
Συρία: Πάνω από 1.000 άνθρωποι, ανάμεσά τους εκατοντάδες Αλεβίτες, έχουν σκοτωθεί στη Συρία καθώς οι επιθέσεις εκδίκησης κλιμακώνονται μετά την ανατροπή του Μπασάρ αλ Άσαντ.
Με την αποχώρηση του Μπασάρ αλ Άσαντ, η τύχη της κοινότητας των Αλεβιτών της Συρίας παραμένει επισφαλής. Έχοντας ενισχυθεί από το προηγούμενο καθεστώς, πολλοί Αλεβίτες αντιμετωπίζουν τώρα αντίποινα από φατρίες ανταρτών και εκτοπισμένους σουνιτικούς πληθυσμούς που υπέφεραν υπό την κυριαρχία του Άσαντ.
Οι επιθέσεις εκδίκησης έχουν ήδη σκοτώσει περισσότερους από 1.000 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων Αλεβιτών, καθώς η δυναμική της εξουσίας στη Συρία αλλάζει βίαια. Η βία που βιώνει η χώρα είναι από τις πιο θανατηφόρες από τότε που ξεκίνησε η σύγκρουση στη Συρία πριν από 14 χρόνια.
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR) που εδρεύει στη Βρετανία, 745 άμαχοι -οι περισσότεροι εκ των οποίων πυροβολήθηκαν από κοντινή απόσταση- ήταν μεταξύ των νεκρών. Άλλοι 125 κυβερνητικοί υπάλληλοι ασφαλείας και 148 μαχητές οι οποίοι συνδέονται με ένοπλες ομάδες που συνδέονται με τον Άσαντ σκοτώθηκαν επίσης. Οι μάχες έχουν αφήσει μεγάλα τμήματα της Λαττάκειας χωρίς ρεύμα και πόσιμο νερό.
Το SOHR ανέφερε ότι οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας εκτέλεσαν τουλάχιστον 162 Αλεβίτες σε «εκτελέσεις πεδίου» στην επαρχία Λαττάκεια, προπύργιο του Άσαντ, ο οποίος ανήκει στην θρησκευτική κοινότητα. Το συριακό υπουργείο Εσωτερικών αναγνώρισε «μεμονωμένες παραβιάσεις» και δεσμεύτηκε να λάβει μέτρα.
Οι συγκρούσεις, που ξέσπασαν την Πέμπτη, αποτελούν σημαντική πρόκληση για τους νέους ηγέτες της Συρίας, οι οποίοι ανέλαβαν την εξουσία πριν από τρεις μήνες μετά την απομάκρυνση του Άσαντ. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι απαντούσε στις επιθέσεις από υπολείμματα των δυνάμεων του Άσαντ και υποβάθμισε τις δολοφονίες ως μεμονωμένα περιστατικά.
Συρία: Ποιοι είναι οι Αλεβίτες;
Οι Αλεβίτες είναι μια θρησκευτική μειονότητα στη Συρία, αποτελώντας περίπου το 12% του πληθυσμού και αποτελούν μια σημαντική μειονότητα στην Τουρκία και στον βόρειο Λίβανο. Προερχόμενοι από το σιιτικό Ισλάμ, έχουν ξεχωριστές πεποιθήσεις και τελετουργίες. Ιστορικά, οι Αλεβίτες ήταν συγκεντρωμένοι στις παράκτιες περιοχές της Συρίας, ιδιαίτερα στις επαρχίες Λαττάκεια και Ταρτούς.
Υπάρχει, επίσης, ένας αξιόλογος πληθυσμός τους, που ζει στο χωριό Γκαχάρ στα κατεχόμενα από τους Ισραηλινούς Υψώματα του Γκολάν. Συχνά συγχέονται με τους Αλεβίτες της Τουρκίας, ένα άλλο Σιιτικό δόγμα. Οι Αλεβίτες αποτελούν την κυρίαρχη θρησκευτική ομάδα στις παράκτιες περιοχές της Συρίας, οι οποίες κατοικούνται επίσης και από Σουνίτες, Χριστιανούς και Ισμαηλίτες.
Η οικογένεια Άσαντ, η οποία κυβέρνησε τη Συρία για περισσότερες από πέντε δεκαετίες μέχρι τον Δεκέμβριο του 2024, ανήκει στην αίρεση των Αλεβιτών. Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής τους, οι Αλεβίτες κατείχαν σημαντικές θέσεις στον στρατό και την κυβέρνηση, οδηγώντας σε αντιλήψεις περί προνομιακής μεταχείρισης.
Γιατί τους σκοτώνουν;
Μετά την εκδίωξη του Άσαντ, ένοπλες σουνιτικές φατρίες, σύμφωνα με πληροφορίες πιστές στη νέα κυβέρνηση, εξαπέλυσαν δολοφονίες εκδίκησης εναντίον των Αλεβιτών, βαθύνοντας περαιτέρω το σεχταριστικό χάσμα στη Συρία. Αυτή η κλιμάκωση απειλεί την εξουσία της «Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ», της σκληροπυρηνικής σουνιτικής φατρίας που έπαιξε κεντρικό ρόλο στην απομάκρυνση του Άσαντ από την εξουσία.
Για δεκαετίες, οι Αλεβίτες αποτελούσαν τη ραχοκοκαλιά της βάσης υποστήριξης του Άσαντ. Τώρα, αντιμετωπίζουν θανάσιμα αντίποινα. Αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν τρομακτικές σκηνές σε χωριά Αλεβιτών, όπου ένοπλοι εκτελούσαν πολίτες, οι περισσότεροι εκ των οποίων άνδρες, είτε στους δρόμους είτε στα κατώφλια των σπιτιών τους. Κατοικίες λεηλατήθηκαν και πυρπολήθηκαν, αναγκάζοντας χιλιάδες να καταφύγουν στα κοντινά βουνά.
Η Μπανίγιας, μια από τις πόλεις που έχουν πληγεί περισσότερο, έχει γίνει μάρτυρας μερικών από τις πιο βάναυσες επιθέσεις. Οι κάτοικοι ανέφεραν ότι είδαν πτώματα σκορπισμένα στους δρόμους και παρατημένα σε στέγες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένοπλοι εμπόδισαν τους ντόπιους να συλλέξουν τα πτώματα των γειτόνων τους για ώρες.
Ο Aλί Σεχά ένας 57χρονος κάτοικος που διέφυγε με την οικογένειά του, περιέγραψε μια σφαγή στη γειτονιά του, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 20 Αλεβίτες. Άλλοι εκτελέστηκαν στα καταστήματά τους, άλλοι μέσα στα σπίτια τους.
«Ήταν πολύ πολύ άσχημα. Τα πτώματα κείτονταν στους δρόμους», είπε ο Σεχά μέσω τηλεφώνου από μια κοντινή πόλη. Οι ένοπλοι πυροβολούσαν εναντίον τυχαίων ανθρώπων, ζητώντας ταυτότητες για να ελέγξουν την αίρεση των ανθρώπων πριν τους σκοτώσουν, είπε.
Διεθνείς Αντιδράσεις
Η Γαλλία έχει εκφράσει «βαθιά ανησυχία» για τη συνεχιζόμενη βία, καταδικάζοντας σθεναρά τις φρικαλεότητες που διαπράττονται για θρησκευτικούς λόγους. Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών προέτρεψε την προσωρινή κυβέρνηση της Συρίας να διασφαλίσει ανεξάρτητες έρευνες για τις μαζικές δολοφονίες.
Κοινοποιήστε: