Δε θα μιλήσουμε για το φαγητό αλλά για όλους εκείνους τους κανόνες συμπεριφοράς που πρέπει να ακολουθήσεις σε ένα καλό εστιατόριο για να μη σε πουν βλάχα-βλαχάρα και αμόρφωτη.
Ο κανόνας της πετσέτας
Γίνεται ένα μικρό κομμάτι ύφασμα να προκαλεί σύγχυση; Ναι, γίνεται. Είτε το πιστεύεις είτε όχι, υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες για το πώς χρησιμοποιείς την πετσέτα σε ένα καλό εστιατόριο. Αρχικά, μόλις καθίσεις στο τραπέζι, ξεδιπλώνεις την πετσέτα και την απλώνεις στα πόδια σου, με την τσάκισή της προς το μέρος σου. Την χρησιμοποιείς πάντοτε φέρνοντάς την προς τα χείλη σου και όχι σκύβοντας προς αυτήν. Αν χρειαστεί να σηκωθείς για λίγο από το τραπέζι αφήνεις την πετσέτα στην καρέκλα, κάτι που σημαίνει πως θα επιστρέψεις άμεσα. Όταν, τέλος, ολοκληρώσεις το γεύμα σου, την αφήνεις στην αριστερή πλευρά του τραπεζιού, δίπλα στο πιάτο. Σε καμιά περίπτωση μην την χρησιμοποιήσεις για να φτύσεις φαγητό ή να φυσήξεις τη μύτη σου.
Μην αγνοείς το dress code
Κανείς δεν κρίνεται από την γκαρνταρόμπα του, ωστόσο κάποιες βασικές οδηγίες θα πρέπει να ακολουθούνται. Οι πιο συνηθισμένοι κανόνες σε αυτό το κομμάτι δεν περιλαμβάνουν καπέλα jockey, αθλητικά παπούτσια και t shirt. Επιβάλλεται το σακάκι ή τουλάχιστον το πουκάμισο.
Μην κάνεις κράτηση αν δεν είσαι σίγουρος
Στις μέρες μας, όπου κάποιος μπορεί να κάνει online κράτηση, τα εστιατόρια έχουν δει αύξηση στο κομμάτι αυτό. Το γεγονός όμως πως έκανες κάτι τέτοιο δεν «σβήνει» την αγένεια να μην εμφανιστείς στον χώρο γιατί τελικά το μετάνιωσες, χωρίς να ειδοποιήσεις. Μια παρόμοια συμπεριφορά είναι και το να αργήσεις, καθώς όχι μόνο κινδυνεύεις να χάσεις το τραπέζι σου αλλά κατά κάποιο τρόπο επηρεάζεις και όλη τη λειτουργία του εστιατορίου για τη συγκεκριμένη ημέρα.
Μην προσποιείσαι πως γνωρίζεις τα πάντα για το κρασί
Κάτι τέτοιους τύπους τους εντοπίζουν από μακριά τα μέλη του προσωπικού. Ο sommelier είναι ο μόνος που γνωρίζει πραγματικά οπότε μην προσπαθήσεις να κάνεις τον έξυπνο, πιστεύοντας πως γνωρίζεις περισσότερα από αυτά που ήδη ξέρεις για το κρασί. Άνοιξε τη λίστα κρασιών, βρες αυτό που ταιριάζει στο budget σου και απλά ζήτα και τη γνώμη του sommelier (πχ αν πηγαίνει με το φαγητό σου).
Πράγματα στο τραπέζι
Κάνε μια χάρη σε όλους τους υπόλοιπους που θα καθίσουν στο τραπέζι σου: Μην αφήνεις προσωπικά αντικείμενα πάνω του. Ακόμη και το κινητό σου τηλέφωνο δεν έχει θέση εκεί.
Οφείλεις να είσαι ευγενικός
Ασφαλώς αυτό αφορά τη συμπεριφορά σου προς το προσωπικό του εστιατορίου. Άλλωστε σε ένα καλό εστιατόριο συναντάς συνήθως την αφρόκρεμα του προσωπικού σε αυτού του είδους τις επιχειρήσεις. Σε καμιά περίπτωση μην τους αντιμετωπίζεις σαν «εισβολή» στο τραπέζι σου καθώς είναι εκεί για κάποιο συγκεκριμένο λόγο. Μπορείς να τους απευθύνεις όποια ερώτηση θέλεις αλλά οφείλεις να τους ακούς κιόλας όταν σου απαντούν. Τέλος, δεν χρειάζεται να τους φωνάζεις, αρκεί ένα νόημα του χεριού σου για να σε καταλάβουν.
Μη μεθύσεις
Σχεδόν όλα τα καλά εστιατόρια διαθέτουν μια αξιόλογη λίστα κρασιών ή ένα πολύ αξιοπρεπές bar. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως πρέπει να το παρακάνεις. 2 ποτά είναι αρκετά για να συνοδεύσεις το φαγητό σου.
Τώρα ξέρεις. Μας ευχαριστείς αργότερα.
Κοινοποιήστε: