεί πολύ – πολύ γρήγορα»
Τη 14η Μαρτίου, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, εκτίμησε πως η «Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να μειώσει το κόστος δανεισμού δύο φορές πριν από τη διακοπή των εργασιών του Αυγούστου και επιπλέον δύο φορές πριν από το τέλος του έτους», χωρίς να επηρεασθεί από τις κινήσεις της Federal Reserve.
Πάντως, υπό αυτό το πρίσμα, ο Διευθύνων partner της Goehring & Rozencwajg Associates, Leigh Goehring, σχολίασε πως οι δυτικοί επενδυτές χρειάζεται να αισθανθούν πιο βέβαιοι ότι επίκεινται μειώσεις επιτοκίων πριν περάσουν από τις πωλήσεις στις αγορές χρυσού, ενώ, υποστήριξε πως αυτή η βεβαιότητα μπορεί να έλθει ανά πάσα στιγμή.
«Ποιος ξέρει πότε θα γίνει; Το κλίμα θα μπορούσε άνετα να αντιστραφεί πολύ – πολύ γρήγορα», σημείωσε.
Κοινοποιήστε: