
Η μαρμελάδα φράουλα είναι μια από τις πιο αγαπημένες και διαχρονικές επιλογές για το πρωινό ή για γλυκές δημιουργίες. Με μόνο λίγα υλικά μπορείς να φτιάξεις μια υπέροχα αρωματική και γεμάτη γεύση μαρμελάδα, χωρίς συντηρητικά, ιδανική για τοστ, γιαουρτάκι ή ακόμα και ως γέμιση σε γλυκά.
Μαρμελάδα φράουλα – Χρόνος προετοιμασίας
-
Προετοιμασία: 15 λεπτά
-
Βράσιμο: 30-40 λεπτά
-
Σύνολο: περίπου 1 ώρα
Υλικά
-
1 κιλό φρέσκες φράουλες, καθαρισμένες και κομμένες στη μέση
-
700 γρ. ζάχαρη
-
1 λεμόνι (χυμός και ξύσμα)
-
1 βανίλια (προαιρετικά)
Εκτέλεση
-
Προετοιμασία φράουλας: Πλένεις καλά τις φράουλες, τις στραγγίζεις και τις κόβεις στη μέση ή σε τέταρτα, ανάλογα με το μέγεθος.
-
Προεργασία: Τις βάζεις σε μια μεγάλη κατσαρόλα με τη ζάχαρη και τον χυμό λεμονιού. Ανακατεύεις και τις αφήνεις να σταθούν για 1-2 ώρες (ή όλη νύχτα στο ψυγείο). Έτσι θα βγάλουν τα υγρά τους.
-
Βράσιμο: Βάζεις την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και μόλις πάρει βράση, αφαιρείς τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια με ένα κουτάλι.
-
Μαγείρεμα: Χαμηλώνεις ελαφρώς τη φωτιά και αφήνεις τη μαρμελάδα να σιγοβράζει για περίπου 30-40 λεπτά. Ανακατεύεις τακτικά για να μην κολλήσει. Αν θέλεις πιο λεία υφή, μπορείς να λιώσεις μέρος του μείγματος με ραβδομπλέντερ.
-
Έλεγχος πήξης: Βάλε μια κουταλιά μαρμελάδας σε ένα πιατάκι και βάλε το στο ψυγείο για 2-3 λεπτά. Αν, όταν τη σύρεις με το δάχτυλο, αφήνει “μονοπάτι”, είναι έτοιμη.
-
Αποθήκευση: Βάζεις τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα, τα κλείνεις καλά και τα γυρνάς ανάποδα μέχρι να κρυώσουν.
Tips
-
Η αναλογία φρούτου προς ζάχαρη μπορεί να προσαρμοστεί, αλλά λιγότερη ζάχαρη μειώνει τη διάρκεια ζωής.
-
Αν θέλεις πιο ελαφριά γεύση, μπορείς να προσθέσεις λίγο ξύσμα πορτοκαλιού αντί για λεμόνι.
-
Τα αποστειρωμένα βάζα διατηρούν τη μαρμελάδα για μήνες σε δροσερό, σκοτεινό μέρος.
Κοινοποιήστε: