25.5 C
Αθήνα
18 Σεπτεμβρίου 2020
Kliktv.gr
Διαφορα

Στο έγγραφο Τουλουπάκη επιβεβαιώνεται η αξιοπιστία των μαρτύρων…

Καταρρέει η θεωρία περί σκευωρίας…

Η αξιοπιστία των προστατευόμενων μαρτύρων που έχουν καταθέσει για το σκάνδαλο της Novartis συμπεραίνεται από έγγραφα των αμερικανικών αρχών που…
έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Η εφημερίδα «Καθημερινή» αποκαλύπτει αναφορά (με ημερομηνία 8 /10 /2019) της Εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη, προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για τους προστατευόμενους μάρτυρες.

Η Ελένη Τουλουπάκη αναφέρει ότι τα στοιχεία διαβιβάστηκαν με έγγραφο των αμερικανικών αρχών το οποίο χαρακτηρίζεται «άκρως απόρρητον» και περιλαμβάνει πληροφορίες που έδωσαν οι αμερικανικές αρχές στις ελληνικές εισαγγελικές αρχές υπό την αυστηρή προϋπόθεση να μην χρησιμοποιηθούν ούτε σε ποινική υπόθεση ούτε από την κυβέρνηση της χώρας πλην των αναφορών στα πρόσωπα που αναφέρονται στις καταθέσεις και αποτελούν αντικέιμνο έρευνας της ελληνικής δικαιοσύνης,.

Είχαν πρόσβαση σε αποδείξεις για δωροδοκία αξιωματούχων
Από το έγγραφο συμπεραίνεται ότι το FBI, στις αντίστοιχες έρευνες στις ΗΠΑ για το σκάνδαλο δωροδοκίας της Novartis, αναγνωρίζει τους συγκεκριμένους μάρτυρες ως αξιόπιστους και για τον λόγο αυτό τους θέτει υπό το καθεστώς προστασίας.

Παράλληλα, το έγγραφο της Ελένης Τουλουπάκη, ανατρέπει τα περί σκευωρίας, καθώς αναφέρει ότι οι μάρτυρες, μεταξύ άλλων, «είχαν πρόσβαση και γνώση σε αποδεικτικό υλικό αναφορικά με δωροδοκίες που έλαβαν χώρα από πλευράς Novartis, σε αξιωματούχους στην Ελλάδα».

Και συνεχίζει η εισαγγελέας: «Αξιοποιώντας τα συγκεκριμένα στοιχεία καταφέραμε να ταυτοποιήσουμε τουλάχιστον τον ένα εκ των δύο προσώπων, τον οποίο εν συνεχεία καταστήσαμε προστατευόμενο μάρτυρα στην ενώπιόν μας διαδικασία και ακολούθως μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος με την κωδική ονομασία “Μάξιμος Σαράφης”».

Για τον δεύτερο προστατευόμενο μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση» η δικαστική λειτουργός αναφέρει: «Τα στοιχεία του προστατευόμενου μάρτυρα με την κωδική ονομασία “Αικατερίνη Κελέση” αναφέρονται στο με αριθμό πρωτ. …7-11-2-17 συνταγμένο στην αγγλική γλώσσα έγγραφο του Ομοσπονδιακού Γραφείου του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ που διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Διαφθοράς με την ίδια ημερομηνία».

Για τον/την δεύτερο μάρτυρα η κ. Τουλουπάκη αναφέρει, επίσης, σε άλλα σημεία: «Για τη μάρτυρα, αναφέρεται στο έγγραφο αυτό (των Αμερικανών) ειδικότερα ότι “είναι υπάλληλος του… και ότι γνώριζε το σχέδιο δωροδοκίας”»/ «για την ιδιότητα, τα πραγματικά στοιχεία ταυτότητας και τη γνώση της μάρτυρος αυτής, σχετικά με την υπόθεση Novartis, είχαμε ανεπίσημη πληροφόρηση από αλλοδαπές αρχές, πριν από την 6η Νοεμβρίου του 2017». «Σχετικά με την ίδια μάρτυρα, υπάρχει από τα κατασχεθέντα ηλεκτρονικά αρχεία της Νοβάρτις ηλεκτρονικό μήνυμα με ημερομηνία αποστολής 13-4-2013 με αποστολέα υπάλληλους της Νοβάρτις (στην αγγλική) στο οποίο αναφέρεται ότι (ακολουθεί η μετάφραση). “Η… εργάζεται σαν τρελή, υποστηρίζοντας τον … εντός και εκτός της Νοβάρτις και ο… ζήτησε αν θα μπορούσαμε να της προσφέρουμε μία συμβολική αύξηση μισθού. Ξεκάθαρα, δεν υπάρχει περιθώριο για κάτι τέτοιο. Το ερώτημα είναι. Βλέπεις τον ρόλο της τόσο σημαντικό, ώστε να της προσφερθεί η θέση του CPO, από τη στιγμή που ασχολείται σοβαρά με υπουργεία και Αρχές, σχετικά με εξαιρετικά εμπιστευτικά ζητήματα; Aν ναι, θα προκρίνεται μια προαγωγή”;».

Τα οικονομικά ανταλλάγματα στις ΗΠΑ
Όπως επισημαίνει η «Καθημερινή» από το έγγραφο προκύπτει ότι οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες προτάθηκαν από δικηγορικό γραφείο για κατάθεση στις ΗΠΑ προσδοκώντας οικονομικά οφέλη, τα οποία προβλέπει η αμερικανική νομοθεσία.

Το γεγονός αυτό, αναφέρει η εφημερίδα επικαλούμενη δικαστικές πηγές, ενδέχεται να φέρει ακύρωση των καταθέσεων των δύο μαρτύρων. Μόνο που ο νόμος για τους μάρτυρες που καταθέτουν στην ελληνική δικαιοσύνη δεν απαγορεύει το να έχουν δώσει μαρτυρία και σε άλλη χώρα την οποία -όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση- αφορά ένα διεθνές σκάνδαλο.

Παράλληλα, η «Καθημερινή» σημειώνει ότι ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευάγγελος Ζαχαρής, ο οποίος ερευνά το σκέλος της εμπλοκής Παπαγγελόπουλου στο σκάνδαλο της Novartis, φέρεται, μετά από την ενημέρωση αυτή, να ζήτησε από τις αμερικανικές αρχές στοιχεία για τους εδώ προστατευόμενους μάρτυρες, ποια ανταλλάγματα πήραν, εάν έχουν εξεταστεί άλλοι και ποιο είναι το περιεχόμενο των καταθέσεών τους.

Σημειώνεται ότι ο ισχυρισμός της εφημερίδας περί ακύρωσης των καταθέσεων είναι κάτι που ενισχύει τις προσπάθειες της Νέας Δημοκρατίας για να παρουσιαστεί η υπόθεση ως σκευωρία, καθώς ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα δημιουργήσει νέες συνθήκες τόσο στο πλαίσιο των δικαστικών ερευνών όσο και στις εξελίξεις στην Προανακριτική που διεξάγει η Βουλή για την εμπλοκή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση.

ΚΙΝ. ΑΛΛ.: Κακουργηματικές παρανομίες των σκευωρών
Για το δημοσίευμα της «Καθημερινής» εξέδωσε ήδη ανακοίνωση το Κίνημα Αλλαγής, υιοθετώντας την άποψη της εφημερίδας και κάνοντας λόγο για «κακουργηματικές παρανομίες των σκευωρών».

Αναλυτικά:

Με το έγγραφο φωτιά που δημοσιεύει η ¨ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ¨, ομολογούνται και αποκαλύπτονται αυτά που από τον Απρίλιο επισημαίνουμε τόσο στις Εισαγγελικές Αρχές, όσο και στον Ελληνικό λαό : Τις κακουργηματικές παρανομίες των σκευωρών.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου οφείλουν να ασκήσουν τις αρμοδιότητες τους.

Βούτσης: Έωλη και ανακριβής η όποια υπόνοια περί σκευωρίας

Τοποθέτηση για το δημοσίευμα έκανε και ο Νίκος Βούτσης ο οποίος, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ανέφερε χαρακτηριστικά «το γεγονός καθιστά απολύτως έωλη και ανακριβή την όποια υπόνοια περί σκευωρίας από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Το ότι αναγνωρίζει, αν είναι έτσι, πως κάποιοι εκ των μαρτύρων είναι οι ίδιοι που είχαν κληθεί από το FBI καθιστά απολύτως ανακριβή και στα όρια της συκοφαντίας την όποια ένσταση ότι θα μπορούσε να στηθεί αυτό το πράγμα. Δεν στήνονται αυτά τα πράγματα με το FBI!».

Aλέξης Χαρίτσης:«Καταρρέει η θεωρία περί σκευωρίας με τις τελευταίες αποκαλύψεις για την υπόθεση Novartis»

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στο ρ/στ Αθήνα 98,4 FM, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Αλίμονο αν, μετά από αυτά, μιλάει κανείς για ‘σκευωρία’ με τη συμμετοχή των διωκτικών αρχών του FBI. Ο ελληνικός λαός πρέπει να ενημερωθεί για το πολύκροτο σκάνδαλο, έχει το δικαίωμα να πληροφορηθεί για την πλήρη έκτασή του, και βεβαίως, η δική μας κοινοβουλευτική ομάδα θα επιλέξει ποιοι βουλευτές μας θα θέσουν τα ερωτήματα στην προανακριτική επιτροπή». Συνεχίζοντας, δήλωσε πως «υπάρχουν κάποιοι στην κυβερνητική πλειοψηφία που επιχειρούν να συσκοτίσουν την υπόθεση», και σημείωσε πως «αυτό δεν γίνεται ερήμην του κ. Μητσοτάκη»…

Πηγή: efsyn.gr

Το Διαβάσαμε Στο έγγραφο Τουλουπάκη επιβεβαιώνεται η αξιοπιστία των μαρτύρων…

Related posts

Η αιχμή Χαρδαλιά για Κουμουτσάκο: «Όλοι είμαστε χριστιανοί αλλά δεν το επιδεικνύουμε»

rularulina_xo0ks4zq

Με νέα πρόσωπα, νέο πρόγραμμα και τον αγαπημένο ήχο του Μουσικού 98,6 από Δευτέρα 21/9

rularulina_xo0ks4zq

ΕΟΔΥ – Σε 339 ανέρχονται τα νέα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα

rularulina_xo0ks4zq