
Με επίκεντρο την οικονομία, τις επενδύσεις και τη νέα γεωπολιτική πραγματικότητα στην Ευρώπη, μεταβαίνει σήμερα στο Βερολίνο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την πρώτη του συνάντηση με τον νέο καγκελάριο της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς. Η επίσκεψη αποκτά επιπλέον βαρύτητα, καθώς ο Έλληνας πρωθυπουργός θα τιμηθεί σε ειδική εκδήλωση για τη συμβολή του στην ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας.
Πρώτη συνάντηση Μητσοτάκη – Μερτς μετά την εκλογή του νέου καγκελάριου
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει το μεσημέρι κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Γερμανό καγκελάριο, στην πρώτη επαφή του Έλληνα πρωθυπουργού με ευρωπαίο ηγέτη στην καγκελαρία του Βερολίνου, μετά την εκλογή του Μερτς από την Bundestag.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι στην ατζέντα της συνάντησης δεσπόζουν οι ευρωπαϊκές οικονομικές προκλήσεις, οι επενδυτικές ευκαιρίες, η ενίσχυση του διμερούς εμπορίου, οι διεθνείς εξελίξεις και η διαχείριση του μεταναστευτικού.
Οικονομία στο προσκήνιο και βράβευση για τις μεταρρυθμίσεις
Απόψε, ο κ. Μητσοτάκης θα είναι επίτιμος ομιλητής στο ετήσιο συνέδριο του Economic Council Germany, όπου θα του απονεμηθεί τιμητικό βραβείο για τις μεταρρυθμίσεις που προώθησε η κυβέρνησή του και για τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, έξι χρόνια μετά την έξοδο από τη δεκαετή κρίση.
Σημαντικές συμφωνίες με την Ιταλία – Επενδύσεις στους ελληνικούς σιδηρόδρομους και διασύνδεση ενέργειας
Η επίσκεψη στο Βερολίνο έρχεται σε συνέχεια της παρουσίας του πρωθυπουργού στην Ιταλία, όπου συμπροήδρευσε στο 2ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας. Καρπός της συνεργασίας αυτής ήταν η συμφωνία για ιταλική επένδυση ύψους 360 εκατομμυρίων ευρώ στους ελληνικούς σιδηρόδρομους, με την αγορά 23 νέων επιβατικών συρμών και τη δημιουργία σύγχρονων αμαξοστασίων.
Το μνημόνιο συνεργασίας συνοδεύεται από ενέργειες του ελληνικού κράτους για την αναβάθμιση των υποδομών και την ενίσχυση της ασφάλειας στις μεταφορές, όπως:
- η αποκατάσταση της γραμμής στη Θεσσαλία,
- η υπογειοποίηση της γραμμής στα Σεπόλια,
- η συνεχιζόμενη εγκατάσταση του συστήματος ETCS,
- η ανάπτυξη Ενιαίου Κέντρου Εποπτείας,
- και η ενίσχυση της πρόληψης δολιοφθορών στο σιδηροδρομικό δίκτυο.
Η νέα σύμβαση του Υπουργείου Υποδομών με την Hellenic Train, θυγατρική του ιταλικού ομίλου Ferrovie dello Stato, θα περιλαμβάνει ρήτρες για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων.
Ενεργειακή στρατηγική Ελλάδας – Ιταλίας με νέα υποθαλάσσια διασύνδεση
Ιδιαίτερη σημασία έχει η συμφωνία για την ενίσχυση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Ιταλίας. Το έργο αφορά τη δημιουργία νέας υποθαλάσσιας γραμμής μήκους 300 χλμ. (εκ των οποίων 240 χλμ. θα είναι υποβρύχια) και μεταφορική ικανότητα 1.000 MW, υπερδιπλάσια της υφιστάμενης διασύνδεσης των 500 MW, η οποία λειτουργεί από το 2002.
Ο ΑΔΜΗΕ και η ιταλική Terna θα επενδύσουν από κοινού περίπου 1,9 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας τη συνολική διασυνδεδεμένη ισχύ στα 1.500 MW.
Η Ελλάδα πέτυχε πέρυσι να γίνει καθαρός εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας για πρώτη φορά μετά το 2000, κυρίως χάρη στην ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η Ιταλία, από την πλευρά της, είναι παραδοσιακά εισαγωγέας ενέργειας, γεγονός που καθιστά τη συμφωνία επωφελή και για τις δύο χώρες.
Μητσοτάκης: Η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει ενωμένη στην άμυνα
Κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε:
«Στην απαραίτητη προσπάθεια ενίσχυσης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας είναι πολύ κρίσιμο να επιλέξουμε τους συνομιλητές μας με βασικό κριτήριο αν τελικά ευθυγραμμίζονται με την εξωτερική πολιτική και με τα συμφέροντα της Ένωσης. Γιατί, σίγουρα, η ευρωπαϊκή άμυνα, η στρατηγική μας αυτονομία, δεν εξυπηρετούνται δημιουργώντας νέες εξαρτήσεις».
Και πρόσθεσε:
«Η Ελλάδα είναι ανοιχτή στις συνεργασίες, με την προϋπόθεση ότι υπάρχει μια συμπόρευση ως προς τα κοινά μας ενδιαφέροντα, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε χώρας».
Κοινοποιήστε: