
Ο άγνωστος… «Ζ» της εξίσωσης της Κεντροαριστεράς
Οι δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας συνεχίζουν να λειτουργούν πιεστικά προς τα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης. ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν τα ποσοστά τους είτε να κατρακυλούν, είτε στην καλύτερη να μένουν σταθερά χαμηλά, την ίδια ώρα που κόμματα «ευκαιρίας» όπως η Πλεύση Ελευθερίας και η Ελληνική Λύση, δείχνουν να καρπώνονται όλη την απογοήτευση των ψηφοφόρων.
Σε ό,τι αφορά την κεντροαριστερά όμως, η περίπτωση της Πλεύσης Ελευθερίας δείχνει να προβληματίζει τα κομματικά επιτελεία, και ιδιαίτερα αυτό το ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το πολιτικό παρελθόν της προέδρου της Πλεύσης, Ζωής Κωνσταντοπούλου, τη φέρνει αυτομάτως κοντά στους ψηφοφόρους του κόμματος ακόμη κι αν έχει δείξει τάσεις απομάκρυνσης από τον παραδοσιακό χώρο της λεγόμενης ανανεωτικής αριστεράς.
Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν, μετά την ολοκλήρωση της «διαβολοβδομάδας» στη Βουλή που σε τέσσερις ημέρες στριμωχτήκαν η ψήφιση σύστασης προανακριτικής επιτροπής, «μισή» προ ημερησίας διάταξης συζήτηση και μια πρόταση δυσπιστίας, ακολουθεί μια στρατηγική προώθησης της θέλησης του κόμματος να προχωρήσει σε συνεργασίες με τον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς, χωρίς όμως να δείχνει ιδιαίτερη θέρμη για την περίπτωση της κ. Κωνσταντοπούλου.
Συνεπώς, με δεδομένη την καχυποψία που υπάρχει για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, το «άνοιγμα» του ΣΥΡΙΖΑ περιορίζεται στο ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Αριστερά. Και αφού το ΠΑΣΟΚ λέει σθεναρά «όχι» σε ένα ενδεχόμενο κυβερνητικής ή εκλογικής συνεργασίας, το μόνο κόμμα που μένει από τα τέσσερα που συνυπέγραψαν την πρόταση δυσπιστίας, είναι η ΝεΑρ με την οποία οι πληροφορίες λένε πως το «φλερτ» έχει αναθερμανθεί μετά την «περιπέτεια» της πρότασης δυσπιστίας.
«Η κυρία Κωνσταντοπούλου δεν τοποθετείται για τα θέματα προγραμματικών συζητήσεων, και σήμερα που είχε μια δημόσια τοποθέτηση. Δεν τοποθετείται για τα θέματα κυβερνητικής διεξόδου, και έχει αφήσει και ένα ανοιχτό ερώτημα από την προεκλογική της τοποθέτηση, τη σέβομαι, αλλά είναι δική της υπόθεση, ότι δεν είναι ούτε αριστερά ούτε δεξιά», τόνισε ο Σωκράτης Φάμελλος σε συνέντευξή του χθες στο Action24.
Αντίστοιχη ήταν η στάση που είχε κρατήσει για το θέμα και ο Παύλος Πολάκης, λέγοντας πως το κάλεσμα θα πρέπει να απευθυνθεί και στη Ζωή Κωνσταντοπούλου, κρατώντας όμως και σημαντικές αποστάσεις.
«Στη Μάντρα είπε ότι “τους πνίξατε”, στο Μάτι ότι “τους κάψατε”, στη Μακεδονία ότι “προδώσατε”. Δεν έχω ακούσει από το στόμα της κυβερνητική πρόταση», δήλωσε στο Open ο Παύλος Πολάκης, επί της ουσίας αφήνοντας την Πλεύση Ελευθερίας εκτός συζήτησης.
Πάντως, στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει μεν προβληματισμός για την απότομη και μεγάλη άνοδο της Πλεύσης Ελευθερίας, όμως από την άλλη πλευρά, αρκετοί αναλυτές εκφράζουν σε δημόσιες παρεμβάσεις την πεποίθηση ότι η άνοδος αυτή οφείλεται στη μονοθεματική τακτική που έχει ακολουθήσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου το τελευταίο διάστημα και εκτιμάται ότι η τάση ανόδου του κόμματός της θα σταθεροποιηθεί ή και θα συρρικνωθεί όταν το θέμα των Τεμπών πάψει να μονοπωλεί την επικαιρότητα. Φυσικά, κανείς δε γνωρίζει αν στο μεγάλο διάστημα που διαρκεί η συζήτηση για τα Τέμπη, η Πλεύση Ελευθερίας έχει καταφέρει να κερδίσει τη συνολική εμπιστοσύνη ενός μέρους των ψηφοφόρων γεγονός που θα μπορούσε να σημάνει την παγίωσή της σε υψηλά ποσοστά.
Κοινοποιήστε: