26 September, 2018
Home / Ελλαδα  / Την επόμενη Τετάρτη η απόφαση για την έκδοση του Ρώσου «Mr Bitcoin» στις ΗΠΑ

Την επόμενη Τετάρτη η απόφαση για την έκδοση του Ρώσου «Mr Bitcoin» στις ΗΠΑ

Την επόμενη Τετάρτη η απόφαση για την έκδοση του Ρώσου «Mr Bitcoin» στις ΗΠΑ

Την ερχόμενη Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου, αναμένεται η έκδοση της απόφασης του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου η οποία θα κρίνει εάν πρέπει να εκδοθεί ή όχι στις ΗΠΑ  ο 38χρονος Ρώσος Αλεξάντερ Βινικ που κατηγορείται για «ξέπλυμα» 4 δισ. δολαρίων, μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων (bitcoin).

Πάντως, ο εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την   έκδοση του  Αλεξάντερ Βίνικ στις ΗΠΑ.   Στον  Άρειος Πάγο μετά από αναβολή συζητήθηκε σήμερα η έφεση   κατά της απόφασης του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης με την οποία είχε κριθεί ότι πρέπει να εκδοθεί ο Αλεξάντερ Βινικ  αποκαλούμενος   «Mr Bitcoin».

Παρών ήταν και ο ίδιος ο οποίος ανάπτυξε τους ισχυρισμούς του, όπως επίσης κατέθεσαν ως μάρτυρες υπεράσπισης δύο Ρώσοι και ο πρώην αντιστράτηγος της ΕΛΑΣ, γνωστός από την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μανώλης Σφακιανάκης. Υπενθυμίζεται ότι υπέρ της έκδοσης του Ρώσου υπηκόου   ο οποίος συνελήφθη τον περασμένο Ιούλιο σε ξενοδοχείο της Χαλκιδικής όπου παραθέριζε με την οικογένεια του, βάσει διεθνούς εντάλματος,  είχε ταχθεί  το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης.

          
Οι αμερικανικές διωκτικές Αρχές αποδίδουν στον 38χρονο ότι διαχειριζόταν την πλατφόρμα BTC-e, μέσω της οποίας νομιμοποιήθηκαν κέρδη από παράνομες δραστηριότητες εγκληματικών ομάδων. Ως τέτοιες δραστηριότητες αναφέρονται για παράδειγμα κυβερνοεπιθέσεις από «χάκερς» που ζητούν λύτρα, φοροδιαφυγή μέσω bitcoin κ.ά.
          
Όπως είναι γνωστό, η επίμαχη   πλατφόρμα (BTC-e) θεωρείται από τα πλέον διαδεδομένα ανταλλακτήρια ψηφιακών νομισμάτων. Το   υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ τη συσχετίζει   με τη δράση ύποπτων προσώπων, χάκερ, πρακτόρων, ακόμη και εκβιαστών του κυβερνοχώρου.  
          
Πάντως, ο εκζητούμενος  έχει αρνηθεί οποιαδήποτε σχέση με τα όσα του καταλογίζουν  οι Αμερικανικές αρχές, και υποστηρίζει ότι  θέλουν  να τον δικάσουν για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, συνωμοσία για διάπραξη ξεπλύματος βρώμικου  χρήματος και παράνομες χρηματικές συναλλαγές προερχόμενες από αξιόποινες δραστηριότητες.
          
Ο 38χρόνος μέσω  Ρώσου διερμηνέα, επισήμανε ενώπιον των αρεοπαγιτών:  «Δεν είμαι ιδιοκτήτης της πλατφόρμας που αναφέρεται», και προσέθεσε: «Είμαι τεχνικός εμπειρογνώμονας και ασχολούμαι με την παραγωγή κρυπρονομισμάτων σε επίπεδο συμβουλών. Είμαι σύμβουλος και η πλατφόρμα ήταν ένας πελάτης μου. Δεν θα μπορούσα να είμαι ιδιοκτήτης».
          
Μεταξύ του προέδρου και του εκζητουμένου ακολούθησε ο εξής διάλογος:


Πρόεδρος: Δεν έχετε εμπιστοσύνη στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη των ΗΠΑ;
Βίνικ: Δεν πιστεύω ότι υπάρχει ανεξάρτητη Δικαιοσύνη στις ΗΠΑ για Ρώσο υπήκοο. 
Πρόεδρος: Πώς έφτασαν οι αμερικανοί στα ηλεκτρονικά ίχνη σας; 
Βίνικ: Δεν κρύβομαι ποτέ. Δραστηριοποιούμαι στο διαδίκτυο με τα στοιχεία της ταυτότητάς μου. 
          
Στην συνέχεια ο  εκζητούμενος  αναφέρθηκε  στους λόγους που δεν θέλει να  εκδοθεί στις ΗΠΑ, ενώ αντίθετα έχει συναινέσει   να εκδοθεί στη Ρωσία για μια μικροαπάτη 10.000 ευρώ για την οποία μετά τη σύλληψή του τον ζήτησαν οι Ρωσικές αρχές.
«1. Δεν έχω διαπράξει το αδίκημα.
2. Φοβάμαι ότι στις ΗΠΑ θα έχω άδικη δίκη. Οι συνθήκες στις αμερικανικές φυλακές θα είναι απάνθρωπες και πιθανόν θα υποστώ βασανιστήρια.
3. Από το 1999 μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ έχει υπάρξει συμφωνία δικαστικής αρωγής άρα σε κάθε περίπτωση μπορώ να δικαστώ στη Ρωσία 
4. Έχω δυο μικρά παιδιά, 3 και 6 ετών . Η σύζυγός μου εξαιτίας της κράτησή μου παρουσίασε καρκίνο στον εγκέφαλο και αυτό είναι αποδεδειγμένο. Πλέων υπάρχει κίνδυνος τα παιδιά μου να μείνουν ορφανά, ενώ η μητέρα τους νοσηλεύεται.

Και έκλεισε λέγοντας: «Σήμερα κρίνεται το μέλλον της οικογένειάς μου». 
          
Οι δικηγόροι του Αλέξανδρος Λυκουρέζος, Νικόλαος Πατεράκης και Αλέξανδρος Σπυριάδης, είπαν πως δεν πρέπει να εκδοθεί στις ΗΠΑ, ενώ τόνισαν ότι δεν έχει τελεστεί η πράξη που του αποδίδεται από τον Αλεξάντερ Βινικ. Ακόμη, ζήτησαν να δικαστεί από την Ελληνική Δικαιοσύνη.
          
Από την πλευρά του ο Μανώλης Σφακιανάκης   εξήγησε την λειτουργία του bitcoin λέγοντας πως είναι ένας αλγάριθμος επιβράβευσης που ακόμα δεν θεωρείται νόμισμα. Διαχώρισε δε τις πλατφόρμες σε  ανταλλακτήρια στα οποία ανταλλάσσονται κρυπτονομίσματα και δεν μπορεί να γίνει ξέπλυμα” και σε «εμπορική στην οποία μπορεί να γίνει.
          
Ακόμη, ανέφερε ο κ. Σφακιανάκης  ότι το  bit coin κατασκευάστηκε   από έναν ιάπωνα το 2008 (αγνώστων στοιχείων) και η αρχική αξία του ήταν 0,001 του δολαρίου. Η πρώτη εμπορική συναλλαγή ήταν η αγορά μιας πίστας αντί 10.000 bit coin. Σήμερα η αξία του είναι στα 12.500 δολάρια το ένα. Σε 20 μέρες η Ε.Ε. θα δημοσιοποιήσει το πλαίσιο στο οποίο το bit coin θα είναι νόμισμα. Οι κάτοχοί του θα ονομαστικοποιηθούν και θα φορολογούνται.   
          
Πάντως,   τον τελικό λόγο  για την έκδοση    ή όχι του Αλεξαντερ Βινικ έχει ο  υπουργός Δικαιοσύνης   Σταύρος Κοντονής σε περίπτωση κατά την οποία οι αρεοπαγίτες ταχθούν  υπέρ της έκδοσής του.
          
 Όπως είναι γνωστό το  Bitcoin είναι ένα ψηφιακό νόμισμα. Δεν υπάρχει επισήμως σε καμία φυσική μορφή, κερμάτων ή χαρτονομισμάτων. Δεν παράγεται από καμία συγκεκριμένη χώρα. Δεν ελέγχεται από καμία συγκεκριμένη Τράπεζα ή κυβέρνηση. Η παραγωγή του, η αποθήκευσή του, η διακίνησή του, και όλες οι συναλλαγές με αυτό γίνονται αποκλειστικά σε ηλεκτρονική μορφή.

Πρώτο Θέμα.

Την επόμενη Τετάρτη η απόφαση για την έκδοση του Ρώσου «Mr Bitcoin» στις ΗΠΑ