30.8 C
Αθήνα
6 Αυγούστου 2021
Kliktv.gr
Lifestyle

«Τα μοναστήρια της Ευρώπης»: Κάθε μέρα στην ΕΡΤ2 έως τη Μεγάλη Παρασκευή

Τα επεισόδια της νέας εξαιρετικής σειράς ντοκιμαντέρ «Τα μοναστήρια της Ευρώπης» (Monastères d’Europe), παραγωγής Γαλλίας 2018, παρακολουθούν – σε Α΄ τηλεοπτική μετάδοση – οι τηλεθεατές στην ΕΡΤ2, από χθες, Μεγάλη Δευτέρα.


Η σειρά θα προβάλλεται έως τη Μεγάλη Πέμπτη 29 Απριλίου στις 16:00, ενώ τη Μεγάλη Παρασκευή 30 Απριλίου θα μεταδοθεί στις 14:00.
Η Ευρώπη, από τον Ατλαντικό Ωκεανό έως τα Ουράλια Όρη, είναι διαποτισμένη από την Ιστορία και τον Χριστιανισμό.
Από την Ιρλανδία μέχρι τη Ρωσία, μοναστικές κοινότητες μάς προσκαλούν στα άδυτα του δικού τους κόσμου, για να τους γνωρίσουμε και να ανακαλύψουμε τους πολύτιμους θησαυρούς τους.
Μια σειρά ντοκιμαντέρ που αφηγείται την πορεία του πνευματικού κόσμου στην Ευρώπη.
Σήμερα, Μεγάλη Τρίτη 27 Απριλίου 2021, στις 16:00

Επεισόδιο 2ο: «Μονές ασυνήθιστες»
(Insolites)
Μοναστήρια εκτός χρόνου αλλά και μοναστήρια σύγχρονα.
Στη Βαυαρία, το Αββαείο των Βενεδικτίνων του Ετάλ, με το ζυθοποιείο, τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις και το οικοτροφείο, ενισχύει την οικονομική και πολιτιστική ζωή της περιοχής.
Στη Βάρτζια της Γεωργίας, σ’ ένα μοναστήρι τρωγλοδυτών, θα συναντήσουμε τους πέντε μοναχούς του.
Στην Ιρλανδία, στην Γκλενκέρν, το μοναστήρι των Κιστερκιανών της Αγίας Μαρίας, εκεί όπου συνυπάρχει αρμονικά αυστηρότητα και μοντερνισμός…
Και τέλος στη Μεγάλη Λαύρα της Ρωσίας, το μεγαλύτερο μοναστήρι της Ευρώπης με τους 340 μοναχούς του.
Μεγάλη Τετάρτη 28 Απριλίου 2021, στις 16:00

Επεισόδιο 3ο: «Τόποι προσκυνήματος»
(Des Pèlerinages)
Μονή της Αγίας Νίνα στη Γεωργία. Οι μοναχές ανοικοδόμησαν αυτό το μοναστήρι που είχε καταστραφεί από τους κομμουνιστές. Η πηγή που ανακάλυψε η Αγία Νίνα τον 4ο αιώνα προσελκύει εκ νέου προσκυνητές.
Στο Σαντιάγο της Κομποστέλα γίνεται το μεγαλύτερο προσκύνημα στην Ευρώπη. Νέοι απ’ όλες τις χώρες, κάποιοι εκ των οποίων έρχονται από το Άλτενμπουργκ της Αυστρίας, συναντιούνται στη διάσημη τελετή του «μποταφουμέιρο», του «βασιλικού θυμιατηριού», όπως το αποκαλούσε ο Βίκτορ Ουγκό.
Και το Άλτενμπουργκ της Αυστρίας δέχεται πολλούς προσκυνητές. Αυτό το μοναστήρι Βενεδικτίνων είναι γνωστό για την απαράμιλλη Βιβλιοθήκη του και την «κρύπτη του θανάτου».
Τέλος, η Γιάσνα Γκόρα στην Πολωνία. Το μοναστήρι των μοναχών της μονής Αγίου Παύλου είναι το μεγάλο ιερό της Πολωνίας. Κάθε χρόνο καταφτάνουν 4.000.000 προσκυνητές για να προσευχηθούν μπροστά από τη σημαδεμένη εικόνα. Όπως αρμόζει σε μια βασίλισσα, μια ορχήστρα πνευστών παίζει τέσσερις φορές τη μέρα σύντομα μουσικά κομμάτια όταν αποκαλύπτεται κι όταν καλύπτεται η θαυματουργή εικόνα.
Μεγάλη Πέμπτη 29 Απριλίου 2021, στις 16:00

Επεισόδιο 4ο: «Στην άκρη του κόσμου»
(Du Bout du Monde)
Οι μοναχοί και οι μοναχές έχουν προσπαθήσει πολλές φορές να απομονωθούν μέχρι να φτάσουν στην «άκρη του κόσμου».
Το Μοναστήρι του Αγίου Γρηγορίου του Τατέβ, στην Αρμενία, κρύβεται στην κορυφή ενός απρόσιτου όρους. Του δίνει ζωή ένας μόνο μοναχός!
Το Μοναστήρι του Σεν Γκιγιόμ-λε-Ντεζέρ είναι αρχιτεκτονικό στολίδι της ρωμαϊκής τέχνης στη Γαλλία. Οι μοναχές του τάγματος των Καρμελιτών έχουν αναλάβει την πνευματική ζωή αυτού του τόπου.
Το Αββαείο του Όρους Μελερέι στο Λίσμορ, στην Ιρλανδία, «χάνεται» μέσα στα καταπράσινα λιβάδια. Αυτό το τεράστιο οικοδόμημα, στο οποίο διαμένει μία μικρή κοινότητα Κιστερκιανών μοναχών, αποτελεί πολύ σημαντικό πνευματικό σύμβολο για την περιοχή. Τέλος, στη λίμνη Βαλντάι, σ’ ένα μικρό νησί, βρίσκεται το εκπληκτικό Μοναστήρι της Παναγίας του Ιβέρσκι.
Μεγάλη Παρασκευή 30 Απριλίου 2021, στις 14:00

Επεισόδιο 5ο (τελευταίο): «Τόποι μνήμης»
(Des Souvenirs)
Το Μοναστήρι του Όρους της Αγίας Οντίλ στη Γαλλία, αποκαλύπτει καλλιτεχνικούς θησαυρούς, όπως το εκπληκτικό ψηφιδωτό των καλλιτεχνών Ζαντί και Μπορντέ, το οποίο εξυμνεί τη Νίκη των Συμμάχων κατά του ναζισμού.
Το Αββαείο Γκοτβάικ των Βενεδικτίνων μοναχών στην Αυστρία, είναι γνωστό για τη Βιβλιοθήκη του, τις 32.000 γκραβούρες του -κυρίως του Άλμπρεχτ Ντίρερ και του Μιχαήλ Άγγελου- αλλά και για τα συγκινητικά αγαλματίδια της «Παναγίας Εγκυμονούσας».
Το Μοναστήρι του Νιεποκαλάνοφ στο χωριό Τερέσιν στην Πολωνία, είναι μία μονή Φραγκισκανών μοναχών, την οποία ίδρυσε ο οραματιστής μοναχός Μαξιμιλιανός Κόλμπε. Ο Μαξιμιλιανός δημιούργησε, επίσης, τον πρώτο ραδιοφωνικό σταθμό στη χώρα, αλλά και έναν πυροσβεστικό σταθμό με πυροσβέστες μοναχούς, ο οποίος εξακολουθεί να είναι σήμερα ένας από τους καλύτερους στην Πολωνία.
Το Μοναστήρι του Ορβάλ στο Βέλγιο, το οποίο είχε καταστραφεί ολοσχερώς κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης, ανοικοδομήθηκε το 1928. Αυτό το επιβλητικό κτίσμα φιλοξενεί μία κοινότητα Κιστερκιανών μοναχών, η οποία εκμεταλλεύεται τα δάση, καθώς και ένα ζυθοποιείο που παρασκευάζει μπίρα των Τραπιστών μοναχών. Τα έσοδα προορίζονται για φιλανθρωπικούς σκοπούς στην περιοχή.

Το Διαβάσαμε «Τα μοναστήρια της Ευρώπης»: Κάθε μέρα στην ΕΡΤ2 έως τη Μεγάλη Παρασκευή

Related posts

Τζόκερ: Στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης παίχτηκε το υπερτυχερό δελτίο που κερδίζει 3,3 εκατ. ευρώ

rularulina_xo0ks4zq

Η ξεχωριστή ανάρτηση του Σάκη Κατσούλη: «Με αγάπη, ο γιόκας σου» (photo)

rularulina_xo0ks4zq

Στη ΜΕΘ του ΚΑΤ δύο εθελοντές πυροσβέστες (video)

rularulina_xo0ks4zq