
Στο επίκεντρο των πολιτικών εξελίξεων η τραγωδία των Τεμπών – Μετά την κινητοποίηση έρχεται εβδομάδα κοινοβουλευτικών «μαχών»
Σε όλη τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων όπου κυριαρχεί στην επικαιρότητα το θέμα της τραγωδίας των Τεμπών, εξελισσόταν παράλληλα μια έντονη διαφωνία κυρίως ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Τα δύο κόμματα συμφωνούν ότι απαιτείται να κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, ωστόσο διαφωνούσαν εξ’ αρχής στον κατάλληλο χρόνο της κατάθεσης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι η πρόταση δυσπιστίας θα έπρεπε να κατατεθεί αμέσως μετά το προηγούμενο συλλαλητήριο και έκτοτε τονίζει σε κάθε ευκαιρία την ανάγκη «άμεσης» κατάθεσης.
Ωστόσο το ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι θα πρέπει να περιμένουν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου όταν και θα κατατεθούν τα πορίσματα του ΕΜΠ και του ΕΟΔΑΣΑΑΜ για το δυστύχημα, προκειμένου τα κρίσιμα συμπεράσματά τους να ενσωματωθούν στην κοινοβουλευτική συζήτηση. Σημειώνεται ότι κατά το Σύνταγμα απαιτούνται οι υπογραφές 50 βουλευτών για την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας, αριθμό τον οποίο δεν έχει κανένα από τα αντιπολιτευτικά κόμματα και συνεπώς απαιτείται μια ελάχιστη συναίνεση ανάμεσά τους.
Τις τελευταίες ημέρες, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε όλους τους τόνους επανέρχονται και αυξάνουν την πίεση για την άμεση κατάθεση της πρότασης μομφής. Σε χθεσινή του ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει «επαναδιατυπώνει ότι τα προοδευτικά κόμματα οφείλουν να καταθέσουν άμεσα πρόταση δυσπιστίας απέναντι στην κυβέρνηση. Είναι αναγκαίο να υπάρξει επιτέλους εναρμόνιση της Βουλής με την κοινωνία». Παράλληλα πηγές της Κουμουνδούρου επέμεναν ότι η 28η Φεβρουαρίου, ημέρα της δεύτερης επετείου από το τραγικό δυστύχημα και ταυτόχρονα με το μεγάλο συλλαλητήριο που προγραμματίζεται, θα ήταν η καλύτερη στιγμή να κατατεθεί η πρόταση δυσπιστίας, ώστε να αποτυπωθεί η συμπόρευση κοινωνίας και αντιπολίτευσης.
Σε σχέση με αυτή τη σκέψη, στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη σχολιάζουν ότι «η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ δεν αλλάζει. Η πρόταση μομφής θα πρέπει να κατατεθεί μόλις γνωστοποιηθούν τα επίμαχα πορίσματα. Εφόσον αυτό γίνει την Πέμπτη, δεν θεωρούμε πρόσφορη μέρα κατάθεσης της πρότασης μομφής την Παρασκευή. Την Παρασκευή η διαμαρτυρία των πολιτών σε εκατοντάδες πόλεις ανά την επικράτεια πρέπει να ακουστεί ηχηρά και ατόφια, και τίποτα να μην την επισκιάσει. Ούτε βεβαίως είναι πολιτικά πρόσφορο η τριήμερη συζήτηση, κατά την οποία στόχος είναι να εκτεθούν οι ευθύνες της κυβέρνησης και να δεχτεί πολιτικό σφυροκόπημα, να θαφτεί μέσα στο τριήμερο της αποκριάς».
Οι ίδιες πηγές του ΠΑΣΟΚ τονίζουν ότι η πρόταση δυσπιστίας θα πρέπει να κατατεθεί αμέσως μετά την έγκριση από την ολομέλεια του αιτήματος για σχηματισμό προανακριτικής επιτροπής για την εμπλοκή του Χρήστου Τριαντόπουλου στο σκέλος του «μπαζώματος», η οποία είναι προγραμματισμένη για την Τρίτη 4 Μαρτίου. Ο κοινοβουλευτικός προγραμματισμός προβλέπει την επόμενη ημέρα να πραγματοποιηθεί η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για την υπόθεση των Τεμπών, την οποία έχουν αιτηθεί πολλά κόμματα μεταξύ των οποίων και ο ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, εκτιμάται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα δεχόταν να κατατεθεί η πρόταση μομφής και ουσιαστικά η προ ημερησίας να μετατραπεί σε τριήμερη συζήτηση που θα κορυφωθεί με την ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας. «Η θεσμική σοβαρότητα είναι μείζονος σημασία, ας μην δίνονται λοιπόν διέξοδοι διαφυγής στη ΝΔ. Το ΠΑΣΟΚ σε κάθε περίπτωση κρίνει σκόπιμο αν την Πέμπτη γνωστοποιηθούν τα πορίσματα, η πρόταση μομφής να γίνει αφού η ολομέλεια θα ψηφίσει την προανακριτική επιτροπή για τον Τριαντόπουλο, δηλαδή μετά την Τρίτη 4 Μαρτίου», καταλήγουν οι πηγές του ΠΑΣΟΚ.
Συνάγεται λοιπόν ότι έως την ερχόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη, η πρόταση δυσπιστίας θα κατατεθεί με τις υπογραφές των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και ενδεχομένως και της Νέας Αριστεράς. Ερώτημα παραμένει το κατά πόσον την πρόταση θα τη συνυπογράψουν και βουλευτές άλλων κομμάτων όπως η Πλεύση Ελευθερίας, ή κάποιοι εκ των ανεξάρτητων βουλευτών.
Κοινοποιήστε: